Oscyloskop CQ5620

Czyli wszystko co dotyczy wyposażenia elektronika: multimetry, oscyloskopy, generatory, zasilacze, lutownice itp. Również tutaj można zadawać pytania co, jak i czym można mierzyć. Porady dotyczące montażu układów, lutowania, wykonywania obwodów drukowanych itp.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
przemotronik
Użytkownik

Oscyloskop CQ5620

Post autor: przemotronik » 04 sie 2007, 17:52

Witam serdecznie :!:
Mam wielką prośbę do Koleżanek i Kolegów: czy ktoś z Was miał lub ma do czynienia z tym oscyloskopem?
Byłbym bardzo wdzięczny za wszelkie uwagi dotyczące tego przyrządu. Chodzi mi głównie o awaryjność, wygodę użytkowania, rzeczywistą dokładność. Istotne jest dla mnie również to, jak sprzęt "znosi" dłuższą eksploatację (jego "słabe punkty"), a także wszelkie jego oryginalne cechy, inne uwagi ... wiecie, o co mi chodzi :wink:
Mile widziane również wszelkie uwagi nt. innych wyrobów tej firmy np. dotyczące oscyloskopw na 10MHz lub 30MHz-dla orientacji.
Po prostu wszystko na jego temat :smile:
Z góry dziękuję za odpowiedź.
Pozdrawiam Wszystkich,
Przemotronik

Pev4
-
Kontakt:

Post autor: Pev4 » 01 wrz 2007, 9:56

Witam, przepraszam że podpinam się do tematu, ale też zastanawiam się nad zakupem tego oscyloskopu, a nie chcę zakładać nowego tematu.
szukam oscyloskopu za około 1000zł, najlepiej nowego i nie mogę się zdecydować czy wybrać oscyloskop analogowy, czy cyfrowy.
Jeśli chodzi o analogowy to przyglądam się właśnie w/w sprzętowi CQ5620 (dokładny opis).
w ostatnim numerze EdW na 83 stronie (wewnętrzna strona okładki) zobaczyłem reklamę oscyloskopu cyfrowego DS5022M, cena jest podejrzanie niska (pisze że wyprzedaż) więc podejrzewam że to raczej słaby sprzęt.
Proszę doświadczonych z tego zakresu o odpowiedź, który oscyloskop polecacie na początek?
Analogowy umiem obsługiwać, więc nie wiem jak z obsługą cyfrowego?
Z góry dziękuję za pomoc, Pozdrawiam.

P.S. czym się różni CQ5620 od GOS 630 ?

Awatar użytkownika
przemotronik
Użytkownik

Post autor: przemotronik » 01 wrz 2007, 11:04

Pev4, a ja Ci dziękuję: za ożywienie tematu, o którym myślałem, że już umarł :wink:

Ja na razie zacząłem się zastanawiać nad HC-3502C-podobno jest niezniszczalny i ma powodzenie na Politechnice. Poza tym ma fajną opcję-wyznaczanie charakterystyk elementów.
Tylko cena-kilkaset zł więcej od CQ5620...
Pozdrawiam

Pev4
-
Kontakt:

Post autor: Pev4 » 12 wrz 2007, 15:13

Witam, w końcu kupiłem sobie CQ5620. Jak na razie jestem zadowolony, choć mam go (aż) 2 godziny :wink: myślę że na początek to dobry wybór, nauczę się na nim większość rzeczy, a jak przestanie mi wystarczać to rozejrzę się za czymś lepszym. Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
przemotronik
Użytkownik

Post autor: przemotronik » 12 wrz 2007, 15:56

Pev4, To szczęśliwy jesteś :smile:
Kiedy już się dokładniej z nim zapoznasz, napisz dokładnie co i jak. O ile oczywiście zdołasz się od niego oderwać na czas pisania postu :wink:

Awatar użytkownika
Sagittarius
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Sagittarius » 13 wrz 2007, 11:03

W takiej cenie lepszym rozwiązaniem jest zakup oscyloskopu analogowego. Trzeba pamiętać jeszcze o jednej ważnej sprawie, by do oscylosopu dokupić sondę. Pozwoli ona mierzyć dokładnie, a jeśli zakupiona zostanie sonda z podziałem 10:1, zwiększy się zakres mierzonych sygnałów.

Wspomniany oscyloskop powinien sprawdzić się w wielu sytuacjach :-)

Pev4
-
Kontakt:

Post autor: Pev4 » 16 wrz 2007, 23:14

Witam:) w komplecie są dwie sondy z podziałem 10:1. oscyloskop jest naprawdę super, cały czas się nim bawię oglądając wszystkie możliwe przebiegi w moich układach:)
dzięki niemu wreszcie mogłem dostroić mój wzmacniacz, który był niesłyszalnie przesterowany... musiałem się dobrze przyjrzeć żeby zobaczyć obcięty sinus. Bardzo się ciesze że wreszcie mam oscyloskop - poszerzyłem horyzonty.
:arrow: Przemotronik - na co się zdecydowałeś? masz już wymarzony sprzęt?:)
Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
przemotronik
Użytkownik

Post autor: przemotronik » 18 wrz 2007, 8:54

:arrow: Pev4, chwilowo nie mam na nic kompletnie czasu, ale kiedy będzie trochę więcej wolnego, poszukam dokładniej w necie. Szczerze mówiąc mam na oku HC3502C, między innymi ze względu na wbudowaną interesującą opcję testowania elementów (jest to z tego co wiem wyznaczanie charakterystyk I(U) ).

Oczywiście cenowo jest lepszy CQ5620, co też biorę pod uwagę.

Natomiast zastanawiam się nad inymi modelami, z tym, że wiele interesujących modeli pochodzi od firm trochę mało znanych, niektóre nazwy po raz pierwszy widzę na oczy, więc podchodzę do nich jak przysłowiowy pies do jeża.

Pozdrawiam
Przemotronik

Pev4
-
Kontakt:

Post autor: Pev4 » 18 wrz 2007, 17:11

Ale z drugiej strony firma nieznana może być lepsza od firmy która teraz jedzie tylko na opinii :wink: trzeba po prostu szukać osób które używają danego sprzętu i pytać o recenzje. Ja w szkole pracowałem na CQ5620 i myślę że dobrze wybrałem. z drugiej strony też patrzyłem na cenę, bo jeszcze muszę kupić generator f. i akurat składam wzm. 2x200W(holton) to trochę budżet ucierpiał:)
Pozdrawiam i życzę dobrego wyboru.

kacperek
-

Post autor: kacperek » 15 paź 2007, 17:43

Ja na razie waham się pomiędzy:
CQ5620
DF4321
W sumie wychodzi jakieś 200zł różnicy w cenie.
W sumie nie znam się zbyt dobrze, czy któryś z nich nadaje się do pracy z mikrokontrolerami AVR?
Jakie musi oscyloskop posiadać parametry służący do napraw sprzętu TV, monitorów CRT i LCD itp ?

ODPOWIEDZ