co to za dioda LED?
co to za dioda LED?
Wylutowałem z obwodu diodę LED przeźroczystą, ale świeci na zielono. Chciałbym się dowiedzieć jaki to typ, bo jest dosyć charakterystyczna. Kształt ma walca, a nie jak większość które dotychczas widziałem, mają kształt zaokrąglony. Ale nie o kształt chodzi tylko o optykę. Przy napięciu 3,5V i prądzie 20mA świeci bardzo jasno, kierunkowo. Sprawdzałem ją na zasilaczu z reg. napięciem, różnica między innymi diodami led jest taka, że od ok. 2,5V zaczyna się rozświetlać mały punkcik w środku koła, patrząc w jej "tarczę". Zwykłe diody rozświetlają się całym "kryształem". Zastosowana była w tablicy reklamowej. Średnica walca ok. 4,5mm. Czy te diody są drogie?
- Załączniki
-
- HPIM3057.JPG (15.29 KiB) Przejrzano 5669 razy
Wyglada to na zwyczajna diode LED. Ich cena waha sie w okolicach 1 pln lub nizej. Obudowa jest tylko troche nietypowa, ale powinna byc dostepna.
Co do punktowego swiecenia, raczej nie wynika to z faktu, ze producent chcial zrobic diode punktowa. Po prostu skupianie swiatla w jedna strone pozwala zwiekszyc jasnosc diody (i podniesc wartosc wyrazana w mcd). Inaczej mowiac, im dioda ma wezszy kat swiecenia, tym jasniej swieci (tzw. diody hyperjasne).
Co do punktowego swiecenia, raczej nie wynika to z faktu, ze producent chcial zrobic diode punktowa. Po prostu skupianie swiatla w jedna strone pozwala zwiekszyc jasnosc diody (i podniesc wartosc wyrazana w mcd). Inaczej mowiac, im dioda ma wezszy kat swiecenia, tym jasniej swieci (tzw. diody hyperjasne).
-
ZbeeGin