[protel 99se] problem z połaczeniami elementów na płytce

Czyli dyskusje na temat programów takich jak OrCad, Protel, CircuitMaker, Autotrax, Kicad itp.
ODPOWIEDZ
chris
-
Kontakt:

[protel 99se] problem z połaczeniami elementów na płytce

Post autor: chris » 17 wrz 2007, 22:19

Hej
mam mały problem narysowałem schemat i teraz chce z niego zrobić płytkę drukowaną ale program nie widzi połączeń do jednej obudowy RAD0.1 gdy przechodzę na pcb to nie ma połączeń (nitek) do tej obudowy nie wiem czy jakieś złe parametry ma ta obudowa bo inne bez problemu sie łączą, poniżej dodałem fragment raportu błędów

dzięki z góry za pomoc Krzysiek

ERRORS: 8 macros can not be executed:
-------------------------------------------------------------------------
Macro 1: New Node
Add node D9-K to net GND
Error: Node not found

Macro 2: New Node
Add node D10-K to net GND

Macro 3: New Node
Add node D8-K to net GND

Macro 4: New Node
Add node D11-K to net GND

Macro 5: New Node
Add node D9-A to net NetR19_1

Macro 6: New Node
Add node D10-A to net NetR11_1

Macro 7: New Node
Add node D8-A to net NetR22_1

Macro 8: New Node
Add node D11-A to net NetR2_1
Ostatnio zmieniony 18 wrz 2007, 6:48 przez chris, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
KrzysiekK
Użytkownik

Post autor: KrzysiekK » 17 wrz 2007, 23:21

Czy masz dobrze skojarzone numery pinów elementów płytkowych i schematowych? Jeśli dioda na schemacie ma katodę oznaczoną jako pin nr 1, to ten pin musi być skojarzony z polem lutowniczym nr 1 elementu płytkowego. Także oznaczenia literowe pinów elementów muszą być dobrze skojarzone. W tym przypadku K - katoda - pin 1 - pole lut. 2 i A - anoda - pin 2 - pole lut. 2. Dawno nie korzystałem z Protela więc mogę się mylić, ale z tego co pamiętam to był to jeden z powodów tego rodzaju błędów. Szczególnie jeśli samemu się projektowało lub modyfikowało elementy biblioteczne.
Natomiast tutaj znajdziesz kurs Protela 99 SE (16 części format PDF) jaki się ukazywał na łamach "EdW" - szukaj w tabelce Komputerowe projektowanie płytek drukowanych. W tym linku natomiast znajdziesz dodatkowe materiały do tego kursu.

Awatar użytkownika
gwozdex
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: gwozdex » 18 wrz 2007, 8:25

Ja też kilka razy nadziałem się na wymieniony przez KrzysiekK problem. Najbardziej boleśnie odczułem to przy próbie podłączenia triaka. Element schematowy miał opisane wyprowadzenia: A1, A2, G a element płytkowy: A,B,G i dopiero po zmianie atrybutów elementu protel poprowadził ścieżki bez żadnych oporów.
Sygnalizacja błędu wyglądała zupełnie jak Twoja: "node not found"

ODPOWIEDZ