Okulary z wbudowaną kamerą

Czyli miejsce, w którym można poruszać tematy nie dające przyporządkować się do pozostałych działów ale uwaga tutaj również obowiązują przyjęte zasady na forum
Awatar użytkownika
Aro
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Aro » 30 wrz 2007, 17:13

Nie jestem pewny, ale czytałem kiedyś, że jakosc obrazu zalezy od ilości światłowodów w wiązce. Jeden przewód=jeden piksel. Jednak myślę, że odpowiednim pojedynczym światłowodem można by przesłac cały obraz, tam samo jak przesyła się wiele danych. Po prostu różne promienie wysyłane sa pod innym kątem i nie zakłócają się nawzajem.

Awatar użytkownika
Kulpina
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Kulpina » 30 wrz 2007, 17:38

A nawet jeśli 1 światłowód- jeden piksel to czy drogie są takie światłowody, czy mają dużą średnicę że proponujesz wysyłać wszystko w jednym?

Awatar użytkownika
Aro
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Aro » 30 wrz 2007, 18:26

Sam światłowód jest chyba nawet tańszy niz zwykły miedziany kabel :razz: Pewnosci nie mam bo nigdy nic takiego nie kupowałem. Gorzej jeśli chodzi o optykę, tu napewno trzeba troche wydac. Średnica przewodu raczej ponizej 1mm. Nie wiem jak to wyjdzie z soczewkami.

Guzer
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Guzer » 30 wrz 2007, 18:55

Światłowody są droższe, w przeciwnym wypadku wyparły by już skrętkę Ethernetową UTP oraz inne kable w wielu zastosowaniach. W końcu budowa światłowodu jest bardziej skomplikowana i wymaga dokładniejszej obróbki niż nawet kilkużyłowy kabel ekranowany.
A światłowody są bardzo różne, od grubszych telekomunikacyjnych do cieńszych specjalistycznych, z rdzeniami i płaszczami z różnych materiałów, jedno- i wielomodowe, itd. Są nawet eksperymentalne wykorzystujące materiały o ujemnym współczynniku załamania.
No i od jakiegoś czasu prześladuje mnie tytuł jednego postera z ostatniego Zjazdu Fizyków Polskich: "Liniowa propagacja światła w fotorefrakcyjnym falowodzie planarnym na wielokrotnych studniach kwantowych." Sam jeszcze nie doszedłem do końca o co chodzi, ale na pewno o jakiś nowoczesny światłowód :P

ODPOWIEDZ