Witam ...
Obecnie pisze prace mgr.
Temat mojej pracy to "Technika przesyłu obrazu wizyjnego skrętką teletechniczną"
Zrobic mam symulacje w Programie P-Spice. Jestem z tego zielony. Kompletnie nic nie wiem.
Symulacja ma polegac na tym, że mam wstawić na początek generator dajacy sygnał zblizony do sygn TV. czyli kilkanascie MHz z amplituda 1V puscic go po linii załóżmy 300m na koncu oscyloskop i porownywac sygnały na wejsciu i wyjsciu. Dodatkowo mam montowac jakies filtry dopasowania czy rezystry dopasowania do linii. I odczytac z tej symulacji wszystko co sie da ... Jakies wykresy , wartosci itp itd ...
Niestety nigdy z tym programem nie mialem doczynienia - jest mi bardzo trudno cokolwiek w nim zdzialac ...
Jestem gotów nawet odwdzięczyć się w odpowiedni sposób za rzetelną pomoc...
moje gg:5470056
POZDRAWIAM SERDECZNIE
P-Spice bardzo proszę o pomoc
P-Spice bardzo proszę o pomoc
Ostatnio zmieniony 19 sie 2007, 10:27 przez cruze, łącznie zmieniany 1 raz.
Nie przesadzajmy. Limit jest chyba na poziomie 40 węzłów. Raz udało mi się go przekroczyć i to był na prawdę duży układ. Ostatecznie symulowałem go "po kawałku".brzozi pisze:A masz do dyspozycji pełną wersję programu ? Bo w okrojonej to chyba nie wyjdzie przez wzgląd na limity węzłów i elementów.
Próby z linią długą to, w stosunkowo rozbudowanym przypadku:
Generator, rezystor oddający rezystancję generatora, impedancja równolegle do wejścia linii (niezależnie ile elementów połączymy równolegle, ilość węzłów się nie zmienia). Na wyjściu podobny schemat, tylko zamiast generatora mamy jakąś kończącą rezystancję (oddającą rezystancję oscyloskopu) i punkty pomiarowe. To w sumie 6 węzłów. Można budować bardziej skomplikowane filtry na końcach linii, jednak można przekonać się, że ilość węzłów rośnie dość wolno.
Wersja Student programu powinna spokojnie poradzić sobie z symulacją problemu.
Nie wiem czy temat jest dalej aktualny, ale w książce: PSpice, przykłady praktyczne cz.1-Zachara, Wojtuszkiewicz, jest cały rozdział poświęcony liniom długim. Warto było by zajrzeć do tej pozycji.
Co do OrCAD 9.1, to jest to pełna wersja tej Studenckiej i nie ma ona ograniczeń co do ilości węzłów, bibliotek poza tym i trochę więcej możliwości oraz jest płatna.