Triak - już mi brak pomysłów

Jesli jesteś początkującym elektronikiem, to tu z pewnością znajdziesz pomoc. Miejsce dobre do dyskusji nad podstawami elektroniki w zakresie teorii i praktyki.
ODPOWIEDZ
rozrabiak
-

Triak - już mi brak pomysłów

Post autor: rozrabiak » 20 lip 2007, 22:38

Witam
Triak BT136. Zmontowałem sobie ściemniacz z uPC attiny2313, wszystko działa z wyjątkiem triaka i MOC3020.
Próbowałem załączyć triaka ręcznie wg poniższych schematów (załączniki) UWAGA w układzie nie jest zamontowana dioda tylko ŻARÓWKA (nie znalazłem w Eagle żarówki!

Proszę mi wytłumaczyć DLACZEGO w żadnym z tych przypadków żarówka nie świeci??
Żarówka jest sprawna.
MOC3020 również
Triaka nie wiem już jak jeszcze sprawdzić (na schematach jest błąd -powinien być BT136!)
Rezystor dobry.

Poszedłem do sklepu kupiłem DWA nowe triaki i nowego MOC3020 i nadal dzieje się to samo, czyli nic!!

Co jeszcze można?
Załączniki
1.jpg
Układ z MOC3020
2.jpg
Układ bez MOC3020

Awatar użytkownika
karlos79
-

Post autor: karlos79 » 20 lip 2007, 22:58

Witam
Połącz wszystko tak jak na tym schemacie.
Powinno zadziałać.
http://rezystorek.za.pl/8bit-triak.gif
Pozdrawiam

Franco
-

Post autor: Franco » 20 lip 2007, 23:24

tez mialem kiedys taki problem chodzi o to ze jak chcesz wyzwalac triaka bez źródła pomocniczego to wyzwalanie biezesz z przeciwnej anody a nie z tej która na schemacie jest przy bramce.
zrób tak i wszystko bdzie ok
Załączniki
t_1_934.jpg

rozrabiak
-

Post autor: rozrabiak » 21 lip 2007, 9:26

Franco pisze:tez mialem kiedys taki problem chodzi o to ze jak chcesz wyzwalac triaka bez źródła pomocniczego to wyzwalanie biezesz z przeciwnej anody a nie z tej która na schemacie jest przy bramce.
zrób tak i wszystko bdzie ok
Poniżej schemat z noty katalogowej MOC3020 oraz z EdW 06.2002. Wychodzi na to, że redakcja ma problemy z prawidłowym rysowaniem schematów, albo celowo źle rysują...

I jeszcze pytanie, po jakiego grzyba we wszystkich projektach EdW z triakami i transoptorami są dwa rezystory na bramkę triaka dawane?? Producenci w notach zawsze dają jednego!
Załączniki
Bez nazwy.png
Elektronika dla wszystkich czerwiec 2002
2.png
z noty katalogowej MOC3020

ZbeeGin

Post autor: ZbeeGin » 21 lip 2007, 10:48

rozrabiak pisze:I jeszcze pytanie, po jakiego grzyba we wszystkich projektach EdW z triakami i transoptorami są dwa rezystory na bramkę triaka dawane?? Producenci w notach zawsze dają jednego!
Był kiedyś taki konkurs "Dlaczego?" Okazało się, że w sumie to był Prima Aprillis :)

ODPOWIEDZ