zasilacz symetryczny

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
Awatar użytkownika
M@ciej
Użytkownik

Post autor: M@ciej » 01 lip 2007, 22:39

ha! Praktycznego Elektronika mam chyba wszystkie numery.Mam też CD-PE1 :) Przeglądałem obecne tam rozwiązania. Do dziś posiłkuję sie fragmentami opisywanych tam układów. To właśnie z PE wziąłem kiedyś schemat zasilacza z regulacją nadążną i właśnie w tedy zacząłem opracowywanie zasilacza "cyfrowego" w oparciu o wspomniany przez Ciebie artykuł.

Jednak ja mam taką zasadę, żeby w miarę możliwości projektować układy samemu, dlatego obecny zasilacz jest taki a nie inny.

Zmiana koncepcji w ogóle nie wchodzi w grę, gdyż mam już kompletne urządzenie, z obudową, zaprojektowaną ścianą przednią, porobione wszystkie płytki. Wystarczy tylko zakupić jutro 7906 i problem powinien dać się rozwiązać.

W międzyczasie rozpocząłem tez inny post, dotyczący tego zasilacza. Dyskutowałem tam z Taszą na temat obciążalności styków. Post ma tytuł:

"przełączniki wieloobrotowe - obciążalność styków"

Jest tam zdjęcie modułu przełączania rezystorów ogranicznika prądowego. Zapraszam wiec do przeczytania i tej dyskusji.

[ Dodano: 2007-07-02, 12:48 ]
Przerobiłem układ stabilizatora jak na schemacie:

Niestety część ujemna nadal nie działa poprawnie. Teraz na niej występuje stałe napięcie -5.5V,niezależnie od położenia potencjometru regulacji napięcia. Przy próbie podłączenia "dolnego" odczepu potencjometru,zamiast do masy do -6V kończy się zwarciem.

Nadal nie wiem, jak regulować to napięcie zmienne :cry:
Załączniki
Regul_Nap.jpg

GAVRON
Użytkownik

Post autor: GAVRON » 02 lip 2007, 21:25

Moim zdaniem nie zadziała ci ten układ ze względu na podanie dodatniego napięci na wejście (+) wzmacniacza U2 (prześledź dobrze zachowanie się układu na podstawie jego sygnałów wejściowych). Sposobów przeróbki są 2:

- Wspomniany w którymś poście potencjometr STEREO (2 potencjometry na jednej osi). Zbudowanie na bazie LM7906 i tego potencjometru ujemnego napięcia odniesienia takiego samego jak dla sekcji dodatniej zasilacza i doprowadzenie owego sygnału do wejścia (+) wzmacniacza U2.
- drugi, z wykorzystaniem pojedynczego potencjometru, który zamieściłem na bardzo uproszczonym schemacie w załączniku. Chodziło mi głównie o to by pokazać gdzie powinny być wprowadzone zmiany w twoim układzie U2, R11, R12. Aha chyba w ujemnej sekcji brakuje ci diody Zenera 33V pełniącej taką samą rolę jak D5

Spróbuj może tak.

Awatar użytkownika
M@ciej
Użytkownik

Post autor: M@ciej » 02 lip 2007, 22:36

Tak sie składa,że zrobiłem właśnie układ z regulacją nadążną. Ważne jest tylko podłączenie zasilania do wzmacniaczy operacyjnych. Ten sterujący dodatnią może być podłączony do +6V i masy, natomiast sterujący połówką ujemną? no właśnie,jak go zasilać?

Ja przetestowałem 2 warianty. Ponieważ napięcia niestabilizowanego mam około ±40V (TS180/4, ale chyba po przeróbkach). Do regulacji napięcia ujemnego zastosowałem TL072 (jedną połówkę):

1. Podłączenie n.8 (Vcc) do masy a n.4 (Vee) poprzez diodę Zenera 33V do ujemnej szyny zasilania. Wtedy nie wiedzieć czemu na doczepach wzmacniacza miałem około 5V, i do takiej wartości ujemne napięcie było regulowane. Potem "pozostawało w tyle" na wartości -5V a dodatnia część regulowana była prawidłowo, do 38,7V (jak dobrze pamiętam).

2. Podłączyłem n.4 (Vee) do ujemnej szyny zasilania, natomiast n.8 poprzez dzielnik (dioda Zenera 33V katodą do masy w szereg z rezystorem 220Ω, który podłączyłem do ujemnej szyny zasilania (po stronie niestab.) Zasilanie układu podłączyłem pomiędzy dwa opisane elementy. Wynik: napięcie dodatnie regulowane było prawidłowo, natomiast ujemne miało stałą wartość ponad -38V, niezależnie od regulacji.

Tak więc tak czy siak lipa! Podobnie układ zachowywał się, gdy zamiast TL072 dałem LM393. Moim zdaniem chodzi tu o prawidłowe podłączenie wzmacniacza i ogranicznika napięcia z diodą Zenera do 33V. Wtedy dałoby się regulować napięcie od 0 do -33V, co by mi w zupełności wystarczyło.

Pozdrawiam :)

PS. Załączam schemacik zapodany przez Kolegę, ale uzupełniony o opisane obwody stabilizacji napięcia ujemnego dla wzmacniacza operacyjnego.
Załączniki
schemacik.jpg

ODPOWIEDZ