Instalacja powłoki graficznej dla Slackware 11

Dyskusje na temat sprzętu, konfiguracji, sterowników i oprogramowania.
Awatar użytkownika
przemotronik
Użytkownik

Instalacja powłoki graficznej dla Slackware 11

Post autor: przemotronik » 28 cze 2007, 9:06

Witam Wszystkich :!:
Mam pytanie dotyczące nakładania powłoki graficznej na system, jak w temacie. Wiem, że można zastosować np. GNOM, jednak nie wiem, skąd go ściągnąć (jakaś zaufana strona) a tym bardziej-jak zainstalować na komputerze. Interesuje mnie wynik podobny, jak tutaj:
:arrow: LINK
Proszę o podpowiedź, link, cokolwiek... jak na razie gubię się w Linuxie kompletnie :sad:
Z góry dziękuję i pozdrawiam
Przemotronik

Awatar użytkownika
Sagittarius
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Sagittarius » 28 cze 2007, 13:31

To na ekranie w linku to KDE, a w prawej stronie jest monitor systemowy. Slackware... Hmm... Myślę, że skoro jesteś początkujący w Linuksie, lepiej zacząć od SuSe, Mandrivy lub Ubuntu. Są o wiele łatwiejsze i nie musisz szukać środowisk graficznych, a efekt, jak w linku masz zaraz po instalacji ;-)

Awatar użytkownika
przemotronik
Użytkownik

Post autor: przemotronik » 28 cze 2007, 13:48

Sagittarius pisze:Myślę, że skoro jesteś początkujący w Linuksie, lepiej zacząć od SuSe, Mandrivy lub Ubuntu. Są o wiele łatwiejsze i nie musisz szukać środowisk graficznych, a efekt, jak w linku masz zaraz po instalacji
Najprawdopodobniej tak bym zrobił, ale komputer otrzymałem już z zainstalowanym Slackware'em. Nie wiem, jak "przeinstalować" system, a ponadto ten ma podobno świetne możliwości już zainstalowane. Myślę, że pzostaje mi jednak tylko instalacja powłoki :sad:
Pozdrawiam
Przemotronik

Awatar użytkownika
Sagittarius
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Sagittarius » 28 cze 2007, 17:00

Hmm... świetne możliwości są, ale Slackware powstał na podstawie Debiana i przez to jest nieco mniej przyjazny dla początkującego. Jak wcześniej wspomniałem, SuSe lub Mandriva z pewnością Tobie ułatwią życie. Choć w SuSe będziesz musiał dodać trochę pakkietów. Po namyśle Mandriva jest najlepszym wyjściem. Ma już po instalacji praktycznie pełną obsługę multimediów. Aktualnie (lub w ciągu najbliższych dni) pojawi się w salonach prasowych Easy Linux z systemem Mandriva 2007.1 Spring. Dobre i przy okazji masz w gazecie dokładny opis instalacji oraz niektórych programów. Niestety kosztuje 25 złotych. Jeśli nie masz, postaraj się u kogoś znajomego z dostępem do sieci, by ściągnął Tobie i wypalił obraz płytki instalacyjnej. Jeśli się na to zdecydujesz, postaram się Tobie pomóc w instalacji.

A jeśli koniecznie chcesz kontynuować z tą dystrybucją, to myślę, że tu: http://forum.slackware.pl/viewtopic.php ... owa%E6+kde znajdziesz, czego szukasz :-)

Powodzenia!

A! Gdybyś pozostał przy Slackware, to zaglądaj jeszcze tu: http://www.slackware.com.pl/

