Wykrywacz metali VLF

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
ODPOWIEDZ
seg
Użytkownik

Wykrywacz metali VLF

Post autor: seg » 05 sie 2007, 18:49

Na forum dotyczącym wykrywaczy metali itp znalazłem schemat przeróbki jednego z omówionych tam wykrywaczy VLF. Przeróbka dotyczy kilku rzeczy, mnie natomiast niepokoi zmiana w obwodzie sygnalizacji dotycząca zwiększenia napięcia, co w skrajnym położeniu suwaka potencjometru da 18V na bazie BC557. Proszę o opinie czy moje obawy są słuszne. Odręczne schematy w załączniku.
Załączniki
IMAGE_00045.jpg

Awatar użytkownika
c4r0
Moderator
Kontakt:

Post autor: c4r0 » 05 sie 2007, 20:09

Na samym początku należałoby zauważyć, że BC557 to tranzystor PNP. Na schemacie jest narysowany jako NPN i to podłączony "trochę" dziwnie. Więc nie ma co zawracać sobie głowy dalszym analizowaniem tego schematu, skoro zawiera takie błędy.

seg
Użytkownik

Post autor: seg » 05 sie 2007, 20:28

..fakt, przesmarowałem ten błąd po autorze, ale nie o to chodzi, bo to wiem. Co z tymi 18V na bazie? Czy nie powinno być tam rezystora?

Awatar użytkownika
c4r0
Moderator
Kontakt:

Post autor: c4r0 » 05 sie 2007, 21:47

Jeśli błąd polega na tym, że strzałka emitera jest w złą stronę, to 18V na bazie nic złego nie zrobi, gdyż wtedy prąd nie będzie w ogóle płynął (w tranzystorach PNP prąd przecież wypływa z bazy). Dla tranzystorów PNP to zwarcie bazy z masą jest niebezpieczne. Poza tym, tranzystor powinien raczej być wpięty od plusa a nie od masy, tak jak jest stanowi on raczej wtórnik napięciowy (z odniesieniem na +18V). A w ogóle to ten pierwszy schemat mi się nie podoba - drugi tranzystor na pierwszym schemacie nie będzie nigdy zatkany. Taki układ będzie działał, ale na głośniku będzie cały czas napięcie przynajmniej 3V ... Jakaś ściema tu siedzi ewidentnie :P

seg
Użytkownik

Post autor: seg » 06 sie 2007, 14:46

..wiesz to nie głośnik tylko wkładka telefoniczna o dużej rezystancji /W66/. Mówisz, że 18V to nie za dużo do zatkania tego trnzystora, więc ok. A co do całości układu to podobno świetnie działa i wszyscy sobie ten wykrywacz chwalą. Nie wiem czy mogę dać tu linka do wspomnianego forum, może to bardziej naświetliłoby sprawę .

Awatar użytkownika
c4r0
Moderator
Kontakt:

Post autor: c4r0 » 07 sie 2007, 20:06

No nie wiem, w każdym razie mi się te schematy oba niezabardzo podobają, na pewno bym to zaprojektował inaczej. Ale tranzystory można podłączać na bardzo wiele dziwnych sposobów (np. ze wspólną bazą) i może po prostu za mało jeszcze wiem na ten temat :P

ODPOWIEDZ