9/07 Wzmacniacz Lampowy
9/07 Wzmacniacz Lampowy
Czy ten wzmacniacz po modyfikacji kitu avt 2744 pociągnie jakieś dwa głośniki czy tylko słuchawki ??
Re: 9/07 Wzmacniacz Lampowy
Witam. Wydaje mi się, że bez zastosowania transformatorów głośnikowych się nie obędzie. Zwykły głośnik ma np. impedancję 8Ω co za bardzo obciąży lampę.peter507 pisze:Czy ten wzmacniacz po modyfikacji kitu avt 2744 pociągnie jakieś dwa głośniki czy tylko słuchawki ??
Chyba, że podłączysz 4 głośniki 8Ω w szereg, ale nie wiem jak to zagra nigdy tego nie próbowałem.
- Tranzystor
- Użytkownik
- Kontakt:
Możesz również zrobić swój głośnik, ale nie jest to takie proste, a efekty mogą być marne
Chyba, że chcesz kupić jakieś tanie słuchawki np. Philips HP195 i wymontować z nich głośniczki, też by mogło grać. Tylko wszystko zależy jakiej jakości chcesz osiągnąć dźwięk i przy jakiej głośności.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Daruj sobie...ja proszę.Tranzystor pisze:Możesz również zrobić swój głośnik, ale nie jest to takie proste, a efekty mogą być marne
Jak wynika z lektury artykułu i schematów, przeróbka polega na zmianie układu pracy lampypeter507 pisze:Czy ten wzmacniacz po modyfikacji kitu avt 2744 pociągnie jakieś dwa głośniki czy tylko słuchawki
tak aby wzmacniacz nie był już OTL ale zwykłym SE, mogącym sterować głośnikiem.
Odpowiedź na pytanie jest więc twierdząca - szczegóły w EdW 9/07, strony 13..17
- Tranzystor
- Użytkownik
- Kontakt: