Układy ARW

Jesli jesteś początkującym elektronikiem, to tu z pewnością znajdziesz pomoc. Miejsce dobre do dyskusji nad podstawami elektroniki w zakresie teorii i praktyki.
ODPOWIEDZ
Oli88
-
Kontakt:

Układy ARW

Post autor: Oli88 » 04 paź 2007, 19:01

Witam! Proszę o pomoc. Mam do opracowania pewien projekt na temat układów automatycznej regulacji wzmocnienia, a nigdzie nie mogę doszukać się informacji. Mile widziane wszelkie informacje wraz ze zdjęciami urządzeń wykorzystujących owe układy lub samych układów(jeżeli to możliwe). Z góry dzięki za pomoc!

Awatar użytkownika
gwozdex
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: gwozdex » 04 paź 2007, 20:12

Może podaj dokładniejsze informacje na temat Twojego projektu- bedzie lepiej dla nas i dla Ciebie- otrzymasz konkretniejsze odpowiedzi. Jakie regulatory wchodzą w gre PID czy tylko PI czy może jeszcze inne.

Oli88
-
Kontakt:

Post autor: Oli88 » 05 paź 2007, 18:10

Otuż mam za zadanie poprowadzić lekcję w formie z wykorzystaniem prezentacji multimedialnej(na wyżej podany temat) w której zawierać sie będzie kilka definicji, trochę teorii oraz jakieś ilustracje. Jako, że to lekcja, więć nikt nie będzie miał większego pojęcia o temacie, język powinien być prosty i łatwo przyswajalny(ale to juz moja w tym głowa, najważniejsze są informacje, których nie mogę się nigdzie doszukać:/)
P.S. W razie niejasności-lekcja prowadzona będzie w 4 klasie technikum elektronicznego:]

Awatar użytkownika
gwozdex
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: gwozdex » 05 paź 2007, 21:10

Oli88 pisze:Jako, że to lekcja, więć nikt nie będzie miał większego pojęcia o temacie
Święta racja, ale wiesz co? NIkogo do tego nie zmusisz jak go temat nie zaciekawi to choćbyś sie nauczył za niego to i tak nie zrozunie...

Wpisz w google: "automatyczna regulacja wzmocnienia", "układy automatycznej regulacji". Mnie wyskoczyło co najmniej kilka ciekawych stron.

000andrzej
Użytkownik

Post autor: 000andrzej » 06 paź 2007, 10:51

hmmm. temat dość trudny dla osób co nie liznęli podstaw.
Na pewno przerabialiście już wzmacniacze, sprzężenia zwrotne. Idź tą linią myślenia, odwołaj się do tego co już wiecie. Wspomnij (ewentualnie pokaż na schematach) o układach w radiu, TV, czyli po co to jest, jak też jak to jest realizowane.

Tak sobie wyobrażam zarys tej pracy.

Oli88
-
Kontakt:

Post autor: Oli88 » 06 paź 2007, 20:43

gwozdex pisze:Wpisz w google: "automatyczna regulacja wzmocnienia", "układy automatycznej regulacji". Mnie wyskoczyło co najmniej kilka ciekawych stron.
Wujek Google podpowiada, ale bardzo szczątkowo:/ Potrzebuję więcej konkretów a na dotychczas przeglądanych stronach nie było tego wiele.
000andrzej pisze:hmmm. temat dość trudny dla osób co nie liznęli podstaw.
Racja.
000andrzej pisze:Na pewno przerabialiście już wzmacniacze, sprzężenia zwrotne.
Zgadza się, ale większość i tak nie będzie wiedzieć o co chodzi także może sobie odpuszczę(ew. jakieś odniesienia).
000andrzej pisze: Idź tą linią myślenia, odwołaj się do tego co już wiecie. Wspomnij (ewentualnie pokaż na schematach) o układach w radiu, TV, czyli po co to jest, jak też jak to jest realizowane.

Tak sobie wyobrażam zarys tej pracy.
No tak, ale ja nie pytam o zarys(z tym jakoś sobie poradzę), tylko proszę o informacje na temat. Najlepiej bez kombinowania, rzeczowo i ciekawie. Najlepiej definicja, do czego służą, przykłady urz. wykorzystujących ukł. ARW, jakieś ciekawostki, zdjęcia, tak żeby zatrybili albo przynajmniej słuchali przez te 20minut.
Ostatnio zmieniony 01 sty 1970, 1:00 przez Oli88, łącznie zmieniany 2 razy.

000andrzej
Użytkownik

Post autor: 000andrzej » 07 paź 2007, 11:53

...A najlepiej to jakby ktoś miał gotową prezentację... :cool:
Na www.skrypt.pl pewnie byś coś znalazł, ale będzie czynny dopiero od listopada.

Kolega zapodał Ci gdzie możesz szukć informacji, ja zaproponowałem układ treści, reszta należy do Ciebie.
Są też książki z radiotechniki, gdzie znajdziesz wiele ciekwych wiadomości. Trzeba tylko wybrać co ważniejsze i posklejać do kupy.

ODPOWIEDZ