Wzmacniacz do samochodu pomocy

Tutaj można dyskutować na temat wzmacniaczy mocy, słuchawkowych, przedwzmacniaczy, korektorów i filtrów, wskaźników wysterowania, procesorów dźwięku i innych układów audio.
ODPOWIEDZ
doktor5
-
Kontakt:

Wzmacniacz do samochodu pomocy

Post autor: doktor5 » 28 wrz 2007, 11:45

Witam!

Poszukuję materiałów do zrobienia potężnego wzmacniacza mocy do samochodu pasowało by żeby miał 300W RMS gdyby ktoś miał jakiś link do takiego artykułu to byłbym wdzięczny
napięcie zazsilania morze być 24V
Ostatnio zmieniony 01 paź 2007, 17:20 przez doktor5, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
joon
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: joon » 01 paź 2007, 17:04

Myślę że najtaniej i najprościej wyjdzie kupić przetwornice 24 na 230V i zastosować zwykły wzmacniacz.Np. coś takiego

http://www.subasta.pl/item-40826_wzmacn ... 300w_.html - w miarę tani wzmacniacz

http://sklep.north.pl/szukaj/szukaj.php ... &idgrupy=2 - sklep z przetwornicami

Awatar użytkownika
gwozdex
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: gwozdex » 01 paź 2007, 17:43

Ja myślę, że powinieneś rozejrzeć sie za wzmacniaczami prądowymi. Jeśli nawet nie ma o takiej mocy jaką chcesz to możesz zastosować 2 i skonfigurować je jako jeden wzmacniacz mostkowy ( a zrobienie samego odwracania fazy to kwestia 20zl).

Awatar użytkownika
joon
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: joon » 02 paź 2007, 9:36

Tak wszystko fajnie tylko nawet wzmacniacz mostkowy przy napięciu 24V nie da więcej przy sensownej jakości niż 80W.

doktor5
-
Kontakt:

Post autor: doktor5 » 02 paź 2007, 17:58

Mam pytanie odnośnie mostkowania wzmaków jak zmostkować 3 wzmacniacze ??????????

Awatar użytkownika
joon
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: joon » 02 paź 2007, 18:53

Można zmostkować tylko dwa wzmacniacze i to tylk0o te które posiadają jeden zacisk wyjściowy na potencjale masy. Trzech wzmacniaczy nie można zmostkować, chyba ze zbudujesz kolumnę w której znajdą się 3 głośniki i każdy będzie zasilany z osobnego wzmacniacza :P

doktor5
-
Kontakt:

Post autor: doktor5 » 03 paź 2007, 10:36

W takim razie jak ktoś to wyjaśni ten głośnik ma 6 000 W

http://www.youtube.com/watch?v=NuVYV3NNY18

Awatar użytkownika
gwozdex
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: gwozdex » 03 paź 2007, 12:18

joon pisze:Tak wszystko fajnie tylko nawet wzmacniacz mostkowy przy napięciu 24V nie da więcej przy sensownej jakości niż 80W.
Chyba nie...
Jak więc wyjaśnisz to, że w sklepach można spotkać wzmacniacze samochodowe o mocach 200W i wiekszej (zasilanych z 12V)? Jak pisałem wyżej są to tak zwane wzmacniacze prądowe. Przyznam szczerze, że sam do końca nie wiem jak są one zrealizowane, ale czytałem gdzieś o tym...
Poza tym moc wzmacniacza, a moc wzmacniacza to 2 różne sprawy... O tym samym wzmacniaczu nożna powiedzieć, że ma moc 500W i że ma 40W. Co więcej- obie te opinie mogą być prawdziwe.

Awatar użytkownika
joon
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: joon » 03 paź 2007, 12:22

Wszystko spoko, ale jeśli w samochodzie:
1. mamy silnik o mocy 80KM czyli jakieś 55 000 W
2. alternator dostarczy nam prądu żędu dajmy na to 100A czyli z mocy którą dostarczy nam silnik dostaniemy 1 400 W ! jedynie !
3. w przypadku takich wzmacniaczy stosuje się pewne triki:
- dodatkowy alternator
- dodatkowe akumulatory
- przetwornice napięcia zasilające końcówki mocy.

