Kontroler wentylatorków

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
ODPOWIEDZ
radekm
-

Kontroler wentylatorków

Post autor: radekm » 09 sie 2007, 12:33

witam
Zlozylem sobie kontroler wiatraczkow jak na ponizszym "schemacie":
http://www.thefreeimagehosting.com/Uplo ... chemat.JPG

Nietsety sa dwa problemy.
1. Zakres regulacji jest od 6,6 do 11V. Ktore czesci musialbym wymienic aby miec zakres od 4,5V do 12??
2. Wiekszym problemem jest natomiast to ze potencjometr plynnie nie zmienia napiecia. Tzn. krece np. max w lewo i mam 11V, powolutku krece w druga strone i praktycznie nic sie nie zmienia. "W polowie" potencjometru nadal mam 10,95V!!! Dopiero blizej konca strasznie gwaltownie spada napiecie. Delikatny ruch i zmienia o ok. 1V!!! Co moze byc tego przyczyna? Jak przerobic ten schemat lub jaki zastosowac potencjometr aby mial plynna regulacje. Bo w praktyce to ten potencjometr mi daje albo max czyli 11v albo min czyli ok. 6,6v. Dalczego w polowie potencjometru nie mam ok. 8.8V tylko 10.95v????

Jony130
Moderator

Post autor: Jony130 » 09 sie 2007, 13:05

Jest kilka powodów takiego zachowania.
Układ lm317 to stabilizator szeregowy (kompensacyjny).
I do poprawnej pracy napięcie wejściowe musi być większe od wyjściowego o 2V. ( i dlatego nie ma płynnej regulacji, układ zacznie działać dla R potencjometru = ok 680.)
Żeby uzyskać Umni=4.5V to suma rezystancji potencjometru i rezystora 1K musi wynosić ok 620. Czyli trzeba zmniejszyć wartość rezystora 1K
Zresztą poczytaj to
http://www.dzikie.net/index.php?art=pod ... =5&cpage=1
http://www.edw.com.pl/pdf/k01/09_03.pdf

Awatar użytkownika
KrzysiekK
Użytkownik

Post autor: KrzysiekK » 09 sie 2007, 20:45

Przyczyną takiego nieliniowego regulowania napięcia może być także sam potencjometr. Powinien mieć on charakterystykę liniową dawniej oznaczaną literką A. Są też potencjometry mające charakterystykę nieliniową i dawniej oznaczało się je literami B i C. Ponadto stabilizator LM317 przy 12V napięcia wyjściowego na wejściu powinien mieć co najmniej 15V ale też niezbyt wiele powyżej tej wartości bo niepotrzebnie będzie się grzał. Można do niego doprowadzić napięcie z zewnętrznego zalicza wtyczkowego, takiego bez stabilizacji napięcia i odpowiedniej wydajności prądowej. A zamiast potencjometru może warto by zastosować odpowiednio dobrany termistor zamocowany na radiatorze procesora. Wówczas pod wpływem temperatury zmieniała by się jego rezystencja i regulacja obrotów wentylatora odbywała by się automatycznie. Trzeba by jednak dobrać lub obliczyć wartość takiego termistora i współpracującego z nim rezystora tak aby uzyskać pożądany zakres regulacji obrotów wentylatora w zależności od temperatury procesora.

radekm
-

Post autor: radekm » 11 sie 2007, 10:02

Tak, na moim potencjometrze jest napisane 2,2k B.
Tak sie zastanawialem nad tym pomyslem z termistorem i o ile na poczatku wydawalo mi sie to zlym rozwiazaniem (wieczorem wole miec cisze, bez wzgledu na temp.) tak teraz wydaje mi sie ze fajnie byloby miec taki regulator... Bylbym wdzieczny gdyby ktos podal jakis schemacik + krotki opis jak obliczyc wartosc tego termistora i rezystorka.

Awatar użytkownika
KrzysiekK
Użytkownik

Post autor: KrzysiekK » 11 sie 2007, 10:15

Tak więc jak widzisz za nieliniową charakterystykę w twoim przypadku odpowiedzialny jest potencjometr. Dla liniowej regulacji napięcia powinien mieć on charakterystykę typu A. Co co schematu z termistorem przeglądnij pierwszy z podanych wyżej dwóch linków. Jest tam taki schemat.

ODPOWIEDZ