Elektroniczny moduł zapłonowy-problem

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
ODPOWIEDZ
magdamichał
-
Kontakt:

Elektroniczny moduł zapłonowy-problem

Post autor: magdamichał » 07 sie 2007, 10:06

witam jestem tu nowy wiec zielony z elektronikii.bylem dziś w sklepie i kupiłem części do tego schematu
http://img153.imageshack.us/my.php?imag ... 694dh5.jpg
i tyle sprzedawca nadawał części ze ja nie wiem od czego sie zabrać. może ktoś ma jakieś zdjęcia zrobionego modułu według tego schematu. bardzo mi by pomógł w lutowaniu.

Awatar użytkownika
KrzysiekK
Użytkownik

Post autor: KrzysiekK » 07 sie 2007, 12:33

Wydaje się mi że ktoś pod tym linkiem konstruuje bardzo podobny układ. Konstrukcję należało by rozpocząć od zaprojektowania płytki drukowanej. Poszukaj na jakimś czasopiśmie prostego układu elektronicznego i przeanalizuj jego płytkę drukowaną powinieneś nabrać pewnej orientacji co do projektu takiej płytki na podstawie schematu. Twój układ jest dość prosty więc można zmontować go na płytce uniwersalnej. Tu także możesz sobie rozrysować na kartce rozmieszczenie elementów na takiej płytce. Co do zdjęć zmontowanego układu niektóre programy do projektowania elektroniki oferują widok 3D zaprojektowanej płytki. Nie jest to co prawda zdjęcie, ale także może pomóc. Jednym z takich programów jest zupełnie darmowy i bez ograniczeń KiCAD. Poszukaj na Forum w tym dziale.

magdamichał
-
Kontakt:

modul

Post autor: magdamichał » 16 sie 2007, 18:13

ze skanowałem te rzeczy które dali w sklepie. i poproszę o podłączenie jak ja to mam polutować(najlepiej w pająku)
Załączniki
my images2222.JPG

Awatar użytkownika
timo66
Moderator
Kontakt:

Post autor: timo66 » 16 sie 2007, 20:41

witam

rezystory [żółty-fioletowy-brazowy-złoty ] to 470Ω

rezystory [ pomarańczowy- biały-czerwony-złoty] to 3,9KΩ

rezystory [brązowy- czarny-braązowy-złoty] to 100Ω

dioda zenera [C6V2 ] ma napiecie 6,2V - strona z paskiem to katoda [ minus]