Mini kamera z kamery od telefonu

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
ODPOWIEDZ
traper
-

Mini kamera z kamery od telefonu

Post autor: traper » 28 maja 2007, 16:50

Chcialbym zrobic mini kamere bezprzewodowa do zdalnie sterowanego samochodu. Widzialem na allegro kamery od telefonow ale czy taka idzie wsadzic w oddzielny uklad... i jeszcze najlepiej zeby bylo mozna zapisac na karcie mmc http://kju.wemif.net/mmc/ podono tak mozna ale jestem jeszcze poczatkujacy.... podobno mozna tez zrobic z kamerki internetowej ale wolalbym z telefonu.... prosze wszystkich o pomoc[/b]

Awatar użytkownika
owoc_leśny
-
Kontakt:

Post autor: owoc_leśny » 29 maja 2007, 13:17

Można, ale podstawa to noty katalogowe.

traper
-

Post autor: traper » 30 maja 2007, 19:33

jak napisalem jestem poczatkujacy wiec co to sa te noty katalogowe????

Awatar użytkownika
gwozdex
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: gwozdex » 31 maja 2007, 4:54

Nie chcę być niemiły kolego traper ale to zadanie na pewno nie jest dla początkującego... Nie wiem co prawda ile miałeś styczności z elektroniką ale sądząc po pytaniu:
traper pisze:jak napisalem jestem poczatkujacy wiec co to sa te noty katalogowe????
wnioskuje, że jeszcze dłuuuga droga przed Tobą (choć naprawde warto ją przebyć)...
Noty katalogowe to inaczej mówiąc dokumentacja techniczna wyrobu (którymi dla nas-elektroników są najczęściej układy scalone). Przykładowo jeśli nie wiesz lub do czego służy układ o nazwie MAX606 to wyszukujesz sobie jego notę katalogową i już masz jasność. Znaczna większość not jest w j. angielskim- co chyba nikogo nie dziwi. Pozdrawiam
ps. Tutaj możesz znaleźć dużo not katalogowych:

http://www.elenota.pl/
http://www.alldatasheet.com/

traper
-

Post autor: traper » 31 maja 2007, 7:22

Dzieki:D ze w dokumentach to wiedzialem a niewiedialem ze tak fachowo sie to nazywa :D

[ Dodano: 2007-05-31, 18:01 ]
a czy ktos sie orientuje gdzie moge znalesc takowa note katalogowa????

Awatar użytkownika
przemotronik
Użytkownik

Post autor: przemotronik » 31 maja 2007, 21:47

Najlepiej byłoby mieć właśnie notę katalogową wybranego modelu, więc musiałbyś najpierw określić od jakiego modelu telefonu ma być ta kamera i dopiero wtedy szukać danych w GOOGLACH i na podanych wcześniej serwisach.

Pozdro

traper
-

Post autor: traper » 01 cze 2007, 9:43

no ja tom kamerke mam od niki n70 ale znalesc nic niemoge:(

Awatar użytkownika
matelektronik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: matelektronik » 01 lip 2007, 22:13

Hmmm... zobacz czy przypadkiem na tej kamerce czy na płytce drukowanej tej kamerki o ile takowa posiada nie ma jakiegoś symbolu...

Awatar użytkownika
Kulpina
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Kulpina » 02 lip 2007, 12:46

Kiedyś zakładałem już na forum temat dotyczący przerobienia kamerki internetowej na taką zeby można był coś nagrywać. Po wyliczeniu przez kilku kolegów kosztów tekiego urządzenia wyszło że taniej byłoby kupic nową kamere :mrgreen: Ale temat jest ciekawy... chociaz chyba zbyt trudny.... Ale "Dla elektronika nie ma rzeczy niemożliwych. Są tylko rzeczy zbyt drogie lub zbyt czasochłonne" :mrgreen:

Dodam jeszcze jakby to kogoś interesowało że można kupić kamerke mniej wiecej wielkości takiej telefonicznej za około 100zł ostatnio spotkalem na allegro, ale są tez w innych sklepach w necie.

Awatar użytkownika
KrzysiekK
Użytkownik

Post autor: KrzysiekK » 02 lip 2007, 13:26

Schematy wielu komórek w tym także Nokii 70 znajdziesz pod tym adresem:
http://yasikgsm.narod.ru/ analizując schemat tej komórki być może znajdziesz interesujące Cię informacje, jaka to kamerka, z jakim układem sterującym współpracuje, itp. Z tego co ja namierzyłem to w Nokii N70 kamera ma symbol X1470 i schemat jej podłączenia znajduje się na 7 stronie pobranej dokumentacji Nokii N70. Znalazłem nieco czytelniejszy schemat Nokii 6020 i wykonałem zrzut ekranu gdzie pokazana jest ta kamera i sygnały na jej wyprowadzeniach. Może to coś pomoże. Trzeba by jednak poszukać jej noty aplikacyjnej, ale mi kilkuminutowe poszukiwania nic ciekawego nie dały. Może słabo szukałem ? W każdym razie wydaje się mi iż bez sterownika na procesorze takiej kamerki się raczej nie obejdzie.
Załączniki
cam_x1470.jpg
Podłączenie kamerki X1470 w Nokii 6020.

Awatar użytkownika
Gutek
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Gutek » 30 lip 2007, 19:14

Dobra kamerke masz peryferia tez interfejs znasz .Pozostaje jeszcze mocny procesor najlepiej DSP z pamiecią Ram ktora pozwalałby na zapis obrazu z kamerki.Ja bym sie za to niebrał/Zrobiłbym to prosciej kubyłbym kamerke np.intenetową z wyjsciem AV (RCA) i zrobił nadajnik ,poszukaj na forum Edw bo tu temat sie pojawiał.

Awatar użytkownika
KrzysiekK
Użytkownik

Post autor: KrzysiekK » 30 lip 2007, 19:53

Od jakiegoś czasu strona do jakiej podałem link jest zablokowana. Więc pozostaje w przyszłości szukać gdzie indziej informacji na temat kamer w komórkach.

ODPOWIEDZ