Spolszaczenie programu CircuitMaker 6 Student!

Czyli dyskusje na temat programów takich jak OrCad, Protel, CircuitMaker, Autotrax, Kicad itp.
Awatar użytkownika
gwozdex
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: gwozdex » 23 mar 2007, 18:46

Witam! Interesuje mnie taka sprawa- choć trochę nie pasująca do tematu- jak sie ma Circuit Maker 2000 do Protela. Chodzi mi tutaj o porównanie pracy obu środowisk; czy jest ono zbliżone, czy możliwości porównywalne; co z wygodą pracy itp. Ja na codzien używam Protela 99 ale może czas poznać coś innego.... Pozdrawiam!

Awatar użytkownika
KrzysiekK
Użytkownik

Post autor: KrzysiekK » 13 lip 2007, 10:01

Trudno będzie porównać dwa odmienne programy, choć ich autorem jest ta sama firma Protel - Altium. Protela 99 używasz więc powinieneś wiedzieć jakimi możliwościami on dysponuje. Natomiast Circuit Maker 2000 jest dość prostym programem, więc i prostszym w obsłudze. Ma także mniejsze możliwości projektowe niż Protel 99, choć do prostych zastosowań powinien wystarczyć. Tylko że został już wycofany ze sprzedaży. Ma on nie wielkie wymagania co do mocy obliczeniowej komputera. Składa się on z edytora schematów i płytek pcb. Edytor schematów ma wbudowane dwa symulatory, analogowy i cyfrowy. Obydwa edytory pozwalają na tworzenie i edycję niezbyt aktualnych bibliotek elementów. Jeśli idzie o edytory bibliotek to moim zdaniem nie są one zbyt wygodne w obsłudze. Edytor pcb umożliwia utworzenie dokumentacji produkcyjnej płytek (gerber). Co do wygody pracy i łatwości obsługi trudno się mi wypowiedzieć. Wiele zależy od nawyków i przyzwyczajeń do "swojego" CADa do projektowania elektroniki. Jedni zachwycają się Protelem inni Eagle, a jeszcze inni OrCADem. Trzeba samemu poznać dany program w tym przypadku Circuit Makera 2000, może akurat dla Ciebie będzie on tym najlepszym (lub najgorszym) programem do projektowania elektroniki.

Awatar użytkownika
gwozdex
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: gwozdex » 13 lip 2007, 20:03

Dziekuje KrzysiekK za wyczerpującą odpowiedz! Pytam dlatego, że powolutku zaczynają mnie irytować wyskakujące błędy w protelu. Wiecznie mu cos nie pasuje...

Awatar użytkownika
Luminofor
Użytkownik

Post autor: Luminofor » 27 maja 2008, 14:11

Ja mogę się podjąć tłumaczenie angielskich fraz z CM Student 6 na polski, proszę podać na forum owe frazy to postaram się je przetłumaczyć.

Awatar użytkownika
KrzysiekK
Użytkownik

Post autor: KrzysiekK » 27 maja 2008, 15:47

Kiedyś dokonałem polonizacji Circuit Maker 2000, który jest "bratem" CM Student 6. Spolszczenie to było kiedyś dostępne na "elektrodzie". Nie wiem jak jest obecnie. Linku z wiadomych przyczyn nie podaję :oops:

ODPOWIEDZ