Wykonywanie płytek w warunkach domowych

Czyli wszystko co dotyczy wyposażenia elektronika: multimetry, oscyloskopy, generatory, zasilacze, lutownice itp. Również tutaj można zadawać pytania co, jak i czym można mierzyć. Porady dotyczące montażu układów, lutowania, wykonywania obwodów drukowanych itp.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Anax
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Anax » 12 lip 2007, 11:13

Zenerek pisze:Albo ciężko idzie i mam dosyć po 5 min, albo efektem jest poszarpana, zębata krawędź którą trzeba później szlifować :neutral:
Może tniesz nie tą stroną ostrza :mrgreen: :lol:

No ja mam brzeszczot (chyba do metalu, ale w przypadku takich płytek to nie ma większej różnicy), stary taboret i imadło. Nie powiew że wchodzi jak w masło, ale idzie szybko i sprawnie. :)

A może masz tępą piłę, czy czym tam tniesz? Bo ja raz się męczyłem takim badziewiem 15 min i byłem zmęczony jak po w-fie. :D

Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
Zenerek
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Zenerek » 12 lip 2007, 13:33

Być może faktycznie mam lekko tępy brzeszczot. No ale najpierw spróbuje sposobem z nożykiem do tapet.

Awatar użytkownika
przemotronik
Użytkownik

Post autor: przemotronik » 13 lip 2007, 10:21

Ja też kiedyś próbowałem brzeszczotem-można mieć dosyć.
:twisted:
Teraz tnę "gumówką", zamocowaną w uchwycie miniszlifierki. Obroty: 5000rpm.
Trzeba tylko uważać żeby nie skrzywić, bo gumówka w kawałkach wyleci "w przestrzeń" (okulary ochronne to podstawa :!:) oraz żeby nie zeszlifować przypadkiem miedziówki uchwytem wiertarskim; jeśli linia cięcia jest głęboko w płytce (nawet kilka cm od brzegu) to wiertarka opiera się o laminat, więc trzeba uważać. Problem ten dotyczy oczywiście tarczek o średnicy ok. 2cm.

Awatar użytkownika
Gutek
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Gutek » 17 lip 2007, 15:11

Ja jako modelarz mogę zaproponować piłki ramowe z ostrzem włosiowym to takie cieniutkie ostrze z ząbkami używane do cięcia rożnych kształtów(możliwość zmiany kierunku ciecia przy wycinaniu ze względu na cienkie ostrze) np szablonów do robienia żeber w samolotach.Dzieki takiej piłce moze wyciąc koło trojkąt i inne egzotyczne nieregularne figury.

ROM
Użytkownik

Post autor: ROM » 17 lip 2007, 23:13

Owszem, najbardziej "nieregularne" będą tą piłką wychodzić :grin: , szczególnie jeśli brak doświadczenia.
Najlepsza do tego byłaby mała piła tarczowa z prowadnicą, tylko trochę kosztuje... :cry: .

Awatar użytkownika
przemotronik
Użytkownik

Post autor: przemotronik » 18 lip 2007, 9:07

Gutek pisze:Ja jako modelarz mogę zaproponować piłki ramowe z ostrzem włosiowym to takie cieniutkie ostrze z ząbkami używane do cięcia rożnych kształtów(możliwość zmiany kierunku ciecia przy wycinaniu ze względu na cienkie ostrze) np szablonów do robienia żeber w samolotach.
Ja ciąłem właśnie taką piłką, ale w laminacie szklano-epoksydowym o grubości ok. 1mm jest ciężko "wykręcić się" z brzeszczotem, kiedy ten wejdzie już głęboko w materiał. :???:

