kurs poswięcony radiodbiornikom i radionadajnikom
- mariusz256
- Użytkownik
- Kontakt:
kurs poswięcony radiodbiornikom i radionadajnikom
Witam, przeglądając kolejny raz wposzukiwaniu informacji to forum znowu nie znalazłem odpowiedzi. Chce powiedzieć ze jestem początkującym radioamatorem i do tej pory udało mi się zbudować jedno radio które działało około 10min. (bo chciałem ulepszyć i się popsuło).Zainterysowanie radiem jest małe bo to szeroki dział i nie ma konkretnych informacji do budowy takiego radyjka. a moim pomysłem jest to zeby kazdy doswiadczony krutkofalowiec lub hobbysta wypowiedział się jak on budyje takie radyjko. a dokładniej : jakich uzywa:
- przyrządów ( czy są to zakupione w sklepie gotowe przyrządy czy własnej konstrukcji), i jak ich do tego uzywa (opis krok po kroku).
-Wzorów, jakie wzory są tu potrzebne a jakich nie trzeba uzywać, o których jest mowa w wielu ksiązkach ale nie są potrzebne, wzory i obliczenia których my sami uzywamy.
-Programów wspomagających
- Na jakich elementach budujemy takie urżądzenia, dlaczego własnie takie elementy a nie inne. Napewno znajdzie się ktoś kto wykorzystuje tylko tranzystory bipolarne, unipolarne lub na układach scalonych, no i wszystkirgo po trochu.
- Rozwiązania układowe( schematy i krutki opis)
-problemu dotyczące przy projektowaniu i uruchomieniu
Jesli napisesz coś do tego tematu to prawdopodobnie pomozesz komuś ( taki jest mój cel). Fajnie by było gdy by ruszyło zainterysowanie tym tematem, pamiętaj ze nie w kazdym miescie, miejscowosci jest kółko krutkofalarskie. Szukanie odpowiedzi w bibliotece dziś wychodzi juz z uzytku więc chyba dobrze było by aby
nasza odpowiedz była tutaj. Mysle ze początkujący chobbysta zajrzy tu pewnego dnia, poczyta sobie i zabierze się do budowy odbiornika lub nadajnika z pozytywnym skutkiem. to jest moja propozycja, czy to bedzie w formie kursu czy w innej formie to juz sam sobie zdecyduje. Prosze o pomoc.
pozdrawiam.
- przyrządów ( czy są to zakupione w sklepie gotowe przyrządy czy własnej konstrukcji), i jak ich do tego uzywa (opis krok po kroku).
-Wzorów, jakie wzory są tu potrzebne a jakich nie trzeba uzywać, o których jest mowa w wielu ksiązkach ale nie są potrzebne, wzory i obliczenia których my sami uzywamy.
-Programów wspomagających
- Na jakich elementach budujemy takie urżądzenia, dlaczego własnie takie elementy a nie inne. Napewno znajdzie się ktoś kto wykorzystuje tylko tranzystory bipolarne, unipolarne lub na układach scalonych, no i wszystkirgo po trochu.
- Rozwiązania układowe( schematy i krutki opis)
-problemu dotyczące przy projektowaniu i uruchomieniu
Jesli napisesz coś do tego tematu to prawdopodobnie pomozesz komuś ( taki jest mój cel). Fajnie by było gdy by ruszyło zainterysowanie tym tematem, pamiętaj ze nie w kazdym miescie, miejscowosci jest kółko krutkofalarskie. Szukanie odpowiedzi w bibliotece dziś wychodzi juz z uzytku więc chyba dobrze było by aby
nasza odpowiedz była tutaj. Mysle ze początkujący chobbysta zajrzy tu pewnego dnia, poczyta sobie i zabierze się do budowy odbiornika lub nadajnika z pozytywnym skutkiem. to jest moja propozycja, czy to bedzie w formie kursu czy w innej formie to juz sam sobie zdecyduje. Prosze o pomoc.
pozdrawiam.
Słuszna inicjatywa. Popieram, co prawda widzę, że jest coraz mniej radioamatorów, a jeszcze mniej takich co coś budują samodzielnie, albo składają tak zwane kity.
Na początek polecam książki Pana Andrzeja Janeczka kostrukcje krótkofalarskie dla poczatkujących i zaawansowanych - tam jest wiele pomysłów, rad...
Pozdrawiam.
Na początek polecam książki Pana Andrzeja Janeczka kostrukcje krótkofalarskie dla poczatkujących i zaawansowanych - tam jest wiele pomysłów, rad...
Pozdrawiam.
