zdalne sterowanie modelem modułami 433MHz

Jeśli jesteś modelarzem lub interesujesz się robotami i chcesz się podzielić swoim doświadczeniem to weź udział w dyskusjach na tym forum.
Artizzz
-

zdalne sterowanie modelem modułami 433MHz

Post autor: Artizzz » 31 lip 2007, 16:54

witam serdecznie.
chcę wykonać od podstaw zdalnie sterowany samochodzik. Do sterowania chciałbym użyć radia, a konkretnie modułów 433MHz. NIE ZNAM SIĘ na programowaniu procków, ale zachęcony kilkoma publikacjami w EdW, wykonałbym nadajnik na układach 4047, a w odbiorniku zastosowałbym detektory tonu 567. Sterowanie byłoby 4-kanałowe, z tym, że obok siebie pracowałyby dwa moduły radiowe (w każdym dwa kanały) - tzn. jeden do sterowania przód/tył, drugi prawo/lewo. Jednak czytałem gdzieś, że dwa moduły pracujące obok siebie mogą się zakłócać, czy to prawda?
męczyłem dłuuugo Googla pytaniami na temat tych nadajników/odbiorników 433MHz, ale nie mogę nigdzie znaleźć opisów choćby podstawowych jego funkcji itp.. :( prosiłbym o pomoc kogoś, kto wykorzystuje te moduły i może mi udzielić rady na ich temat.

Dodam, że od kilku ładnych lat interesuje się elektroniką (głównie analogowa i trochę cyfrowa, z prockami miałem do czynienia jedynie w swoim kompie ;) ), wykonanie dla mnie części wykonawczej (tzn sterowanie silnikami itp) nie stanowi problemu.
proszę o pomoc, z góry dziękuję
Artizzz

Awatar użytkownika
Thor
Użytkownik

Post autor: Thor » 01 sie 2007, 22:21

Jest na necie aparatura na tej czestotliwosci , ale nie ma wielkich mozliwosci , tzn chodzi mi o zasięg . W miescie ma maly, dlatego ze zaklucac sie moze z innymi odbiornikami i nadajnikami w sąsiedztwie.
Aparatura

Pozdrawiam Bartek

Artizzz
-

Post autor: Artizzz » 01 sie 2007, 23:00

byłem na tej stronce, ale jak już wspomniałem nie trawię (przynajmniej narazie) mikroprocków...
dowiedziałem sie na forum elektrody, że sterowanie modelami na paśmie 433MHz jest nielegalne :neutral:
polecono mi również pasmo 27MHz, tylko że w technice radiowej jestem zupełnie początkujący eehhhh :( i nie bardzo wiem co i jak..

Awatar użytkownika
Thor
Użytkownik

Post autor: Thor » 05 sie 2007, 14:04

433Mhz jest stosowane w technice , np w bramach garazowych itp wiec czemu nielegalne ? pewnie chodzi o sile nadajnika do jakiejs tam granicy to pewnie tak ale jak chcesz czyms sterowac na 20m to mozesz a jak czyms na 100m i wiecej to wiesz polecam cos innego ale w tej dziedzinie to bedzie ciezko z czyms bez uP. tak mi sie wydaje . jak jestes w tej dziedzinie poczatkujacy jak ja :P to polecam zakupic nowy sprzet wiem to troche kasy wydac trzeba , ale jest sprawdzone i wiesz ze to bedzie dzialac ;)

ale cos na 2 kanaly
odbiornik 2 kanalowy
nadajnik 2 kanalowy

Pozdrawiam Bartek

Awatar użytkownika
timo66
Moderator
Kontakt:

Post autor: timo66 » 05 sie 2007, 19:06

witam

sam modol sluzy tylko do przesylania sygnalu [ przewaznie 16 kanalow / 2^4 ] , zeby miec juz jakas aparature musisz miec do tego koder/ dekoder , i to chyba od niego zalezy ilosc "kanalow" . Z doświadczenia moge ci powiedziec ze plytka tego nadajnika/odbiornika musi byc "z glowa" projektowana , a wartosc stosowanych elementow obliczona [ tz. wybierasz elementy C i mierzysz ich pojemnosci , a nastepnie potecjometrami ustawiasz wyliczona wartosc ] . Troche mniej skaplikowane sa uklady HT12d HT12E [ tylko 1element zewnetrzny ] :idea:

Jasam
Użytkownik

Post autor: Jasam » 11 wrz 2007, 13:57

Jeśli naprawdę niewiele kanałów jest potrzebnych to pomysł z dekoderami częstotliwości 567 jest bardzo dobry...

Awatar użytkownika
Pikczu
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Pikczu » 23 wrz 2007, 19:35

Witam jeśli nadal jesteś zainteresowany czymś do przesyłania danych mam do sprzedania modemy radiowe wystarczy je podpiąć do portu szeregowego komputera i ustawic parametry transmisji w terminalu. Modemy sa dostepne w wersiach z różną częstotliwoscią 433MHz i 868Mhz i mocą nawet 1W zasilanie 5V i bardzo male wymiary.
Paweł
gg 4818122

Artizzz
-

Post autor: Artizzz » 24 wrz 2007, 8:31

witam
interesuje mnie pasmo 433MHz i nadajnik ZSRT1 oraz odbiornik ZSRR3, posiadasz takie ?