sd-25
-

Post autor: sd-25 » 26 lip 2007, 18:59

Witam
Ktos tu pisał że toner usuwa za pomocą szczotek itd...
Ja nei wiem dlaczego niektórzy komplikują sobie życie ,,,,
Wystarczy nasączyc chusteczkę rozpuszczalnikiem ekstrakcyjnym i zetrzeć toner :)
POlecam równierz przy metodzie termotransferu po ogrzaniu płytki i położeniu na niej papieru ze ścierzkami i lekkim przyprasowaniu, położyć płytkę na desce czy na czym tam prasujecie by papier z ścierzkami byłn a górze i kąłdziemy na to ręcznik lub ściere i to prasujemy przy prasowaniu materiał będzie dobrze dociskał ścierzki :)
Jeśli ktos o tym pisał to sorry ale temacik torche przydłuugi :)
Płytki tne wyrzynarka odpowiednio ustawiona i wychodzą pięknie :)
Wiercenie ; wiertełka widiowe (z węglików spiekanych) i z 15.000-19.000 obr/min wyłącznie ze statywem lub wiertarką stołową... gdyz są kruche ale najlepsze :) stosowane w maszynach cnc...

superjerry
-

Post autor: superjerry » 02 sie 2007, 1:38

Przede wszystkim tasza przepraszam że odkurzyłem ten post sprzed roku.. ;)
tasza pisze: wydruk - normalny, nie mirror, z przyzwyczajenia sobie pierwszy wydruk
w odbiciu lustrzanym zrobiłam i tym sposobem miałam kartkę już tylko do testów :(
Chciałem się zapytać o ten szczegół - dlaczego właśnie wydruk musi być normalny a nie mirror?
Jeśli dobrze zrozumiałem to w skrócie to jest tak:
Drukuje się tą śliską stronę papieru kredowego, następnie tą śliską stroną (na której jest toner) przykłada do miedziowego laminatu (płytka drukowana) i "odbija" toner do laminatu poprzez przyprasowanie go żelazkiem. W związku z tym -jeśli moje myślenie jest poprawne- na płytce dostaje się dokładnie odbicie lustrzane (mirror) tego co było na papierze (albo jeszcze przedtem na ekranie monitora).

Bardzo proszę wyprowadzić mnie z błędu...

Czy ktoś może mi podać jakieś inne linki, gdzie ta metoda jest... "obrazkowo" przestawiona?

//Dodane:
Odnośnie ostatniego pytania znalazłem coś takiego:
Obrazkowo opisana metoda termotransferu :)

GAVRON
Użytkownik

Post autor: GAVRON » 02 sie 2007, 18:58

superjerry pisze:Drukuje się tą śliską stronę papieru kredowego, następnie tą śliską stroną (na której jest toner) przykłada do miedziowego laminatu (płytka drukowana) i "odbija" toner do laminatu poprzez przyprasowanie go żelazkiem. W związku z tym -jeśli moje myślenie jest poprawne- na płytce dostaje się dokładnie odbicie lustrzane (mirror) tego co było na papierze (albo jeszcze przedtem na ekranie monitora).
Właśnie tak jest i dlatego nie trzeba robić żadnych zabiegów (odbicia lustrzanego) na komputerze.

mihau
-

Post autor: mihau » 29 sie 2007, 1:56

superjerry pisze:
tasza pisze: wydruk - normalny, nie mirror, z przyzwyczajenia sobie pierwszy wydruk
w odbiciu lustrzanym zrobiłam i tym sposobem miałam kartkę już tylko do testów :(
Chciałem się zapytać o ten szczegół - dlaczego właśnie wydruk musi być normalny a nie mirror?
Właściwie to i Tasza i Gavron i Ty macie rację. W jednych przypadkach trzeba zrobić mirror w innych nie. Elementy SMD potrzebują mirror, przewlekane nie. To może być problem jesli robisz płytkę ręcznie (bez programu), dlatego ja robię tylko w SMD.

Nowka pisze:(..)jak usunąć toner z wytrawionej płytki. Ja to robie taką okrągłą szczoteczką drucianą do Dremelki.
Jak ktoś już pisał - rozcieńczalnik nitro.
Nowka pisze:Użyłem papieru kredowego i... Papier odchodzi bez problemu. Zamoczyłem w wodzie płytkę prosto z żelazka na jakieś 10 minut w letniej wodzie z odrobiną mydła w płynie i odszedł bez problemu.
Może spróbuję z papierem? Folia trochę się ślizga.

