Nadajnik UKF FM
- Tranzystor
- Użytkownik
- Kontakt:
Nadajnik UKF FM
Witam,
chciałbym zbudować nadajnik UKF FM na kostce BA1404, niestety boję się, że to nie będzie chciało działać. Co sądzicie o tej kostce. Polecacie, odradzacie? Wiem, że kostka ma duże zniekształcenia THD, bo aż 3%, ale mnie to osobiście nie przeszkadza.
Pozdrawiam
chciałbym zbudować nadajnik UKF FM na kostce BA1404, niestety boję się, że to nie będzie chciało działać. Co sądzicie o tej kostce. Polecacie, odradzacie? Wiem, że kostka ma duże zniekształcenia THD, bo aż 3%, ale mnie to osobiście nie przeszkadza.
Pozdrawiam
- Tranzystor
- Użytkownik
- Kontakt:
Więc nie ma sensu stosowanie BA1404, bo to jest koder stereo, a tylko jako suplement posiada dodatkowo dwa tranzystorki RF, na których można zbudować generator RF.Tranzystor pisze:Nie chce kwarcu 38kHz, ponieważ nadajnik ma działać jako monofoniczny, a nie stereofoniczny.
W razie czego oferuję BA1404 oraz kwarc 38kHz.
- Tranzystor
- Użytkownik
- Kontakt:
- Tranzystor
- Użytkownik
- Kontakt:
w kicie avt2723 http://www.sklep.avt.pl/go/_info/?id=45275 był ten układzik scalony, tylko tam zamiast kwarcu był chyba jakiś generatorek rc. złożyłem ten kit i powiem szczerze że się nim rozczarowałem, zasięg - słabe kilka metrów, na radiu z cyfrowym tunerem w ogóle nie łapało. szybko się przestrajał... co ciekawe jednak mimo wszystko udało mi się wysłać i odebrać sygnał stereo... a odebrałem go na starym bylejak przestrojonym tunerze diory :]
sam układzik BA1404 bez zewnętrznego wzmacniacza [choćby tranzystorka] miał bardzo mały zasięg sięgający dwóch metrów. z jednym tranzystorkiem na wyjściu zasięg wzrastał do kilku metrów. [4~6m]
sam układzik BA1404 bez zewnętrznego wzmacniacza [choćby tranzystorka] miał bardzo mały zasięg sięgający dwóch metrów. z jednym tranzystorkiem na wyjściu zasięg wzrastał do kilku metrów. [4~6m]
-
ZbeeGin
Nie siejmy Panowie paniki. Z tych dwóch pokładowych tranzystorków RF, przy ich znikomej mocy, dodając zwłaszcza obwodzik LC przy drugim tranzystorze (jak w nocie aplikacyjnej) mamy pierwszorzędnie pokryte całe mieszkanie na kawałku zwykłego kabelka.
Gorzej ze stabilnością. Dobrym rozwiązaniem jest zestrojenie generatora na f/2, a drugiego tranzystorka już na f. Wtedy jest znacznie stabilniej.
Gorzej ze stabilnością. Dobrym rozwiązaniem jest zestrojenie generatora na f/2, a drugiego tranzystorka już na f. Wtedy jest znacznie stabilniej.