Czy z LM555 można zrobić TDA8551 w OrCadzie?

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
ODPOWIEDZ
berni07
-

Czy z LM555 można zrobić TDA8551 w OrCadzie?

Post autor: berni07 » 27 wrz 2007, 14:58

Witam,
Używam OrCada 10.5 i chciałbym umieścić na schemacie wzmacniacz TDA8551 jednak nie ma go w bilbiotekach. Przaczytałem, że do utworzenia można użyć komponent LM555 kopiując symbol (obudowa DIP, 8 nóżek) do nowo utworzonego elementu w nowo utworzonej bibliotece i odpowiednio zmienić właściwości wyprowadzeń. Jak to można zrobić? Czy to znaczy, że te układy są takie same lub prawie takie same, wystarczy zmienić jakieś właściwości nóżek??? dziwnie troche to wygląda, ale tak zostałe napisane w 10/2001 numerze elektronika praktycznej.

Z góry dziękuję za odpowiedź

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
gwozdex
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: gwozdex » 27 wrz 2007, 15:32

generalnie to można tak zrobić. Ja co prawda używam Protela ale zasady pewnie są takie same. Jeśli nie masz potrzebnego elementu a potrzebujesz "na szybko" jakiś schemat to wybierasz element biblioteczny o właściwościach najbardziej zbliżonych do poszukiwanego i wklejasz do schematu. Czasami nawet zabiegi które wymieniłeś nie są porzebne.

berni07
-

Post autor: berni07 » 27 wrz 2007, 17:31

no jeśli chodzi o sam schemat to ok, można tak zrobić, wtedy chodzi tylko o samą obudowę, ale jeśli chcemy przeprowadzić symulacje? przeanalizować układ? to wydaje mi się, że na podstawie edycji właściwości wyprowadzeń układu LM555 i ich zmiany(nie wiem jak to możnaby zmienić) nie można zmienić właściwości całego układu, żeby zachowywał się podczas analiz jak układ TDA8551, może się myle??

Awatar użytkownika
gwozdex
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: gwozdex » 27 wrz 2007, 21:16

Nigdy nie zajmowałem się symulacją, ale wydaje mi się ze tutaj już będzie ciężko z takim kombinowaniem...

Golab
-

Post autor: Golab » 28 wrz 2007, 8:55

Witam.
Jeśli stworzymy układ TDA8551 w wyżej wymieniony sposób to będzie on układem TDA8551 tylko na schemacie (zmieniamy nazwy wyprowadzeń), natomiast podczas symulacji będzie się zachowywał jak NE555.
Z symbolem elementu skojarzony jest plik opisujący zachowanie elementu podczas symulacji. Próby przeprowadzenia symulacji TDA8551 musiałoby więc polegać na: ustaleniu narzędzia wykorzystywanego do symulacji (prawdopodobnie będzie to jakaś wersja SPICEa) znalezieniu/utworzeniu pliku podobwodu zrozumiałego dla symulatora, skojarzeniu tego pliku z modelem układu w bibliotece.
Tak pokrótce wygląda zabawa z symulacjami układów scalonych w programach CAD.

berni07
-

Post autor: berni07 » 28 wrz 2007, 10:10

tak właśnie mi się wydawało, tyle, że z atykułu zrozumiałem, że ten układ będzie zachowywał się jak TDA8551(prawdopodobnie autor miał na myśli tylko schemat, bez symulacji)
dzięki za upewnienie, myślałem, że ten edytor schematów Capture, jest tak dobry, że coś by wystarczyło zmienić we właściwościach wyprowadzeń, aby w symulacji zachowywały się tak samo jak układ TDA8551, trochę naiwny byłem tak myśląc :wink:

Pozdrawiam

ODPOWIEDZ