Okulary z wbudowaną kamerą
- Aro
- Użytkownik
- Kontakt:
Nie jestem pewny, ale czytałem kiedyś, że jakosc obrazu zalezy od ilości światłowodów w wiązce. Jeden przewód=jeden piksel. Jednak myślę, że odpowiednim pojedynczym światłowodem można by przesłac cały obraz, tam samo jak przesyła się wiele danych. Po prostu różne promienie wysyłane sa pod innym kątem i nie zakłócają się nawzajem.
Światłowody są droższe, w przeciwnym wypadku wyparły by już skrętkę Ethernetową UTP oraz inne kable w wielu zastosowaniach. W końcu budowa światłowodu jest bardziej skomplikowana i wymaga dokładniejszej obróbki niż nawet kilkużyłowy kabel ekranowany.
A światłowody są bardzo różne, od grubszych telekomunikacyjnych do cieńszych specjalistycznych, z rdzeniami i płaszczami z różnych materiałów, jedno- i wielomodowe, itd. Są nawet eksperymentalne wykorzystujące materiały o ujemnym współczynniku załamania.
No i od jakiegoś czasu prześladuje mnie tytuł jednego postera z ostatniego Zjazdu Fizyków Polskich: "Liniowa propagacja światła w fotorefrakcyjnym falowodzie planarnym na wielokrotnych studniach kwantowych." Sam jeszcze nie doszedłem do końca o co chodzi, ale na pewno o jakiś nowoczesny światłowód
A światłowody są bardzo różne, od grubszych telekomunikacyjnych do cieńszych specjalistycznych, z rdzeniami i płaszczami z różnych materiałów, jedno- i wielomodowe, itd. Są nawet eksperymentalne wykorzystujące materiały o ujemnym współczynniku załamania.
No i od jakiegoś czasu prześladuje mnie tytuł jednego postera z ostatniego Zjazdu Fizyków Polskich: "Liniowa propagacja światła w fotorefrakcyjnym falowodzie planarnym na wielokrotnych studniach kwantowych." Sam jeszcze nie doszedłem do końca o co chodzi, ale na pewno o jakiś nowoczesny światłowód