Zapalnik pirotechniczny
Zapalnik pirotechniczny
Witajcie. Nie jestem pewien czy ten temat psze w odpowiedznim dziale, jesli nie to wybaczcie. Chce zrobic zapalnik pirotechniczny do potato guna. Chce aby był on z regulacja czasu po jakim zostanie odpalony ładunek wybuchowy. No i właśnie czym mozna zapalić lakier do włosów włóknem wolframowym?? Czy czymś innym?? Prosze o odpowiedzi z góry dzieki gajosp2.
Ja bym proponował jakiś układ wytwarzający łuk elektryczny, bo w potato gunie nie będziesz chyba co chwila zmieniał zapłonnika z włókna wolframowego
zastosuj generator z trafem WN od starego telewizora, lub cewkę zapłonową.. tylko obydwa rozwiązania potrzebują trochę miejsca i jakiegoś zasilania, a to ma być urządzenie mobilne... hmmm 
no nie wiem czy to jest dobry pomysł.. też z tym kombinuję, jeśli masz jakieś doświadczenie w tym to pisz na PW
na forum jedynie mogę Ci polecić takie coś
klik
są to układy do odpalania spadochronów w rakietach, ale z pewnością możesz użyć ich do tego "czegoś" co budujesz
klik
są to układy do odpalania spadochronów w rakietach, ale z pewnością możesz użyć ich do tego "czegoś" co budujesz
Ja 12 lat temu jak służyłem w wojskach inżynieryjnych zwanych potocznie saperami to skonstruowałem elektroniczny zapalnik czasowy z... zegarka naręcznego i był on raczej przeznaczony do odmierzania długich czasów (do 24 godzin). Widok prototypu można zobaczyć na załączonym zdjęciu.
A tak przy okazji to Kolega bombę konstruuje ?
Dodałem 11.12.2007r.
Załącznik usunąłem bo w ostatnim okresie czasu otrzymałem kilka propozycji skonstruowania przedstawionego w nim zapalnika. Dziś w czasie realnego zagrożenia terroryzmem zajmowanie się tego rodzaju rzeczami naraża nas na bliski kontakt z organami ścigania, a także na nieszczęśliwy wypadek. Myślę, że skonstruowanie elektronicznego zegara sterującego jednym urządzeniem nie jest trudną sprawą nawet dla początkującego elektronika, który umie złożyć gotowy kit do samodzielnego montażu.
A tak przy okazji to Kolega bombę konstruuje ?
Bo jeśli zapalnik nie ma być do potato guna to może będzie to bomba !gajosp2 pisze:Dobra coś z tego wymyśle. Bo ten zapalnik nie ma być do potato gunaPodawajcie jakies przykłady prostych sterowników czsowych do odpalania włókna wolframowego.Z góry dzięki gajosp2.
Dodałem 11.12.2007r.
Załącznik usunąłem bo w ostatnim okresie czasu otrzymałem kilka propozycji skonstruowania przedstawionego w nim zapalnika. Dziś w czasie realnego zagrożenia terroryzmem zajmowanie się tego rodzaju rzeczami naraża nas na bliski kontakt z organami ścigania, a także na nieszczęśliwy wypadek. Myślę, że skonstruowanie elektronicznego zegara sterującego jednym urządzeniem nie jest trudną sprawą nawet dla początkującego elektronika, który umie złożyć gotowy kit do samodzielnego montażu.
Ostatnio zmieniony 11 gru 2007, 11:01 przez KrzysiekK, łącznie zmieniany 1 raz.
w takim razie możesz użyć żarówek z lampek choinkowych, żarówek 12V, cienkiego drucika, spirali oporowej... są różne metody, wystarczy poszukać google