Wyłącznik ON / OFF

Poszukujesz schematu układu lub urządzenia, badź wzoru płytki do niego - pytaj. Na pewno ktoś Ci pomoże.
Awatar użytkownika
Ertew
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Ertew » 11 lip 2007, 16:13

A może tak:
- górna bramka (1) neguje sygnał przełączający
- bramka poniżej (2) przepuszcza sygnał tylko gdy na jej drugie wejście jest podawana ,,1'' logiczna
- dolna bramka (4) robi to samo co bramka nr. 2, ale korzysta z zanegowanego sygnału przełączającego bramki nr. 1
- bramka (3) mnoży zanegowany sygnał z jednej z bramek (nr. 2 albo nr. 4) i ,,1'' logiczną z drugiej, oraz na koniec neguje wynik
- wadą tego rozwiązania jest jednokierunkowość i przepuszczanie tylko sygnałów cyfrowych
- do zalet można zaliczyć, że ,,mieści się'' w jednym układzie scalonym
Załączniki
klucz.PNG
klucz.PNG (413 Bajtów) Przejrzano 3616 razy

605111211
-

Post autor: 605111211 » 12 lip 2007, 8:39

Witam !
Jak działa w praktyce rozwiązanie M@rek'a ?

Ze swej strony chciałem dopisać jedną bardzo ważną kwestię którą pominąłem w pierwszym moim poście na ten temat.
Chodzi o to że w przełączniku chciałbym zastosować przycisk astabilny i przełączanie powinno następować po jednokrotnym jego naciśnięciu.
Sorry ! (za komplikację)

Pozdrawiam !

Awatar użytkownika
KrzysiekK
Użytkownik

Post autor: KrzysiekK » 12 lip 2007, 12:28

Pozwoliłem sobie na małą symulację układu proponowanego przez M@rek w demo programu Proteus 7 (ISIS - edytor schematów i symulator). Układ nie działał w symulatorze prawidłowo do momentu dodania do niego dodatkowego rezystora jak na dołączonym schemacie. Przy zwartym jumperze dioda LED miga z częstotliwością 1Hz a przy rozwartym jumperze miga z częstotliwością 5Hz (takie są ustawienia tej symulacji). Ponadto układ nadaje się do przenoszenia tylko sygnałów typowo cyfrowych i to w dodatku w jednym kierunku od wejść bramek B i D do wyjścia na bramce C układu U1. Tak poza tematem ten Proteus 7 jest ciekawym programem i pewnie wiele by on pomógł nie tylko początkującym elektronikom, ale jak zwykle w polskich warunkach cena odstrasza.
Załączniki
przelacznik2.jpg
Schemat poprawionego przełącznika na układzie 4093.

ODPOWIEDZ