problem z portem A

To forum jest dla wszystkich pasjonatów mikrokontrolerów AVR Atmela. Wymiana doświadczeń i pomoc dla początkujących w pisaniu programów zarówno w C, Asemblerze jak i BASCOM. Zapraszam znawców tematu, aby pomogli wszystkim początkującym!
ODPOWIEDZ
Jasam
Użytkownik

problem z portem A

Post autor: Jasam » 07 paź 2007, 10:32

Na wstępie chcę zaznaczyć, że dopiero zaczynam pracę z mikroprocesorami. Posiadam procesory Attiny 26 z dwoma portami: portem A i portem B. Możecie sie przekonać z noty katalogowej. Programy piszę w Bascomie AVR. Mój problem polega na tym, że nie mogę uruchomić portu A. Ani odbierać sygnałów na niego ani wysyłać. Porty B działają tak jak powinny. Czy to problem z ustawieniami kompilatora? Tam jest ustawiony chip 23213 (pewnie to stąd ten problem bo ten procesor ma port B i D a nie A), ale nie mogę w tych opcjach znaleść procesora typu 26 ani innego który miałby port A i B. Pomóżcie proszę. Jak to rozwiązać?

ZbeeGin

Post autor: ZbeeGin » 07 paź 2007, 11:04

Tak. Jest to problem z definicją użytego procesora. Najlepiej zrobić ją w programie. W tym celu wpisujesz w pierwszej linijce:

$regfile = "attiny26.dat"

Możesz także zrobić to w opcjach kompilatora.
Ostatnio zmieniony 10 lut 2008, 10:37 przez ZbeeGin, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
Kulpina
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Kulpina » 07 paź 2007, 11:09

Można też opcjach wybrać attiny26. Nic dziwnego że nie działa skoro masz tam inny prosek. U mnie za attiny26 odpowiada chyba w tej liście at26def.dat Chyba że masz jakas starszą wersje bascom avr może go tam wtedy nie być.

Jasam
Użytkownik

Post autor: Jasam » 07 paź 2007, 11:18

hmmm... Jaka to wersja Bascoma? Moze mam starszą bo nie mam tam takiej opcji? Skąd ściagnąć? Lub choć skąd wziąść sam ten plik konfiguracyjny?

ZbeeGin

Post autor: ZbeeGin » 07 paź 2007, 11:23

Jasam pisze:hmmm... Jaka to wersja Bascoma?
Jeśli chodzi o moją to zawsze najnowsza w danej chwili (teraz 1.11.8.9).
Jasam pisze:Moze mam starszą bo nie mam tam takiej opcji?
Otwórz menu "Help" i wybierz "About". Wszystko tam pisze.
Jasam pisze:Skąd ściagnąć? Lub choć skąd wziąść sam ten plik konfiguracyjny?
http://www.mcselec.com/

Jasam
Użytkownik

Post autor: Jasam » 07 paź 2007, 11:28

Dzięki. Zaraz posprawdzam.

ODPOWIEDZ