oraz tu

http://www.slackware.pl/

Awatar użytkownika
KrzysiekK
Użytkownik

Post autor: KrzysiekK » 29 cze 2007, 16:47

Wczoraj zerknąłem do salonu z prasą w Tarnowie (Małopolska) i jest już Easy Linux z Mandriva 2007.1 Spring w cenie o ile pamietam 25 zł. O ile to możliwe to polecam zakup odpowiedniego zeszytu z interesującą Cię dystrybucją Linuksa (ceny w granicach 23-35 zł za zeszyt z wybraną dystrybucją). Lepsze to od ściągania kilku GB danych. Ja tak ściągałem Suse 10.0 na pięciu płytach CD. Ta ostatnia piąta była uszkodzona, ale to okazało się dopiero w trakcie instalacji Suse i straciłem kilkadziesiąt minut czasu instalacji. Raz jeszcze ściągałem tą piąta płytę CD i potem było już OK. Ściągałem bezpośrednio na serwerze u mojego dostawy internetu (była na tyle uprzejmy) bo miał lepszy transfer niż ja u siebie w domu, a i tak trwało to dość długo - kilka godzin w całości. Natomiast płyta CD/DVD z broszurką w zasadzie powinna być w 100% OK. Polecam poszukać takiej dystrybucji która od razu będzie miała w sobie kodeki audio - video w przeciwnym wypadku trzeba po instalacji taką dystrybucję aktualizować bo nie oglądniemy żadnego filmu ani nie posłuchamy MP3. Mam dystrybucję Suse, gdzie te kodeki do zaktualizowania to aż około 640 MB danych ! Mogę zasugerować polską dystrybucję Linuksa AUROX 12, ale ten projekt pod koniec ubiegłego roku został zawieszony, a potem wykupiony przez inna firmę i jak na razie trudno przewidzieć dalsze losy AUROXa, ale ma on zaraz po instalacji pełną obsługę audio i video. Ja sobie zamówiłem w sklepie internetowym Mandriva Linux PowerPack 2007 BOX z dodatkami jak np. Cedega do uruchamiania gier i programów spod Windowsa za 99 zł + koszty wysyłki. Możesz też poszukać odpowiednich dystrybucji Linuksa na Allegro. A to jak będzie wyglądał pulpit Linuksa zależy tylko od inwencji użytkownika i pod tym względem pulpit Linuksa jest zdecydowanie mocniej konfigurowalny niż w Windowsie, i jego wygląd nie zależy od dystrybucji, jak np. Slackware na która się powołujesz, a która należy do trudniejszych w konfiguracji o obsłudze dystrybucji Linuksa. Nie ma też potrzeby odrębnej instalacji środowiska graficznego KDE czy też GNOME. W zasadzie przy instalacji wybiera się jedno z nich dwóch (są też inne środowiska dla słabszych komputerów). Były także dystrybucje, gdzie instalowało się obydwa (a nawet więcej) środowisk graficznych i przy logowaniu do systemu wybierało się to które nam aktualnie odpowiadało. Na początku możesz także wybrać dystrybucję Live CD, która uruchamia się prosto z płyty CD/DVD bez konieczności instalacji i wtedy zobaczysz jak wygląda Linuks bez konieczności jego instalacji. Często taka płyta DVD np. z AUROX 12 pozwala na uruchomienie komputera z takiej płyty jako Live CD, a potem za pomocą specjalnego skryptu z tej samej płyty instaluje się system jeśli nam odpowiada.
Ostatnio zmieniony 27 wrz 2007, 11:01 przez KrzysiekK, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
przemotronik
Użytkownik

Post autor: przemotronik » 29 cze 2007, 19:18

KrzysiekK, Bardzo dziękuję za odpowiedź :wink:
Widzę, że powoli staję się "linuxowcem", więc z pewnością zainteresuję się tymi wydaniami.
KrzysiekK pisze:Na początku możesz także wybrać dystrybucję Live CD, która uruchamia się prosto z płyty CD/DVD bez konieczności instalacji i wtedy zobaczysz jak wygląda Linuks bez konieczności jego instalacji.
Z tego co pamiętam, chyba mam nawet coś takiego u siebie-bodajże Knoppix. A czy jest możliwe, żeby odpalić system na komputerze, który ma już Slacka?
I jeszcze jeno pytanie: czy system (jeżeli-załóżmy-ma ustawioną BIOSie opcję bootowania najpierw z CD, a potem np. z HDD) , to czy system od razu się odpali :?:
Pozdrawiam
Przemotronik

Awatar użytkownika
KrzysiekK
Użytkownik

Post autor: KrzysiekK » 29 cze 2007, 20:18

Tak można uruchomić innego Linuksa z płyty Live CD, nawet jeśli na dysku jest inny system operacyjny - jedna z dystrybucji Linuksa lub Windowsa. Można z takiej płyty uruchomić nawet komputer który nie ma zamontowanego twardego dysku. Uruchamiający się z płyty system przejmuje wówczas nad komputerem i jego dyskiem kontrolę i system znajdujący się na dysku pozostaje nie uruchomiony i nie ma wpływu na działanie komputera. Co do ustawień w biosie komputera jeśli w pierwszej kolejności ma się on uruchomić z płyty i odpowiednia płyta (bootowalna) znajdzie się w czytniku to komputer powinien się uruchomić właśnie z niej. Ja na swoim komputerze mam jako pierwszy ustawiony twardy dysk, jako drugi czytnik CD\DVD, a potem stację dyskietek. Zawsze to o kilka sekund komputer uruchamia się wcześniej nie sprawdzając pustego czytnika czy znajduje się w nim odpowiedni nośnik danych (np. płyta CD). Natomiast w biosie mojego komputera i chyba wszystkich nowych płytach głównych można zmienić opcję w jakiej kolejności czytników ma się uruchamiać komputer bezpośrednio bez wchodzenia do biosu komputera. U mnie wchodzi się bezpośrednio do tej opcji klawiszem F11 i zmiany dokonane w ten sposób mają charakter jednorazowy. Po kolejnym uruchomieniu komputera przywracane są wcześniejsze ustawienia w ustawieniach biosu. W innych komputerach może być to inny klawisz, o ile taka opcja jest dostępna w biosie.

