Witam z okazji pierwszego mojego posta na forum

Jestem początkującym amatorem-elektronikiem

Stawiam pierwsze swoje kroki w tej dziedzinie, która coraz bardziej zaczyna mnie interesować

Przy tranzystorach natknąłem się na problem - napierw zlutowałem zarówno układ testujący tranzystor pnp jak i npn tak jak w książce Piotra Góreckiego "Wyprawy w świat elektroniki". Pierwsze próby były dobre. diody na obwodzie baza - emiter świeciły się słabiej niż te na obwodzie kolektor - emiter, wszystko tak jak powinno być, w normie. Jednak później chciałem zmienić rezystor, przez przypadek podłączyłem tak, że istniał tylko obwód kolektor - emiter, baza - emiter była nie zlutowana, i co najciekawsze... dioda na kolektor - emiter zaczęła się świecić! To było dla mnie bardzo dziwne, ponieważ jak dowiedziałem się z książki prąd w obwodzie kolektor - emiter nie może płynąć bez prądu bazy... więc w jaki sposób to jest możliwe tutaj? Tak samo działo się w obu typach tranzystora... nie wiem gdzie zrobiłem błąd... Tranzystory też nie mogły być uszkodzone - nowe prosto ze sklepu

Użyte tranzystory to:
Tranzystor 2SA1013 Pnp 160V/1A
Tranzystor BF422 Npn 250V/0.5A/0.8W
ze sklepu
http://www.centrumelektroniki.pl/
Dziękuj za wysłuchanie mojego jakże banalnego pewnie problemu, i z góry dziękuję za rozwianie moich wątpliwości

Pozdrawiam