Początkujący szuka porady - testowanie wzmacniacza audio

Tutaj można dyskutować na temat wzmacniaczy mocy, słuchawkowych, przedwzmacniaczy, korektorów i filtrów, wskaźników wysterowania, procesorów dźwięku i innych układów audio.
ODPOWIEDZ
muldi
-

Początkujący szuka porady - testowanie wzmacniacza audio

Post autor: muldi » 10 wrz 2007, 15:00

Witam.
Nie jeste za dobry w te klocki.
Mam za zadanie nietypowe przetestowanie wzmacniacza audio SWM 2040. Mam sprawdzić jak sobie poradzi z sygnałem z generatora (testy do 100 kH).
Mam pytanie o porady jak przeprowadzić testy aby nie spalić od razu wzmacniacza, ganeratora albo oscyloskopu.
Czy mogę sobie tak po prostu podglądać sygnał z wyjścia wzmacniacza na oscyloskopie??

Pytanie jeszcze jedno. Do wzmocnionego sygnału 100 kH ma być dodany offset z wykorzystaniem T-Biasu. Wie ktoś gdzie można znaleźć informacje jak dobrać parametry cewki i kondensatora T-Biasu ????

Z góry dzięki za wszelkie podpowiedzi i uwagi

ps. przepraszam jeżeli moje pytanie wydają się banalne, ale dopiero zaczynam i nie czuje się jeszcze zzbyt pewnie w tej materii.

Awatar użytkownika
gwozdex
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: gwozdex » 13 wrz 2007, 22:43

Witam po dluuugiej przerwie!
Skoro jest to wzmacniacz audio to nie wiem dlaczego chcesz przeprowadzać testy aż do 100kHz??? Przecież nie bedzie on pracował z częstotliwością wiekszą niż 20kHz.

gret.13
-
Kontakt:

Post autor: gret.13 » 16 wrz 2007, 21:00

muldi pisze:Mam za zadanie nietypowe przetestowanie wzmacniacza
Kto ci dał takie zadanie :?:

ZbeeGin

Post autor: ZbeeGin » 17 wrz 2007, 7:29

gwozdex pisze:Skoro jest to wzmacniacz audio to nie wiem dlaczego chcesz przeprowadzać testy aż do 100kHz??? Przecież nie bedzie on pracował z częstotliwością wiekszą niż 20kHz.
Niestety niekoniecznie. Dobre wzmacniacze przenoszą częstotliwości nawet i do 100kHz. Cały kruczek polega na tym, by przy takich częstotliwościach się wzmacniacz nie wzbudzał.

Co do testów kolegi muldi, to wzmacniacz musisz obciążyć przez zastępczą rezystancję. Musisz wiedzieć jaka jest impedancja wyjściowa wzmacniacza - 4, 8, 16Ohm i taką rezystancję przyłączyć do wyjścia. I to na niej mierzysz napięcie wyjściowe.
Oscyloskopu nie spalisz. Zrób dzielnik napięcia 1:10, 1:100 i po kłopocie. Jeśli wzmacniacz nie jest z gatunku dużych mocy (do 35W) to możesz mierzyć "na żywca". Na wyjściu pojawią się napięcia zmienne w granicach ok. 20-25V.
Jest wysoce prawdopodobne, że w założeniach do zadania nie było mowy o pomiarach przy pełnej mocy. Zatem próby wykonałbym przy 50% mocy i na dokładkę powtórzył przy 75% mocy. Mając oscyloskop podpięty będziesz widział czy coś złego dzieje się ze wzmacniaczem - obcina przebieg, wzbudza się, podwyższa się napięcie stałe na wyjściu... Zatem szybka reakcja pozwoli na ewentualne uratowanie wzmacniacza.

ODPOWIEDZ