Wykrywacz wiązki podczerwieni
Wykrywacz wiązki podczerwieni
Witam,
Przyszedł mi do głowy pomysł zmontowania prostego urządzenia, które zapalałoby czerwoną diodę w chwili gdy ba sensor padnie wiązka podczerwieni.
Jako sensor wykorzystałbym fotodiode SMD na podczerwień (http://www.tme.pl/fotodioda-800-1100nm- ... pw34s.html)
Podpowiedzcie jak coś takiego zmontować, może ktoś dysponuje schematem?
Oczywiście na podstwie powyższego opisu widać, że jestem laikiem w kwestii elektroniki - no może dysponując (prostym) schematem z pomocą pana w sklepie elektronicznym, dobrałbym odpowiednie podzespoly...
Przyszedł mi do głowy pomysł zmontowania prostego urządzenia, które zapalałoby czerwoną diodę w chwili gdy ba sensor padnie wiązka podczerwieni.
Jako sensor wykorzystałbym fotodiode SMD na podczerwień (http://www.tme.pl/fotodioda-800-1100nm- ... pw34s.html)
Podpowiedzcie jak coś takiego zmontować, może ktoś dysponuje schematem?
Oczywiście na podstwie powyższego opisu widać, że jestem laikiem w kwestii elektroniki - no może dysponując (prostym) schematem z pomocą pana w sklepie elektronicznym, dobrałbym odpowiednie podzespoly...
- przemotronik
- Użytkownik
A nie byłoby prościej tak?:
Mniej elementów, koszt prawie zerowy
i "nie ma się co zespuć".
Kod: Zaznacz cały
Rezystor-dowolny
Tranzystor-BC547B,
Rezystor2-1k,
Fotodioda-BPW34,
Zasilanie-Bateria 3V- przemotronik
- Użytkownik
Myślę, że o to właśnie chodzi. Co prawda takie fotodiody nigdy nie zapewnią idealnego braku czułości na inne długości fali (chyba że przy dodatkowych filtrach optycznych), ale z kolei zastosowanie scalonych odbiorników TSOP1xxx, TFMS5xxx jest dobre tylko w przypadku testowania pilotów (36kHz) lub wyspecjalizownych układów, pracujących przy danych częstotliwościach modulacji. Natomiast fotodioda wykryje wszystko (prawie wszystkoNowka pisze:Można i tak. Jak kto woli bo tak jak proponujesz to ta dioda będzie się zaświecała jak padnie na nią jakiekolwiek światło podczerwone. Jeśli o to chodzi autorowi tematu to jak najbardziej lepiej taki.
Pozdrawiam
Mam podobny problem, tzn, tak. Pierwotnie chciałem użyć układów TSL262 jako czujników IR, ale niestety ceny i dostępność mnie zniechęciły.
Zastosowanie, dioda odbiorcza IR ma dać sygnał, analogowy na wejście uC, konkretnie 2 wejścia, komparatora analogowego i ADC. Powinno to działać w zakresie pilotów czyli 30 do 48KHz lub lepiej trochę więcej 20 do 60KHz.
Chodziło by mi o układ prosty, na dostępnych scalakach lub 1 góra 2 tranzystorach.
PS. Odpadają scalone czujniki odbiorników IR jak TSOP itp. bo układ będzie właściwie analizatorem, a nie tylko prostym radarem IR.
Zastosowanie, dioda odbiorcza IR ma dać sygnał, analogowy na wejście uC, konkretnie 2 wejścia, komparatora analogowego i ADC. Powinno to działać w zakresie pilotów czyli 30 do 48KHz lub lepiej trochę więcej 20 do 60KHz.
Chodziło by mi o układ prosty, na dostępnych scalakach lub 1 góra 2 tranzystorach.
PS. Odpadają scalone czujniki odbiorników IR jak TSOP itp. bo układ będzie właściwie analizatorem, a nie tylko prostym radarem IR.
Głównie wykrywać sygnały ze standardowej przestrzeni pilotów czyli od 30 do 48KHz. Ale w miarę możliwości chciałbym mieć możliwość analogowego pomiaru na ADC, a nie tylko wyjście zero-jedynkowe jak jest w TSOPach. Zakładam że na podwójnym wzmacniaczu operacyjnym da się to zrobić.
Ogólnie idea na TSLach była taka, że ich wyjścia będą podłączone do wejść ADC uC ATMega48 i wykorzystany będzie tak przetwornik A/C, jak i możliwość multipleksowania wejść ADC z komparatorem, w celu ułatwienia detekcji sygnałów o naturze typowo cyfrowej.
PS. Wystarczył by mi odpowiednik TSL261 / 262 ewentualnie z filtrem na częstotliwość 30 -48KHz.
Ogólnie idea na TSLach była taka, że ich wyjścia będą podłączone do wejść ADC uC ATMega48 i wykorzystany będzie tak przetwornik A/C, jak i możliwość multipleksowania wejść ADC z komparatorem, w celu ułatwienia detekcji sygnałów o naturze typowo cyfrowej.
PS. Wystarczył by mi odpowiednik TSL261 / 262 ewentualnie z filtrem na częstotliwość 30 -48KHz.
No to co tu mozna doradzic? Po prostu budujesz wzmacniacz z filtrem. Musisz pamietac o tym zeby fotodioda nie nasycala sie od oswietlenia zewnetrznego (moze tu pomoc filtr optyczny). Dalej to czysta analogowka - filtr pasmowoprzepustowy i wzmacniacz. Wowczas bedziesz mial na wyjsciu nie tylko sygnal nadany ale i nosna. Moznaby sie tez pokusic o zrobienie detekcji heterodynowej.
Chyba znalazłem rozwiązanie, mianowicie czujnik S4810, co prawda ma wyjście cyfrowe, ale to może się okazać nawet plusem, no i cena przystępna 8,99zł/szt. Ale dziękuję za porady, i tak muszę poeksperymentować jeszcze ze zwykła diodą IR i wzmacniaczami. Mam gdzieś jeszcze TBA2800, też trzeba go pod lupę wziąść.
Mam co prawda jeszcze układy z starych VCR, gdzie są fajne scalaki w obudowach SIP czy jak to się tam zwie, ale znalezienie ich datasherów graniczy z cudem.
Mam co prawda jeszcze układy z starych VCR, gdzie są fajne scalaki w obudowach SIP czy jak to się tam zwie, ale znalezienie ich datasherów graniczy z cudem.