Przyciski dotykowe .

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
RAIN
-
Kontakt:

Post autor: RAIN » 17 wrz 2007, 15:52

Halo halo koledzy elektronicy! Ktoś słusznie zauważył, że jest to off-topic. Dlatego proponowałbym przenieść tą dyskusję do tematu Gwozdexa. A jeśli chodiz o przyciski dotykowe... wszyscy tutaj piszą propozycje teoretyczne, a nikt nie raczył sprawdzić czy nie ma tego w kopalni skarbów! :roll:

Dotykowy regulator oświetlenia

Przełącznik dotykowy

Przełącznik sensorowy z jednym czujnikiem

Mam nadzieję, że to Ci jakoś pomoże Adam1717 :wink:

Awatar użytkownika
KrzysiekK
Użytkownik

Post autor: KrzysiekK » 17 wrz 2007, 19:59

Może i jest to off-topic, ale wskazane przez RAIN rozwiązania nie do końca spełniają postawione w tym temacie założenia, mianowicie:
Wciąż próbuje skonstruować przycisk dotykowy , który będzie zamontowany pod 4mm pleksą .
Wskazane rozwiązania są niestety fizycznie dotykowe, trzeba palcem dotknąć elektrody - czujnika wskazanych rozwiązań. Jedynie w "Elektronice Praktycznej" 9/07 na stronach 46, 48, 49 opisane jest rozwiązania takiej dotykowej klawiatury, która spełnia postawione tu założenia, iż nie trzeba niczego (elektrody - czujnika) dotykać bezpośrednio. Wystarczy palcem dotknąć palcem wybranego miejsca na takiej klawiaturze pod którą znajduje się właściwy czujnik. Zainteresowanych odsyłam do "EP" 9/07.

Awatar użytkownika
gwozdex
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: gwozdex » 17 wrz 2007, 22:18

Zgadzam się z KrzysiekK. O ile się nie mylę to mowa tutaj o procesorach firmy Cypress. Według mnie jeśli ktoś chciałby zbudować klawiaturę dotykową- opartą na sprawdzonych rozwiązaniach- to powinien zajrzeć do rzeczonego czasopisma i... zdobyć te procesory. Ja swego czasu próbowałem zamówić jakiegoś sampla i już nawet bylem bardzo posunięty w pracach, gdy nagle odmowili mi przysłania :(. i tak się skończyła moja przygoda z przyciskami dotykowymi.

Awatar użytkownika
Sagittarius
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Sagittarius » 18 wrz 2007, 13:09

Wielu producentów zastrzega, że nie wysyła sampli, jeśli adres e-mailowy odbiorcy znajduje się u dostawcy usług internetowych. I tak np. gdy Twój adres mailowy zakończony jest: *interia.pl, *onet.pl, *wp.pl, o2.pl.... Witryna odmówi dostawy sampla. Ja trafilem na taką informację u pewnego producenta.

Awatar użytkownika
gwozdex
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: gwozdex » 18 wrz 2007, 21:33

Oooo!!
Cenna uwaga. Pierwsze słyszę od Ciebie taką rzecz. Może rzeczywiście to było powodem mojego niepowodzenia (mam konto na o2.pl).

ODPOWIEDZ