Komputer nie zawsze startuje
Komputer nie zawsze startuje
Witajcie.Piszę pierwszy raz na forum.Mam problem z komputerem.
Komputer nie zawsze startuje, czasami musze wielokrotnie naciskac przycisk, ostatnio za piątym razem.Jak wystartuje pracuje bez problemu.
Wydaje mi się, że to zasilacz, jakiś kondensator, potrzebuje pomocy jak go wykryć.
Nie mogę wymieni zasilacza, bo to nietypowy komputer iMacG5, muszę naprawić.
Mierzyłem kondensatory, wszystkie ładują.
Komputer nie zawsze startuje, czasami musze wielokrotnie naciskac przycisk, ostatnio za piątym razem.Jak wystartuje pracuje bez problemu.
Wydaje mi się, że to zasilacz, jakiś kondensator, potrzebuje pomocy jak go wykryć.
Nie mogę wymieni zasilacza, bo to nietypowy komputer iMacG5, muszę naprawić.
Mierzyłem kondensatory, wszystkie ładują.
Cenna uwaga, Maki mają Open Firmware, kość flash i iMac ma aktualne firmware, bo tak jak pisałem za którymś tam razem się uruchamia.Raczej to nie jest ta sprawa.
Płyta główna w tym modelu nie ma diody czy jest na niej zasilanie, czy nie.
Roźebrałem to oczywi
[ Dodano: 2007-09-30, 06:54 ]
Przepraszam, dopiero co sie zapisałem na listę i coś zlego nacisnołem.
Pracuje teraz na rozebranym i mam takie obserwacje, dalej zasilacz, nie za kazdym razem
występuje pukanie w zasilaczu, zasilacz składa się z dwuch części, płytek i puk puk występuje
w nisko-napięciowej, kondensatory sprawdziłem ale są tam takie żółte elementy przed trafo
wpinane równolegle opisane np. .47K275V-X2 są takie trzy coś do filtrowania.
Coś puka, nie zawsze i wtedy komp. się nieuruchamia, myśle że jakiś kondensator nie może się naładować?
Płyta główna w tym modelu nie ma diody czy jest na niej zasilanie, czy nie.
Roźebrałem to oczywi
[ Dodano: 2007-09-30, 06:54 ]
Przepraszam, dopiero co sie zapisałem na listę i coś zlego nacisnołem.
Pracuje teraz na rozebranym i mam takie obserwacje, dalej zasilacz, nie za kazdym razem
występuje pukanie w zasilaczu, zasilacz składa się z dwuch części, płytek i puk puk występuje
w nisko-napięciowej, kondensatory sprawdziłem ale są tam takie żółte elementy przed trafo
wpinane równolegle opisane np. .47K275V-X2 są takie trzy coś do filtrowania.
Coś puka, nie zawsze i wtedy komp. się nieuruchamia, myśle że jakiś kondensator nie może się naładować?
To może być stukanie w przetwornicy zasilacza, która nie może się uruchomić. Żeby takie stukanie było słychać wcale nie jest potrzebny żaden głośnik. Jak komputer (zasilacz) się uruchomi to stukania nie słychać. Należało by sprawdzić kondensatory elektrolityczne w zasilaczu, może który jest blisko jakiegoś radiatora i po kilku latach pracy w jego sąsiedztwie po prostu wysechł. Choć nie koniecznie musi być to kondensator w pobliżu radiatora.