Stuki w głośnikach , spowodowane włączaniem innych urządzeń
Stuki w głośnikach , spowodowane włączaniem innych urządzeń
Mam taki problem . Gdy włączy sie np. lodówka lub światło w pokoju to w głośniku słychać trzask . Jak temu zapobiec ?? Mozę jest jakiś układ który to niweluje ??
Wiesz co mam propozycje - jeżeli słychać trzaski z głośników gdy lodówka lub inne urządzenie działają w kuchni - przełącz głośniki do innego gniazdka
nie przejmuj sie tym, nic sie z głośnikami nie stanie - u mnie tez takie coś występowało. Tylko jest jedna zasada jezeli gniazdko do którego masz podłączone głośniki jest np. z lewej strony pokoju to musisz je przełączyć do gniazdka na prawej stronie - ja tak zrobiłem i pomogło.
- joon
- Użytkownik
- Kontakt:
Tu nie chodzi o pojemnosci w zasilaczu... wlaczenie jakiegokolwiek elementu do sieci energetycznej powodoje wytorzenie zaklocen o dosc uzej czestotliwosci...
moja propozycja to dodanie do zasilacza pojemnosci typu 4,7 piko na obie szyy + ewentualnie pare piko na kazde wejscie audio.
Ekranowanie calego wzmacnicza chyba nie ma sensu w tym przypadku...
pozdrawiam
albo lepiej dodj filtr LC przed trafem najlepiej gotowy tak jak to jest w niektorych listwach do pc....
moja propozycja to dodanie do zasilacza pojemnosci typu 4,7 piko na obie szyy + ewentualnie pare piko na kazde wejscie audio.
Ekranowanie calego wzmacnicza chyba nie ma sensu w tym przypadku...
pozdrawiam
albo lepiej dodj filtr LC przed trafem najlepiej gotowy tak jak to jest w niektorych listwach do pc....
Tego rodzaju filtry przeciwzakłóceniowe są montowane w sprzęcie AGD i ich zadaniem jest właśnie eliminowanie tego rodzaju zakłóceń spowodowanych np. włączeniem silnika sprężarki w lodówce. Jeśli taki filtr się uszkodzi to lodówka działa, ale powstają zakłócenia. Może oczywiście pomóc zastosowanie odpowiedniej listwy zasilającej (jak do komputerów) z wbudowanym odpowiednim filtrem. Byle listwa faktycznie w środku miała filtr a nie tylko podświetlany przełącznik (spotyka się takie przedłużacze) lub wbudować odpowiedni filtr do wzmacniacza.
Macie na myśli takie filtry?