zasilacz megabajt MGB-350ATXP4 dioda schottky
-
tomato1508
- -
zasilacz megabajt MGB-350ATXP4 dioda schottky
naprawiam zasilacz megabajt MGB-350ATXP4.
Według mnie to padła dioda schottky, bo po wylutowaniu przewodzi w obu kierunkach w jednym z bloków tej diody. Możliwie że uszkodziła się przez jakieś przeciążenie jakie nie wiem.
możliwe że przeciążenie pochodzi ze środowiska zewnętrznego, bądz skoku niesymetrycznej amplitudy na stabilizatorze. Nie mam takiej samej diody, a na zamiennik chciałbym wstawić nieco mocniejszą by nie doszło do ponownego przeciążenia na tym obwodzie.
Prawdopodobnie choć tego nie stwierdziłem czy jeszcze jakiś element nie jest uszkodzony.
Za małą pomocą wielu forum doszedłem do tego punktu.
1. Nie wiem jaki inny zamiennik
2. Nie wiem co jest jeszcze spalone ( nie będę przecież sprawdzał wszystkiego po kolei)
3. Czekam na wsparcie kogoś lub małą pomoc
Za pomoc będę naprawdę wdzięczny
Może ktoś już naprawiał takie coś ( lub podobne) i spotkał sie z taką przyczyną
Pozdro
Odpisujcie szybko
Według mnie to padła dioda schottky, bo po wylutowaniu przewodzi w obu kierunkach w jednym z bloków tej diody. Możliwie że uszkodziła się przez jakieś przeciążenie jakie nie wiem.
możliwe że przeciążenie pochodzi ze środowiska zewnętrznego, bądz skoku niesymetrycznej amplitudy na stabilizatorze. Nie mam takiej samej diody, a na zamiennik chciałbym wstawić nieco mocniejszą by nie doszło do ponownego przeciążenia na tym obwodzie.
Prawdopodobnie choć tego nie stwierdziłem czy jeszcze jakiś element nie jest uszkodzony.
Za małą pomocą wielu forum doszedłem do tego punktu.
1. Nie wiem jaki inny zamiennik
2. Nie wiem co jest jeszcze spalone ( nie będę przecież sprawdzał wszystkiego po kolei)
3. Czekam na wsparcie kogoś lub małą pomoc
Za pomoc będę naprawdę wdzięczny
Może ktoś już naprawiał takie coś ( lub podobne) i spotkał sie z taką przyczyną
Pozdro
Odpisujcie szybko
-
tomato1508
- -
-
ZbeeGin
Jeśli dalej będzie to dioda Shottkiego to nic się nie powinno stać. Oczywiście dobrzeby było, gdyby szybkość przełączania tych diod była zbliżona.tomato1508 pisze:wiem już ze to dioda schottky 20A na 30V
a jesli wsadzę 30A i 40V to so sie może dziać
Ostatnio zmieniony 01 sty 1970, 1:00 przez ZbeeGin, łącznie zmieniany 1 raz.
-
tomato1508
- -
Po pierwsze dioda padła z przeciązenia.
Po drugie dioda nosi symbol SBL2040CT.
-----
---------
Posty poprawiono i scalono w jeden. ZbeeGin
Po drugie dioda nosi symbol SBL2040CT.
-----
To znaczy taki sam parametr czy może być większy?ZbeeGin pisze:Jeśli dalej będzie to dioda Shottkiego to nic się nie powinno stać. Oczywiście dobrzeby było, gdyby szybkość przełączania tych diod była zbliżona.
---------
Posty poprawiono i scalono w jeden. ZbeeGin
Ostatnio zmieniony 01 sty 1970, 1:00 przez tomato1508, łącznie zmieniany 1 raz.
-
tomato1508
- -
-
tomato1508
- -