Dostałem dziś dwa takie silniczki. Na zdjęciach widzicie je zarówno w formie złożonej jak i tej drugiej. Mam pytanie. Czy da się zbudować do nich jakiś prosty sterownik? I dlaczego one mają tyle styków? Z tego co widzę od cewek si8lników odchodzą w jednym tylko 3 styki a w drugim cztery. Reszta to chyba zasilanie i sygnały z halotronów (tych malutkich). Jak tym sterować? Może odprowadzic tylko te trzy lub cztery styki cewkowe a halotronom podziękować? Zalezy mi na prostocie i tym zeby mozna było uzyskac niewielkie prędkości i niezły moment.
[ Dodano: 2007-09-09, 18:36 ]
Dużo to znaczy oko0ło 11 wyprowadzeń u każdego silnika. No co? nikt nic nie wie na ten temat?
silniki z cdromów
silniki z cdromów
- Załączniki
-
- si1.jpg (20.96 KiB) Przejrzano 8732 razy
-
- si2.jpg (23.53 KiB) Przejrzano 8732 razy
-
- si3.jpg (15.04 KiB) Przejrzano 8732 razy
-
- si4.jpg (17.5 KiB) Przejrzano 8732 razy
Nie wszystko jest proste. Ten rodzaj silnika nie jest najprostszy w sterowaniu. Najprościej bedzie, jak zobaczysz jakie układy scalone są na płytce z elektroniką od CD-ROMu, ściągniesz ich dane katalogowe i zobaczysz jak to jest zrealizowane. Albo kup zezłomowany CD-ROM i wymontuj układ scalony sterujący silnikiem. Bez informacji zwrotnej trudno będzie Ci sensownie sterować prędkoscią tego silnika. Jeśli nie boisz sie eksperymentów to podaj na silnik napiecie zmienne przesunięte w każdej fazie o 120 stopni i zobacz jakie będą tego efekty.
Właśnie tak chce zrobić. Trzy napięcia przesunięte w fazie. Powinno się udać. Ale rzeczywiście przy użyciu tych wewnętrznych halotronów sprawnośc wzrasta i to sporo.
[ Dodano: 2007-09-09, 19:29 ]
wydaje mi się też, że przy niewielkich prędkościach te czujniki nie spełniają tak dobrze swojej roli. A ja chcę właśnie by te silniki obracały sie z bardzo niewielką predkością.
[ Dodano: 2007-09-09, 19:29 ]
wydaje mi się też, że przy niewielkich prędkościach te czujniki nie spełniają tak dobrze swojej roli. A ja chcę właśnie by te silniki obracały sie z bardzo niewielką predkością.