- mariusz256
- Użytkownik
- Kontakt:
dzieki za zainterysowanie, ale mysle ze ksiązki mogą odstraszyć nowych amatorów eteru ( ksiazki to raczej dobre miejsce w szkole, tu szukamy praktycznych informacji(sprawdzonych!!)), dlatego moją myslą było to aby wypowiadały się tu osoby które mają styczność z eterem na co dzien jak i te co dopiero zaczynają. chciałem aby ten temat był wirtualnym klubem krutkofalarskim poniewaz w moim miescie nie mogłem znależc takiego klubu i w wielu miastach nie ma więc moze tu by mogło powstać coś w rodzaju kułka edukacyjnego.MacBi pisze:Słuszna inicjatywa. Popieram, co p...
Dwa lata temu w klubie łączności prowadziliśmy akcję budowy odbiorników nasłuchowych. Każdy z uczestników otrzymywał pakiet materiałów teoretycznych i na tej podstawie wybierał układ, który chciał zbudować i go budował. Założeniem akcji było to, by przybliżyć konstrukcje amatorskie i zainteresować eksperymentowaniem grono osób, które ukończyło lub uczęszczało na kurs krótkofalarski. Dodam jeszcze, że konstrukcja odbiornika była modułowa. Myślę, że akcja się powiodła.
Po zakończeniu akcji padł pomysł, by to wszystko (teorię, schematy, programy wspomagające, katalogi, i inne wykorzystywane materiały) zebrać i wypalić na płycie CD. Pomysł jest w trakcie realizacji.
Po zakończeniu akcji padł pomysł, by to wszystko (teorię, schematy, programy wspomagające, katalogi, i inne wykorzystywane materiały) zebrać i wypalić na płycie CD. Pomysł jest w trakcie realizacji.
- mariusz256
- Użytkownik
- Kontakt:
fajowo było by gdy by te informacje sie gdzieś znalazły (udostępnione), znam zycie i wiem jak było ze mną, gdy zaczynałem z radiówką, i nie było nikogo kto by mógł by mnie poprowadzić w dobrą strone, dlatego chce aby sie tu to wszystko znalazło. Tak więc trzeba poprowadzic nowych konstruktorów. niech się nie trudzą bo to ich własnie najbardziej odchęca. Krucej mówiąc, jesli my nic nie zrobimy to ten dział upadnie a jest przeciez ciekawy!!, zapraszam do wspułpracy.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
- mariusz256
- Użytkownik
- Kontakt:
Przyłaczam się do inicjatywy.Sam jestem zwolennikiem wszystkiego co bezprzewodowe,w tym radia.
Bardzo,ale to bardzo przydałoby się stworzyć stronkę z materiałami,na temat działania radia krok po kroku i lub po prostu umieścić te materiały gdzieś na serwerach.
W końcu ktoś wymyslił radio-ale dlaczego akurat tak ,a nie inaczej??-to pytania na , które dobrze byłoby znaleźć odpowiedź.
Bardzo,ale to bardzo przydałoby się stworzyć stronkę z materiałami,na temat działania radia krok po kroku i lub po prostu umieścić te materiały gdzieś na serwerach.
W końcu ktoś wymyslił radio-ale dlaczego akurat tak ,a nie inaczej??-to pytania na , które dobrze byłoby znaleźć odpowiedź.
- mariusz256
- Użytkownik
- Kontakt:
i o to chodzixcieja pisze:Bardzo,ale to bardzo przydałoby się stworzyć stronkę z materiałami,na temat działania radia krok po kroku i lub po prostu umieścić te materiały gdzieś na serwerach.
W końcu ktoś wymyslił radio-ale dlaczego akurat tak ,a nie inaczej??-to pytania na , które dobrze byłoby znaleźć odpowiedź
mnie teraz nie ma w domu ale jak tylko bede to wrzuce coś, to co sie dowiedziałem i to co ja znalazłem w sieci. wy tez nie zapomnijcie coś dodac od siebie.
pozdrawiam
Jeden z kolegów krótkofalowców stworzył forum, które zawiera wiele ciekawych działów:
http://forum.hamradio.pl/index.php
http://forum.hamradio.pl/index.php
Witam.
Na stronie Włodzimierza SP5DDJ http://strony.aster.pl/sp5ddj/
można znaleźć dokumentację do dwóch bardzo popularnych urządzeń nadawczo-odbiorczych: Aquariusa i Taurusa.
Dokumentacja jest bardzo szczegółowa, wraz z opisem wykonania cewek i filtrów.
Ja zbudowałem Taurusa właśnie zainspirowany tą stroną, oto on: http://bastech.info/taurus.html
Pozdrawiam
Na stronie Włodzimierza SP5DDJ http://strony.aster.pl/sp5ddj/
można znaleźć dokumentację do dwóch bardzo popularnych urządzeń nadawczo-odbiorczych: Aquariusa i Taurusa.
Dokumentacja jest bardzo szczegółowa, wraz z opisem wykonania cewek i filtrów.
Ja zbudowałem Taurusa właśnie zainspirowany tą stroną, oto on: http://bastech.info/taurus.html
Pozdrawiam
-
ZbeeGin