Instalacja powłoki graficznej dla Slackware 11

Dyskusje na temat sprzętu, konfiguracji, sterowników i oprogramowania.
Guzer
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Guzer » 09 sie 2007, 13:44

Ale taki instalator typu "Dalej, dalej, dalej..." czy Dysk instalacyjny? Bo o drugim to wiem (instalatorem tego nie nazwę :P), a pierwsze raczej do Gentoo nie pasuje koncepcyjnie.

Awatar użytkownika
Sagittarius
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Sagittarius » 09 sie 2007, 13:54

Nie płytę instalacyjną, lecz instalator, czyli coś w rodzaju "dalej". Nowe Gentoo już ma coś takiego. Koncepcje się zmieniają ;-)

Awatar użytkownika
przemotronik
Użytkownik

Post autor: przemotronik » 09 sie 2007, 19:40

Dziękuję Wszystkim za odppwiedzi!
phill pisze: :arrow: przemotronik

Jeśli jeszcze nie wykosiłeś Slack-a, to po uruchomieniu i zalogowaniu się wpisz w konsoli startx.
Uruchomi ci się tryb graficzny gdzie będziesz mógł wybrać menadżera okien np. KDE, GNOME, XFace lub inny (lżejszy). W Slack-u niestety powłoka graficzna (serwer X-ów + menadżer okien) nie jest uruchamiany automatycznie przy starcie, co nie znaczy że nie można tego zmienić - ale o tym jak, co i gdzie wpisać musisz poczyta sobie w necie. Jeśli zechcesz pozostać przy Slack-u polecam strony:
Slacka jeszcze nie usunąłem, ostatnie czynności przy tym komputerze to było czyszczenie/odkurzanie, a na inne nie miałem już czasu. Poza tym szukałem trochę o instalacji KDE, nawet znalałem całkiem fajne manuale, lecz nie wiele mi dały...
A przy mojej (dość skromnej) konfiguracji którą powłokę mi polecicie?
Dodam, że na razie interesuje mnie głównie poznawanie systemu, instalacja drukarek/skanerów i instalacja oraz obsługa EAGLE'a oraz paru innych programów.
Aha, no i bardzo ważna jest względna prostota instalacji... :lol:
Pozdrawiam
Przemotronik

Guzer
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Guzer » 09 sie 2007, 19:48

Na początek najlepiej jakiś rozbudowany menedżer okienek, tak żeby od razu po instalacji było sporo użytecznych aplikacji (wliczając w to gry ;)) - Gnome lub KDE. KDE jest najpopularniejszy, nawet wśród bardziej zaawansowanych użytkowników. Sam bardzo się do niego przywiązałem i mimo usilnych starań nie mogę się przyzwyczaić do żadnego innego.

Awatar użytkownika
przemotronik
Użytkownik

Post autor: przemotronik » 09 sie 2007, 20:17

Dobrze, czyli-tak jak się spodziewałem-KDE :wink:
A znacie może jakieś wygodne instrukcje instalacji środowiska, 'step by step' :?:
Jak na razie znalazłem jedną instrukcję, ale może są inne-zależy mi na dokładności opisu, jestem linuxowym laikiem.

Awatar użytkownika
KrzysiekK
Użytkownik

Post autor: KrzysiekK » 09 sie 2007, 22:24

Większość dystrybucji Linuksa jest tak opracowana że nie trzeba zbyt wiele się natrudzić aby zainstalować wybrane środowisko graficzne. Po prostu wybiera się odpowiednie środowisko podczas instalacji np. KDE i ewentualnie dobiera się dodatkowe komponenty dla tego środowiska i reszta robi się już "sama" w czasie instalacji. Nowe instalatory Linuksów pracują w trybie graficznym więc z konfiguracją i ustawieniami nie powinno być problemów. Niektóre dystrybucje Linuksa pozwalają na jednoczesną instalację kilku środowisk graficznych, np. KDE i np. GNOME. Z jakiego środowiska będziemy korzystać wybieramy wówczas podczas podczas uruchamiania systemu. Co do skromnej konfiguracji komputera u mnie w pracy mam Aurox 12 na komputerze z Celeronem 400 MHz, 160 MB RAM'u, a karta graficzna (zintegrowana ma 1 MB RAM'u), dysk 8.2 GB. Kiedy karta graficzna miała przydzielone 32 MB RAM'u z pamięci operacyjnej komputera to Aurox 12 po prostu się nie uruchomił. Dopiero "odebranie" karcie graficznej tych 32 MB RAM'u rozwiązało problem. Nie jest to co prawda demon prędkości, ale jako maszyna do pisania się sprawdza dobrze. W przypadku Auroxa odpadnie też problem z kodekami do filmów, mp3, itd. w wielu dystrybucjach trzeba ręcznie te dodatki instalować co może być trudne dla początkującego. Może jeszcze są dostępne starsze mniej wymagające dystrybucje Auroxa, które by mniej obciążały twój komputer. W Auroxie i wielu łatwiejszych dystrybucjach środowisko graficzne uruchamiane jest automatycznie, ewentualnie decyduje się o tym podczas instalacji danej dystrybucji zaznaczając odpowiednią opcję i odbywa się to w trybie graficznym a nie tekstowym. Używając Slackware korzystasz z jednej z trudniejszych dystrybucji Linuksa.

Awatar użytkownika
przemotronik
Użytkownik

Post autor: przemotronik » 10 sie 2007, 7:57

Ja mam właśnie podobną konfigurację hardware'u, ale-jako że jestem przyzwyczajony (w warsztacie) do komputera Pentium 100, 48MB RAMu :lol: działającym z Win98 :lol: to ten komputer jest dla mnie "szybki" :wink: . No dobrze, może Knoppix Live troche zwalnia...
Skąd mogę zassać Auroxa (i czy jest wersja polska) :?:

Awatar użytkownika
KrzysiekK
Użytkownik

Post autor: KrzysiekK » 10 sie 2007, 8:36

No na Pentium 100 MHz i 48 MR RAM'u to Aurox 12 się raczej nie uruchomi nawet z Live DVD. Oryginalnie Aurox 12 to trzy płyty DVD to raczej dużo ściągania, choć w zasadzie do instalacji potrzebna jest jedna płyta. Ja swojego Auroxa 12 kupiłem w Empiku z gazetą za 35 zł, można poszukać też na Allegro, ale tam są przegrywane płyty, a nie oryginały więc może trafić się płyta z defektem.

ODPOWIEDZ