Jak podłączyć transformator na 110V do sieci 230V?

Jesli jesteś początkującym elektronikiem, to tu z pewnością znajdziesz pomoc. Miejsce dobre do dyskusji nad podstawami elektroniki w zakresie teorii i praktyki.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
gwozdex
Użytkownik
Kontakt:

Jak podłączyć transformator na 110V do sieci 230V?

Post autor: gwozdex » 15 wrz 2007, 10:42

Witam!
Mam problem jak w temacie. I już wybiegam w przyszłość i informuje, że gra jest warta świeczki albowiem jest to naprawdę porządne "trafo"...
Osobiście myślałem o włączeniu do sieci 2 takich transformatorów połączonych szeregowo. Ten drugi nie musiałby być taki sam.... W ogóle myślałem o wpięciu dowolnego urz. pracującego na 110V. Wtedy napięcie z sieci rozbiło by sie na oba te urządzenia. Jak myślicie? Zda to egzamin? Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
c4r0
Moderator
Kontakt:

Post autor: c4r0 » 15 wrz 2007, 12:15

To nie zda egzaminu. Załatw autotrafo obniżające napięcie do 110V, jest tego pełno chociażby na allegro.

Awatar użytkownika
KrzysiekK
Użytkownik

Post autor: KrzysiekK » 15 wrz 2007, 12:36

Miałem kiedyś drukarkę igłową Epson właśnie na 110V i trzeba było do niej kupić transformator 220V (ówczesne napięcie sieci) -> 110V. Nie wiem czy ten transformator jest aż tak wartościowy aby do niego dokładać drugi transformator. Osobiście mam trochę doświadczenia w przezwajaniu transformatorów i prawdopodobnie bym zaryzykował przewinięcie tego transformatora na 230V i potrzebne mi napięcia na uzwojeniu wtórnym.

Awatar użytkownika
gwozdex
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: gwozdex » 15 wrz 2007, 15:00

A może opłacało by sie kupić taką przejściówkę 230 -> 110V. Są one stosowan np. do przystosowania sprowadzonego sprzetu RTV do naszych gniazdek. Chyba bedzie to tansze niz 100W transformator :???:

Awatar użytkownika
c4r0
Moderator
Kontakt:

Post autor: c4r0 » 15 wrz 2007, 15:53

gwozdex pisze:A może opłacało by sie kupić taką przejściówkę 230 -> 110V. Są one stosowan np. do przystosowania sprowadzonego sprzetu RTV do naszych gniazdek. Chyba bedzie to tansze niz 100W transformator :???:
Jeśli chodzi Ci o taką małą przejściówkę wielkości wtyczki to jest to tylko zmiana kształtu złącza. W dzisiejszych czasach wiele urządzeń ma zasilacze impulsowe mogące być zasilane napięciem od 100 do 230V, dlatego stosuje się takie przejściówki. Do transformatora się to nie nadaje. Może przyznaj się co to za trafo, dlaczego jest takie fajne i co chcesz nim zasilać, to wymyślimy jakieś lepsze rozwiązanie.

Awatar użytkownika
gwozdex
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: gwozdex » 15 wrz 2007, 16:29

No własnie to trafo było zastosowane w mini wieży Sony sprowadzonej chyba z USA lub GB ( poznałem po wtyczce- płaskie bolce, jeden szerszy od drugiego). I właśnie na koncu tej wtyczki była zamontowana przetwornica o której wspomniałes ze jest tylko przejściówką. Rzeczywiście była ona podobna do opisanej przez Ciebie ale napięcie tez konwertowała ( rozebrałem ją: był tam układ podobny do L200 ale nie wiem jaki bo nie pisało). Całośc była zamontowana na radiatorze.

Awatar użytkownika
KrzysiekK
Użytkownik

Post autor: KrzysiekK » 16 wrz 2007, 8:11

Wspomniana przeze mnie drukarka Epson była na 110V AC i miała zasilacz impulsowy, a nie transformator, lecz nie ryzykowałem sprawdzenia czy jej zasilacz przeżyje zasilanie ówczesnym napięciem 220V AC. Kupiłem wspomniany transformator 220V AC -> 110V AC, była to gotowa przystawka, tj. transformator w obudowie KMxx, posiadającej gniazdo sieciowe przystosowane właśnie do takiej wtyczki z płaskimi bolcami. Może da się rozpracować jakich stałych napięć wymaga ta wieża i zbudować do niej nowy zasilacz przystosowany do zasilania 230V AC. Tylko czy nie prościej będzie kupić wspomniany transformator?

ODPOWIEDZ