Dlatego nawet taki wzmacniacz można kupić bez większych problemów (jeśli jest oczywiście za co), lecz samodzielna budowa jest kompletnie niemożliwa w warunkach amatorskich. 6 KW to moc którą ciężko znaleść nawet w katalogach wzmacniaczy zasilanych z sieci 230V... Przy zasilaniu z sieci prąd pobierany wyniesie około 30A.

karamba
-

Post autor: karamba » 11 paź 2007, 19:55

witam. powiedzcie mi jak to jest do konca z tymi wzmacniaczami.... kupujac taki wzmacniacz http://allegro.pl/item252794396_magnat_ ... _gwpl.html
to jakich mocy moge sie spodziewac takich realnych bo chyba napewno nie tego co piszą
a i jeszcze jedno ile trzeba mocy wzmacniacza zeby dobrze gral taki glosnik
http://allegro.pl/item253058297_pioneer ... 2007_.html

Avalanche
-

Post autor: Avalanche » 11 paź 2007, 23:30

karamba pisze:witam. powiedzcie mi jak to jest do konca z tymi wzmacniaczami.... kupujac taki wzmacniacz http://allegro.pl/item252...ienie_gwpl.html
to jakich mocy moge sie spodziewac takich realnych bo chyba napewno nie tego co piszą
a i jeszcze jedno ile trzeba mocy wzmacniacza zeby dobrze gral taki glosnik
http://allegro.pl/item253...model2007_.html
Co do mocy tego wzmacniacza (biorę pod uwagę te pierwsze dane 160W / 2Ohm(NA KANAŁ), przynajmniej to akurat jest możliwe) to z moich pobieżnych obliczeń wynika że, pobór prądu powinien wynosić od 60A do nawet 100A w szczycie (w zależności od klasy amp`a D, T lub AB na pełnej przetwornicy). Straszne mnóstwo mocy, nawet kable grubości do rozrusznika mogłyby okazać się za cienkie(reszty tematu elektryki pod taką instalację nie będę poruszał). Tak realnie to myślę że akurat w tym przypadku, można przyjąć, iż moc tego amp`a jest odpowiednikiem sprzętu klasy AB ok. 50 W / 4 Ohm(NA KANAŁ), więc jest czym pograć (spytaj sprzedawcy ile prądu to pobiera będziesz miał bardziej realne pojęcie).
Natomiast jeśli chodzi o głośnik, bajer niezły, przyznaję. Ale osobiście zamiast pompować w jedną membranę dwa kanały, to wolę zamontować dwa osobne głośniki.a opowiadając na pytanie czy jedno do drugiego się nada, to raczej nie. Nie jestem pewien, ale wydaje mi się, że do tego typu głośników potrzebny jest odpowiedni amp(do takiego głośnika to będzie raczej droga zabawka bo pakowanie byle czego nie ma sensu).Amp`y tego producenta w tym przedziale cenowym są spoko, tak więc proponuje dobrać do niego jakieś np. gł. Blaupunkt`a
(lubię ich brzmienie), fajerwerków nie będzie, ale powinieneś być zadowolony( tu też jest istotna jakość radioodtwarzacza). No chyba że dysponujesz lepszą kasą, to poszukaj amp`a do tego Pionka(jak dobrze to zmontujesz to będziesz oszołomiony, i to dosłownie :mrgreen: . Powodzenia.
Ostatnio zmieniony 12 paź 2007, 5:54 przez Avalanche, łącznie zmieniany 1 raz.

karamba
-

Post autor: karamba » 12 paź 2007, 10:13

no a co myslicie koledzy o firmie BOSS? warto jest inwestowac w taka firme??? bo jak sami wiecie maja szeroka game produktow....wzmacniacze glosniki radia itp...

Avalanche
-

Post autor: Avalanche » 12 paź 2007, 10:45

Z takimi firmami, trzeba uważać, bo jedne produkty są ok, natomiast inne zupełnie nie przyjęcia, najlepiej postarać się wcześniej o jakiś odsłuch(choć wiem że to często jest trudne) i kupować wybierając te droższe elementy z ich oferty.

Awatar użytkownika
joon
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: joon » 12 paź 2007, 11:21

Firma BOSS z tego co wiem to raczej nie produkuje wzmacniaczy na nasza kieszeń choć ich sprzęt jest naprawdę bardzo dobry, lecz cena zwykle jest porażająca :(

ODPOWIEDZ