Przerzutnik astabilny i silnik
Przerzutnik astabilny i silnik
Dlaczego po dołączeniu do przerzutnika silnika z zabawki przestaje on działać prawidłowo ( układ A ). Oraz dlaczego po oddzieleniu i dołaczeniu do układu tranzystora, dioda w układzie B. nie chce szybko zgasnąc kiedy "przychodzi" jej pora, tylko gaśnie bardzo powoli, jakby była pod wpływem jakiegos kondensatora. Czy to przez to że t2 nie zamyka sie całkowicie? Zwiększenie rezystancji rezystorów nic nie dało. Generalnie chodziło mi o dołaczenie silnika do przerzutnika, tak aby w danym czasie zmienial kierunek pracy ( załączyłem tylko jedną strone układu ).
- Załączniki
-
- bez tytułu.GIF
- (4.61 KiB) Pobrany 4276 razy
- Aro
- Użytkownik
- Kontakt:
Dlaczego przerzutnik nie działa po dołaczeniu slnika? Przy tej czestotliwości powinien nawet pracowac, ale silnik raczej cieżko bedzie miał ruszyc. A takie rzeczy to podłącz raczej przez dodatkowy tranzystor tak jak tą diodę. Co do diody to zauważ, że tranzysor zamyka się przy napięciu bazy poniżej 0.6V, a ty masz tam diodę która uniemozliwia uzyskanie takiego napięcia. Zewrzyj ją, powinno działac dobrze. (chodzi oczywiście o diode z układu A)
- gwozdex
- Użytkownik
- Kontakt:
W zasadzie to kazdy odbiornik w takim układzie dobrze dołączać jest przez dodatkowy tranzystor ( tak jak to zrobiłeś z ta diodą). Generalnie chodzi o to ażeby nie obciążać tranzystorów pracujących w generatorze. Nie jestem pewien ale generator może nie działać ze wzgledu na to ze indukcyjność silnika rozładuje pojemność. Pamietaj ze kazy silnik ma jakis prąd rozruchu ( przeważnie wiekszy od prądu który powoduje jego minimalne obroty). Pozdrawiam.
Czekaj czekaj, bo chyba jeszcze nie opanowałem dobrze podstaw. Ale, przecież dioda zwiera przez rezystor 2,2 baze tranzystora PNP, czy dodatnie napięcie zasilania podane na baze PNP otwiera tranzystor? Czy baza PNP nie powinna mieć minusa? ( Przy NPN to ok ). Czy to jeszcze coś pokręciłem. Sory, jesli głupoty gadam, ale sie ucze.
Ostatnio zmieniony 19 lip 2007, 23:22 przez novice, łącznie zmieniany 1 raz.