Wszystko o silnikach trójfazowych.

Jeśli jesteś modelarzem lub interesujesz się robotami i chcesz się podzielić swoim doświadczeniem to weź udział w dyskusjach na tym forum.
seg
Użytkownik

Post autor: seg » 06 lip 2007, 3:39

:arrow: Kulpina

..zdecyduj w końcu czy interesuje Cię hydrofor i sieczkarnia, czy to, o czym ja pisałem, bo albo pewne osoby czytają bez zrozumienia, albo ja jestem wczorajszy. Mam kilka własnych fotek rozebranego AXi Silver, ale nie wiem czy Cię to interesuje, więc jeszcze nic nie wrzucam.

Awatar użytkownika
Kulpina
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Kulpina » 06 lip 2007, 8:44

Przecież na początku tematu pisałem ze chodzi mi o silniki trójfazowe bezszczotkowe. Czyli te malutkie używane w modelarstwie

seg
Użytkownik

Post autor: seg » 06 lip 2007, 9:16

..w takim razie jest tak jak myślałem, więc czytajcie uważnie i piszcie na temat. A Ty użyj googli i znajdź sobie firmę o której pisałem - Model Motors. Ściągnij ich ofertę handlową i będziesz już wszystko wiedział o sprawnościach, poborach prądu, zalecanych acu i reglach, wadze określonego modelu gotowego do lotu i rodzaju śmigła, bo przecież są różne i ciąg jest od nich bardzo zależny, ale co za tym idzie również obciążenie silnika i pobór prądu oraz czas lotu. Potrzeba więc optymalnego doboru. Ciekawostką są silniki z wzdłużnym otworem w osi /seria EVP/, co umożliwia sterowaniem kątem natarcia łopat specjalnego śmigła, a tym samym np lot modelem do tyłu i akrobację tzw 4D.

Awatar użytkownika
KrzysiekK
Użytkownik

Post autor: KrzysiekK » 06 lip 2007, 13:28

Czytając ten temat wydaje się mi iż zostały w nim pomylone trzy rodzaje silników:
1. Trójfazowe silniczki stosowane w modelarstwie (przerabiane z różnych silników)
2. Trójfazowe duże silniki stosowane np. do napędu sieczkarni
3. Silniki krokowe stosowane np. w drukarkach
Stąd też wynikły te nieporozumienia, a sumie chodzi o silniczki stosowane w modelarstwie. Ja wpisałem w Google "przerabianie silników w modelarstwie" i "bezszczotkowce" i znalazło się trochę stron na ten temat. Proponuję zainteresowanym poszukać we własnym zakresie.

Magicjakub
-

Post autor: Magicjakub » 09 sty 2008, 22:39

Mam pytanie co do tych bezszczotkowców wykorzystywanych w modelarstwie.
Otóż normalnie w modelach stosuje się przy nich regulatory bezpośrednio podłączone do odbiornika. Mam zamiar samodzielnie wykonać aparaturę sterującą, omijając profesjonalne (markowe) nadajniki i odbiorniki.
Czy ktoś mógłby mi powiedzieć jak wyglądają przebiegi sterujące regulatorami? Chciałbym zaimplementować coś takiego na mikrokontrolerze...

Pozdrawiam

ODPOWIEDZ