program o elektronice

Czyli miejsce, w którym można poruszać tematy nie dające przyporządkować się do pozostałych działów ale uwaga tutaj również obowiązują przyjęte zasady na forum
ODPOWIEDZ
chemik
-

program o elektronice

Post autor: chemik » 01 wrz 2007, 20:30

sluchajcie, ostatnio widzialem w telewizji - hmm bylo to ok 1, 2 w nocy nie pamietam program o elektronice. Jakis koles opowiadal jak zrobic fajne rzeczy. jak ja ogladalem to opowiadal jak zrobic taki alarmik i kladl na ten alarm ksiazke. jezeli kojarzycie o co mi chodzi to powiedzcie kiedy ten program nadaja i o ktorej

Awatar użytkownika
przemotronik
Użytkownik

Post autor: przemotronik » 02 wrz 2007, 18:27

chemik, to był program pt. "Jak zrobić coś z niczego-spotkanie z Adamem Słodowym". Był na TVP2 o 3:00 w nocy w czwartek 30 sierpnia, wcześniej w środę o 3:20. To tyle. Niestety, w nowym programie nie ma zapowiedzi tej audycji :neutral:
Ja nie widziałem niestety tego programu (podaję info wg programu na ten tydzień).
Czy mógłbyś podać coś więcej nt. działania i budowy tego alarmu? :wink:

Pozdrawiam
Przemotronik

chemik
-

Post autor: chemik » 02 wrz 2007, 21:13

dzieki za odpowiedz o to mi wlasnie chodzilo. wiesz po 1 ogladalem polowe prog tylko, a po 2 nie znam sie na elektronice :) ale chodzilo o to ze prezenter mial uklad hmm nie wiem jak to sie nazywa. normalnie od baterii podlaczyl kabelki :D i od 1 odchodzila plytka odpowiednio wygieta, co jak zdejmowalo sie ksiazke zamykalo uklad i buzzer zaczynal piszczec i tyle cos takiego prostego

Awatar użytkownika
KrzysiekK
Użytkownik

Post autor: KrzysiekK » 03 wrz 2007, 7:25

Czyli prawdopodobnie był to prosty alarm z baterią, buzzerem i wyłącznikiem pełniącym rolę czujnika. Usunięcie z niego obciążenia w tym przypadku książki włączało alarm. Elektroniki w tym pewnie było tyle co i w latarce ręcznej na baterie, ale czasem rozwiązania proste są najlepsze w myśl francuskiego przysłowia, że "najbardziej niezawodne i trwałe są rozwiązania prowizoryczne".

Awatar użytkownika
przemotronik
Użytkownik

Post autor: przemotronik » 29 wrz 2007, 19:16

Znalazłem dwa fragmenty programu na YouTube, szczerze polecam.
Oto one:
http://www.youtube.com/watch?v=6zltJBR-o3M
oraz:
http://www.youtube.com/watch?v=KTQ2lg_Apeg
Sposoby wykonania i materiały są bardzo proste, ale pomysłowość i precyzja-imponujące.
Pozdrawiam serdecznie

ODPOWIEDZ