Witam mam 15 lat, chodzę do 2 klasy gimnazjum. Zastanawiam się do jakiego technikum iść po gimnazjum. Proszę przybliżyć mi czym jest ta elektronika, czego się uczy w technikum elektronicznym. Czym mnie ten zawód zainteresuje? Zastanawiam się nad wyborem szkoły technikum elektroniczne lub informatyczne. Jakie są zarobki jak się będzie technikiem - elektronikiem? Wogóle o czym jest ta nauka.
Z góry dziękuję i pozdrawiam
Prusiek
P.S Nie wiem czy w dobrym dziele zamieściłem temat, jeśli w złym to przepraszam i proszę o przeniesienie.
O czym jest Elektronika
Witam ,
na to pytanie nieda się odpowiedzieć kilkoma zdaniami . To czego tam sie dowiesz to w 30% zalezy dod szkoly , a reszta lezy w twoich rękach [przedewszystkim zinteresowanie tematem] . Musze stwierdzic że 50% mojej bylej [ juz] klasy patrzała na elektronike jakokonieczne zło i poza teoria , [która i tak nieopanowala w znacznej cześci] nic nie czynili w tym kierunku, a efekty ... jakies 30-40% ma dyplom
. Elektroniki nieda się nauczyć tylko w teori , a cześć "praktyczna" nienależy do najtanszych [ żeby niepowiedzie że należy do jednej z najdrokszych ]. Elektronika to fach z przyszlościa [ gdzie nie spojrzysz tam jest elektronika], podobnie jak informatyka , tylko że elektronik [ inżynier] ma wieksze szanse na zatrudnienie niż informatyk . Informatyk jest dość tanim zawodem w porównaniu z elektronikiem , na dowód czego podam Ci przykładowe stanowisko na pracowni : Generator funkcyjny , oscylkoskop , komputer ,multimetry , mierniki analogowe [ woltomierze ,amperomierze , watomierze ,varomierze , kosinusofifomierze itp. ] , mostki pomiarowe , elementy RLC dekadowe , analizator stanów logicznych , i wiele innych mniej istotnych rzeczy > teraz ten kosz pomnóż razy 4÷6 stanowisk i wyjdzie dość pokażna sumka , a tu okazuje sie że sprzet się starzeje więc trzeba nowy .
ps: jeżeli Cie zrazilem , to sie nieprzejmuj .Takie straszne to niejest i jak najbardziej polecam Ci ten kierunek . Do rozjaśnienia co to jest ta elektronika , przejrzyj to forum , a bedziesz mial szerszy poglad.
na to pytanie nieda się odpowiedzieć kilkoma zdaniami . To czego tam sie dowiesz to w 30% zalezy dod szkoly , a reszta lezy w twoich rękach [przedewszystkim zinteresowanie tematem] . Musze stwierdzic że 50% mojej bylej [ juz] klasy patrzała na elektronike jakokonieczne zło i poza teoria , [która i tak nieopanowala w znacznej cześci] nic nie czynili w tym kierunku, a efekty ... jakies 30-40% ma dyplom
ps: jeżeli Cie zrazilem , to sie nieprzejmuj .Takie straszne to niejest i jak najbardziej polecam Ci ten kierunek . Do rozjaśnienia co to jest ta elektronika , przejrzyj to forum , a bedziesz mial szerszy poglad.
- gwozdex
- Użytkownik
- Kontakt:
Trudno się nie zgodzić z Kolegoą timo66. Ja wyznaję zasadę:" Jeśli sam się nie nauczysz- nie nauczy cię nikt."
Podobnie i u mnie znaczna wiekszosć techników elektroników nie opanowała wiedzy w zakresie podstawowym- wiedzy teoretycznej, nie mówiąc o praktycznej. Mimo to szkola o profilu elektronicznym coś daje. Jeśli pójdziesz- to jest na Twoją korzyść, jeśli nie- nie przejmuj się- wszystko przed Tobą i jeśli się bedziesz chciał nauczyć- nauczysz się na pewno.
Na elektrotechnice poznasz mniej więcej coś takiego (ale bez całek i różniczek):http://pclab.pl/art28768.html
Podobnie i u mnie znaczna wiekszosć techników elektroników nie opanowała wiedzy w zakresie podstawowym- wiedzy teoretycznej, nie mówiąc o praktycznej. Mimo to szkola o profilu elektronicznym coś daje. Jeśli pójdziesz- to jest na Twoją korzyść, jeśli nie- nie przejmuj się- wszystko przed Tobą i jeśli się bedziesz chciał nauczyć- nauczysz się na pewno.
Na elektrotechnice poznasz mniej więcej coś takiego (ale bez całek i różniczek):http://pclab.pl/art28768.html
Elektronika, pozwala stworzyć mnóstwo ciekawych rzeczy, żeby nie powiedzieć wszystko. Wszystkiego nie osiągniesz, ale bardzo duzo napewno. Trzeba chcieć, poświęcić troche czasu i wogle, ale warto. Najlepiej kup sobie w kiosku EdW. Takie jakie będzie i przeglądnij w domu na spokojnie, może przeczytaj coś. Jak cie zainteresuje dowiedz sie wiecej o książce "Wyprawy w świat elektroniki" Piotra Góreckiego. Jakie możliwości daje elektronika? Latające roboty zdalnie sterowane, roboty człekokształtne, których nie można odróżnić od człowieka, okulary z wbudowaną kamerą. To jest przyszłość (okulary już powstały-3000zł w necie
), ale jeśli zajmiesz sie elektroniką, to najprawdopodobniej będzie twoja przyszłość.
[ Dodano: 2007-10-01, 14:01 ]
No dobra troche przesadziłem.
TO uda ci się osiągnąc jeśli zostaniesz jednym z najlepszych itd., ale wszystko przed tobą.
[ Dodano: 2007-10-01, 14:01 ]
No dobra troche przesadziłem.