Pisaliście o o płytkach dwustronnych i przelotkach, otworkach metalizowanych.
Miedziane rurki wyglądają obiecująco, jeśli faktycznie potrzebny jest prześwit.
Ja robiłem przy pomocy drucików (ucięte końcówki rezystorów), wychodziło nieźle.
Jedna uwaga - prościej zrobić płytkę dwustronną biorąc 2x laminat jednostronny i sklejając (po dopasowaniu otworami powinno wyjść nieźle). Niestety na laminacie dwustronnym rysunki przemieszczają się po obu stronach nawet jak są otwory powiercone (folia się ślizga :D ). Na 3 płytki tylko jedna wyszła mi tak żeby otwory się zeszły po przewierceniu :( (jeszcze jedna była OK ale bez rewelacji, a ostatnia zupełnie do d.)

pzdr.

Awatar użytkownika
timo66
Moderator
Kontakt:

Post autor: timo66 » 29 sie 2007, 20:15

Witam
widze że niektórzy maja problem z płytkami dwustronnymi ... a to takie proste :wink:
Poco się spieszyć i robić dwie strony naraz , jak można zrobić najpierw jedna strone [ papier kredowy do laminatu , prasownia, odmaczanie] , ,druga strone podklejamy taśmą pakową. Następnie trawimy i analogicznie robimy drugą stronę . Aha przed robieniem drugiej strony wiercimy dwa otwory [ w miejscu przelotki , albo innego elementu, tak żeby dopasować wszystkie otwory] , najlepiej po przekątnej . I wbrew pozorą płytki wychodza bardzo fajnie :wink:

Pozdrawiam

mihau
-

Post autor: mihau » 30 sie 2007, 16:18

Mam niejasne wrażenie że chodzi o mnie :D
Robiłem na oba sposoby - tzn. obie strony na raz i pojedynczo
Już wyjaśniam na czym polega mój problem:

Nie można pozostawić wiertła w otworze bo nie da się przygrzac potem (żelazkiem, prasowalnicą, czy tak jak ja robie prostownicą) bo sterczące wiertło przeszkadza. Trzeba doklejać (lub wiązać niteczkami jak radzą inni). niestety ja robię b. małe płyteczki (np. do montażu we wtyczkach), które wycinam PRZED prasowaniem.
Jak udoskonalę technologię wycinania (o której tu już było) to zapewne powrócę do tematu 2stronnych płytek

robiłem nawet w ten sposób że skleiłem 2 folie ze sobą (zostawiłem więcej folii po obu bokach i skleiłem tylko na tych 2 krawędziach, pozostawiając środek z rysunkiem nie sklejony) i wsunąłem płytkę między te folie - i tak się przesunęło :D ale może sprubuję jeszcze raz ...jakoś teraz znów ta metoda wydała mi się OK :)

Tak czy inaczej wszelkie sugestie jak umocować folie na małej płytce mile widziane :)

Awatar użytkownika
timo66
Moderator
Kontakt:

Post autor: timo66 » 30 sie 2007, 18:33

Sorki , ale to niebylo besposrednio do Ciebie , [w poczatkowych postach był też ten problem poruszany ] , a jezeli chodzi o male plytki , to kiedyś robiłem tak :
1.wycinam laminat na miarae
2. papier kredowy przycinam troche wiekszy , takaby szło go zagiąć i przykleić
3.prasowanie
4.odmaczanie
5.podklejenie taśmą drugiej strony
6.trawienie
7 wywiercenie kilku otworów , zeby dopasować obie strony [ a nie wkladać wiertło :wink: ]
8. zadięcie papieru kredowego i podklejenie go
9.odmaczanie papieru
10.podklejenie drugiej strony
11.trawienie
12 wiercenie

:wink:

Awatar użytkownika
gwozdex
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: gwozdex » 28 wrz 2007, 22:26

Witam!
...to co już wiemy, ale przedstawione dość ciekawie (polecam filmik na dole prezentowanej strony)- polecam zobaczyć: http://thomaspfeifer.net/

Awatar użytkownika
timo66
Moderator
Kontakt:

Post autor: timo66 » 29 wrz 2007, 18:13

:shock: co jak co ale laminator godny uwagi :grin:

ps: z katalogiem trzeba przetestować , bo tak cienki papier powinien być idealny :wink:

ODPOWIEDZ