Awatar użytkownika
przemotronik
Użytkownik

Post autor: przemotronik » 30 cze 2007, 8:56

KrzysiekK, bardzo dziękuję za odpowiedź :!: Spróbuję uruchomić system z Knoppixa, zobaczę co i jak, zanim zainstaluję powłokę.
:wink: Pozdrawiam serdecznie
Przemotronik

Awatar użytkownika
Sagittarius
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Sagittarius » 30 cze 2007, 14:29

Tak, wersje Live są dobre, ale niestety potrzebują sporo pamięci. iestety w Twoim przypadku mogą być problemy ze startem systemu z płytki Live.

Aurox... tak, był bardzo dobry, ale niestety został zawieszony.

Odpowiedź na Bios. Zmiana kolejności bootowania ma wpływ na start systemu. Przypuśćmy, że ustawisz kolejność tak: FDD, CD-ROM, HDD, to będzie tak.

Jeśli nie masz w napędach FDD i CD-ROM nośników, system startuje z dysku.

Jeśli włożysz bootowalną płyte CD-ROM i wystartujesz komputer, wystartuje on z płyty, a jeśli pozostawisz płytę i włożysz dyskietkę bootowalną, to system wystartuje z dyskietki.

Knopix... Też bazuje na Debianie, o ile pamiętam, ale pod względem wykrywalności sprzętujest jednym z lepszych systemów. Stosuje się go, gdy inne OSy nie mogą rozpoznać sprzętu.

Wracając do odpalenia na komputerze z systemem innego systemu, zawsze można podzieli ć dysk na kilka partycji (o ile jest taka możliwość) i zainstalować dwa systemy. Ja właśnie tak zrobiłem ;-)

Guzer
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Guzer » 30 cze 2007, 16:36

LiveCD w cale nie potrzebują tak dużo pamięci. Mi udało się odpalić kilka różnych dystrybucji, jedna nawet z X-ami i środowiskiem graficznym Enlightenment na niezbyt efektownym sprzęcie: płyta główna PVI486SP3, procesor 486@100MHz, 32MB RAMu, karta graficzna S3 Virge z 1MB pamięci, HDD 850MB, CD-ROM 2x (może 4x), jakaś karta sieciowa na PCI (względem reszty sprzętu nowoczesna, ale internet działał jak należy :mrgreen: ) i SoundBlaster16 (niestety potem się okazało, że jest uszkodzony). Z tego co pamiętam musiałem przeznaczyć kilkadziesiąt MB na dysku twardym na swap, ale jednak się uruchomiło :P

A jeżeli system nie może rozpoznać sprzętu to rekompiluje się kernela ;)

LiveCD przydają się w jeszcze jednym wypadku: jeżeli zapomniało się hasła roota albo chce się dostać na to konto z innych powodów :twisted:

Awatar użytkownika
Sagittarius
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Sagittarius » 02 lip 2007, 6:20

Enlightenment jest bardzo szybkim środowiskiem i mi osobiście bardzo się podoba, ale początkującym może sprawić nieco problemu ;-)

Awatar użytkownika
przemotronik
Użytkownik

Post autor: przemotronik » 02 lip 2007, 10:51

Witam Wszystkich :wink:
Odpaliłem komputer z Knoppixa. Niesamowity system :!: Najbardziej zszokowała mnie mnogość zainstalowanych w systemie programów: przglądarki web i pdf, Audacity, GIMP, OpenOffice, sterowniki multimediów, kamer, paparatów i ten OCX...
System chodził troszkę powoli, głównie było to widoczne przy uruchamianiui menu itp., ale i tak jest super.
Mam jeszcze takie pytanko: jeżeli nagrywam pliki (foldery) na komputerze z Win XP (tutaj mam internet), to chyba nie ma możliwości wykorzystania ich w Linuxie :?: Próbowałem to zrobić, ale pingwn jakoś nic nie widzi.
Przepraszam za lamerskie pytania :mrgreen:
Pozdrawiam
Przemotronik

Awatar użytkownika
brzozi
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: brzozi » 02 lip 2007, 12:12

Potrzebna jest partycja FAT wtedy jest szansa na zapis i odczyt z obu systemów, co do szoku, te same możliwości daje Ubuntu, Mandriva itd. tylko windows jest goły po instalacji.

Guzer
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Guzer » 02 lip 2007, 13:49

Linux 2.6 umożliwia odczyt danych z systemu plików NTFS. Jest także zaimplementowany eksperymentalny zapis, ale nie polecam włączać, bo może coś sknocić z partycją <- info dla zamierzających bawić się w rekompilację kernela ;)
Swoją drogą dopasowanie jądra systemu do konkretnego komputera i własnych wymagań może znacznie poprawić komfort pracy, a kompilacja kernela wcale nie jest taka straszna jak mówią :P
A wracając do Enlightenmenta to rzeczywiście fajny z niego szel graficzny, ale porzuciłem go na rzecz KDE, bo tego pierwszego nie mogłem zmusić do obsługi dźwięku (twierdził, że esound nie jest uruchomiony chociaż był :?).

Awatar użytkownika
brzozi
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: brzozi » 02 lip 2007, 21:04

Z NTFS trzeba jeszcze uważać, czasami dziwnie się to kończy.

ODPOWIEDZ