Jak sprawzić końcówkę mocy i jak oddzielić wzmacniacz

Tutaj można dyskutować na temat wzmacniaczy mocy, słuchawkowych, przedwzmacniaczy, korektorów i filtrów, wskaźników wysterowania, procesorów dźwięku i innych układów audio.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
miloo1
Użytkownik
Kontakt:

Jak sprawzić końcówkę mocy i jak oddzielić wzmacniacz

Post autor: miloo1 » 26 sie 2007, 21:23

Witam chciałbym zaczerpnąć parę porad na temat sprawdzania końcowek mocy gdzie i jak się to robi. Mam wiele radi chciałbym do nich podłączyć mp3 dokładniej chciałbym poodzielać wzmacniacze a raia wyrzucić. Wiem że koszt nowego wzmacniacza z kit-ow AVT kosztują okołą 20zł ale chciałbym wiedzieć jak się to oddziela.
proszę o pomoc

Awatar użytkownika
KrzysiekK
Użytkownik

Post autor: KrzysiekK » 26 sie 2007, 21:43

Aby sprawdzić końcówkę mocy najprościej podłączyć ją do głośnika (i zasilacza) na jej wejście podać sygnał audio (przez potencjometr regulacji siły głosu, aby wzmacniacz od razu nie ruszył pełną mocą). Ten właśnie potencjometr stanowi najczęściej wejście końcówki mocy - a dokładniej jedno z jego wyprowadzeń. Oddzielenie takiej końcówki mocy może być problematyczne, choćby z tego powodu iż całość może być na jednej płytce drukowanej. Trzeba by ją odpowiednio wyciąć (płytkę) wraz z zasilaczem, lub wylutować z niej (płytki) wszystkie zbędne elementy. Można też wylutować elementy wchodzące w skład końcówki mocy i od nowa ją zmontować na nowej płytce. W przypadku końcówki mocy na układzie scalonym można pobrać jego notę aplikacyjną i będzie z grubsza wiadomo jakie elementy tworzą wzmacniacz. Trudniej będzie, gdy końcówka mocy będzie wykonana na tranzystorach. Tu aby wiedzieć jakie elementy tworzą końcówkę mocy trzeba by rozrysować ją z płytki lub poszukać w internecie schematu danego radioodbiornika. W ostatecznym rozrachunku może się okazać, że szybciej (i może taniej) będzie złożyć wzmacniacz - kit, np. z oferty AVT.

Awatar użytkownika
miloo1
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: miloo1 » 27 sie 2007, 16:53

Dzieki już mniejwięcej wiem o co chodzi. Musze patrzeć po schematach i oddzielać dzięki za szybką pomoc

ODPOWIEDZ