Program przetwarzający pliki MIDI

Forum dotyczące ogólnie pojętego programowania - algorytmów, struktur danych, narzędzi programistycznych, itp - głównie w kontekście komputerów PC.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Tranzystor
Użytkownik
Kontakt:

Program przetwarzający pliki MIDI

Post autor: Tranzystor » 19 wrz 2007, 15:58

Witam,
czy zna ktoś jakiś dobry program do przeróbki plików MIDI :?:

Potrzebuję przerobić jeden podkład nagrany w MIDI, chodzi o zmianę tonacji. Muszę zmienić z wysokiej na niską. Może mi ktoś pomóc :?:

Pozdrawiam ;)

Jasam
Użytkownik

Post autor: Jasam » 19 wrz 2007, 19:57

Midi? wystarczy otworzyc jakimś edytorek heksadecymalnym i zmienic odpowiednie wartości. Polecam lekturę specyfikacji interfejsu MIDI. Tam jest opisane które bity co określają. Można dowolnie zmienić. Z edytorów polecam Hacker View czyli po prostu Hiew.

Awatar użytkownika
Aro
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Aro » 19 wrz 2007, 20:05

A jeśli potrzebujesz dobrego programu to znam taki jak Finale, Ja przerabiałem dzwonki na komórkę w Finale 2004. Można też wykorzystac kombajny do tworzenia muzyki np. Magix Music Maker czy bardziej profesjonalny FL Studio.

Awatar użytkownika
KrzysiekK
Użytkownik

Post autor: KrzysiekK » 19 wrz 2007, 20:17

Kilka lat temu do kart muzycznych Yamacha dołączany był na CD ze sterownikami program - odtwarzarka plików muzycznych w tym MIDI o nazwie Voyetra. Z tego co pamiętam miała ona możliwość odtwarzania pliku MIDI w taki sposób jakby grało się go na różnych instrumentach muzycznych, np. gitarze, flecie, itd. Wybór był dość duży. Jeszcze jesienią miałem ten program, ale wraz z kartą muzyczną (i płytą CD) zmienił właściciela i już nie mam do niego dostępu. Ale zobacz sobie pod tym linkiem może znajdziesz coś ciekawego także spod marki Voyetra. Są tam dema programów, więc na jeden raz powinny wystarczyć, o ile mają aktywną opcję zapisu.

Jasam
Użytkownik

Post autor: Jasam » 19 wrz 2007, 20:52

To od na jakim instrumencie zostanie odegrana melodia zlaezy tylko od ustawienia odpowiednich bitów wiec łatwo to zmienić.

Guzer
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Guzer » 29 wrz 2007, 18:14

FL Studio się nada. W wersji demo są dość poważne ograniczenia, ale w edycji samych plików MIDI nie powinny przeszkadzać. Do tego FL7 ładnie śmiga pod Linuksem w Wine ;)

ODPOWIEDZ