alaris
Użytkownik

Post autor: alaris » 24 wrz 2007, 13:06

W swojej praktyce stosowalem pare razy RT4 oraz RR3 (to chyba sa odpowiedniki podanych przez Ciebie ukladow). Do rzeczy. Nadajnik ma wejscie IN, do ktorego wprowadza sie sygnal, moze to byc fala prostokatna o czestotliwosci do 4kHz. Na wyjsciu odbiornika RR3 otrzymasz wtedy dokladnie taki sam przebieg prostokatny - o takiej samej czestotliwosci (jezeli nie przekroczysz zakresu).
Jezeli chcesz to zbudowac bez procka, to musisz miec generator z przestrajana czestotliwoscia w nadajniku, a w odbiorniku uklad, ktory bedzie w stanie okreslic, jaka nadajesz czestotliwosc (np. kombinacje z licznikiem) i podjac stosowna akcje.
Konkretnego schematu Ci nie podam, bo jestem na wskros "przezarty" prockami :twisted:
Nie mozesz wykorzystac dwoch par takiego toru radiowego, bo pracuja na tej samej czestotliwosci.

Artizzz
-

Post autor: Artizzz » 24 wrz 2007, 14:16

alaris, dowiedziałem się, że częstotliwości graniczne wynoszą do ok. 2kHz (zależnie od typu nadajnika/odbiornika)
w nadajniku zastosuję układy 4047 do wytworzenia potrzebnej częstotliwości, a w odbiorniku układy LM567 które reagują na odpowiednią częstotliwość (ustawia się ją dobierając elementy RC).
chciałem zastosować dwa tory radiowe, ponieważ nie wiedziałem że jeden może wysyłać jednocześnie kilka częstotliwości :P np. odpowiedzialnych za skręcanie w prawo oraz jazdę do przodu - teraz już wiem że robi się to na jednym torze :)

alaris
Użytkownik

Post autor: alaris » 24 wrz 2007, 15:11

W nocie aplikacyjnej dla RT4 jest czestotliwosc od 50-4000Hz, w Twoim przypadku moze byc inaczej :).
Mozna przesylac kilka czestotliwosci, ale NIE JEDNOCZESNIE! (chyba, ze ja o czyms nie wiem) Musisz to zrobic tak, ze np. 500Hz wlacza silnik do przodu, 600Hz wlacza jazde do tylu, a 800 w ogole wylacza, 1000 skreca w lewo, 1200 w prawo, a 1400 wylacza skret. Czyli potrzebujesz do tego celu pamieci - np. w postaci przerzutnikow lub czegos takiego. Niestety rozwiazanie ukladowe musisz sam obmyslic bo, jak mowielm, ja glownie programuje :).
Sa tez specjalne dekodery MCxxxx (gdzies je mam, wiec jak chcesz powiedz - poszukam dokladnych oznaczen). Nie stosowalem ich, ale dzialaja one tak, ze na wejscie kodera podajesz jedynke na jedno z 10 wejsc, a na wyjsciu dekodera otrzymujesz jedynke na jednym z 10 wyjsc. Wyglada to tak, jakbys mial "kabel" z 10 przewodami i mogl na jednym z nichwystawic jedynke logiczna.

ZbeeGin

Post autor: ZbeeGin » 24 wrz 2007, 16:41

alaris pisze:Mozna przesylac kilka czestotliwosci, ale NIE JEDNOCZESNIE!
Wystarczyłoby to odpowiednio zmodulować. Coś jak DTMF tylko, że więcej częstotliwości naraz. Przy pomocy odpowiednich filtrów (nawet programowych: szybka analiza FFT) można taki sygnał znów podzielić i przesyłać informacje dla wielu urządzeń jednocześnie.

alaris
Użytkownik

Post autor: alaris » 24 wrz 2007, 18:01

Niby tak, ale:
- nie wydaje mi sie, zeby procek typu AVR byl w stanie wyrobic sie z FFT. Potrzebny bylby raczej ARM albo lepiej cos a'la dsPIC - pomijajac fakt, ze mialo byc bez prockow :)
- nie jestem pewien, czy te uklady nie sa przystosowane do przesylania sygnalow cyfrowych, wtedy zwielokrotnienie czestotliwosciowe odpada - bo jak zaczniesz modulowac to jedynie uzyskasz zmiane czestotliwosci (na zasadzie logicznego iloczynu wprowadzonych sygnalow)
- gdyby sie okazalo, ze mozna przesylac kilka czestotliwosci, to filtry plus odpowiednie "rozsuniecie" w pasmach wchodzi jak najbardziej w gre. Tu tez jest pewien haczyk: modulacja amplitudy (czyli wlacz - wylacz generator) ma niestety bardzo szerokie widmo - w praktyce oznaczaloby to, ze pojawi sie sygnal w sasiednich pasmach.
To tylko pare moich dywagacji, nie wiem czy mam racje (musialbym to sprawdzic w praktyce), ale radze sobie to przemyslec, zeby sie potem niepotrzebnie nie rozczarowac...

Artizzz
-

Post autor: Artizzz » 24 wrz 2007, 21:44

alaris pisze:radze sobie to przemyslec, zeby sie potem niepotrzebnie nie rozczarowac...
Też właśnie dlatego pytam kogoś kto już wykorzystywał te moduły. Ja jeszcze nie miałem z nimi do czynienia - a w Necie nic o nich nie ma... :(
Ostatnio zmieniony 25 wrz 2007, 6:05 przez Artizzz, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Pikczu
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Pikczu » 25 wrz 2007, 18:46

Nie nieposiadam takich modemów ale za to mam takie:modemy
Ostatnio zmieniony 16 kwie 2008, 18:36 przez Pikczu, łącznie zmieniany 1 raz.

ODPOWIEDZ