Linux, RS232 i mikrokontrolery...

Czyli dyskusje na temat programów takich jak OrCad, Protel, CircuitMaker, Autotrax, Kicad itp.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Sagittarius
Użytkownik
Kontakt:

Linux, RS232 i mikrokontrolery...

Post autor: Sagittarius » 27 cze 2007, 6:42

Jeśli szukacie programu, który pozwoli Wam na pracę z terminalem i testowanie programów używających UARTa pisanych na mikrokontrolery, polecam RS232 http://ourworld.compuserve.com/homepage ... b00013.htm

Program jest narzędziem dla okienek, ale można go też z powodzeniem używać w Linuksach, choć trzeba czasem się nieco pomęczyć. Ale da się, co zobaczycie tu: http://maciej.sochaczewski.w.interia.pl/rs232.htm

Wspierałem się tym narzędziem już kilka razy i muszę przyznać, że mi odpowiada :-)

Awatar użytkownika
gwozdex
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: gwozdex » 27 cze 2007, 22:14

Ja bym bardziej polecił program Bray's terminal. To dopiero "wypas"

Awatar użytkownika
Sagittarius
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Sagittarius » 28 cze 2007, 6:43

Miałem jedną z pierwszych wersji, a później zapomniałem o nim ;-) Właśnie ściągnąłem sobie zipa z programem. Niestety widzę, że strony autora o ogólnie znanym adresie już nie ma. Przetestuję jego działanie w Linuksie i opiszę wszelkie problemy (lub ich brak).

Awatar użytkownika
gwozdex
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: gwozdex » 28 cze 2007, 19:07

Nie wiem jak wypadnie test "ożenku" linuksa z tym programem ale jesli chodzi prace pod XP to wg. mnie jest rewelacja... Można pisać makra, obsługa jest intuicyjna; mamy możliwość bezposredniego sterowania dodatkowymi liniami w RS232, a przy tym obsługa jest intuicyjna.

Awatar użytkownika
Sagittarius
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Sagittarius » 29 cze 2007, 6:20

Nie miałem dość, czasu, by dokładnie przetestować, ale sprawdziłem wstępnie program. Po uruchomieniu w systemie Linux przy pomocy emulatora Wine działa :-) Jak będę miał czas, napiszę dokładnie co i jak. W tym terminalu fizyczny com 1 działa również jako com 4. Ściągnąłem dwa programy. Jak się później okazało oba są w wersji 1.9b, ale... No właśnie, wyglądają nieco inaczej i mają różną objętość A do tego w jednym pojawia się komunikat o błędzie przy starcie, choć później działa wszystko prawidłowo. Gdy wszystko rozgryzę, opisze dokładniej. Niestety nie ma juz strony autora, która podana jest w programie.

tasza
Użytkownik

Post autor: tasza » 29 cze 2007, 11:55

Sagittarius pisze:Niestety widzę, że strony autora o ogólnie znanym adresie już nie ma.
A mnie coś tknęło...napisałam przed chwilą do Bray-a...może się odezwie.

Awatar użytkownika
Sagittarius
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Sagittarius » 29 cze 2007, 13:57

Ja też do niego napisałem. Zadałem kilka pytań, jakie nasunęly mi się po wczorajszych kilku testach z dwoma plikami. Stawiam na to, że Tobie odpowie jako pierwszej ;-)

tasza
Użytkownik

Post autor: tasza » 29 cze 2007, 14:18

I słusznie.... :mrgreen:
Właśnie skończyłam gaworzyć z Brayem na GT i jest tak:
mam wersję terminala 1.9b - nie wiem czy to jest ta ostatnia z publikowanych, ale taką
mi przysłał.
Mam też oficjalną zgodę na wrzucenie tej zabawki na Elportal.pl do pobierania.
Co do stronki Braya...nie ma i już nie będzie...przyczyny są teraz nieistotne.
Wracając do Terminala....spróbuję zrobić stronkę, opisać po polsku co i jak...taki manual.
Helpa jako takiego nie ma...ale się on-line Braya dopytam jak coś, będzie dobrze.
Tyle nowinek,
pa,
N.

Awatar użytkownika
Sagittarius
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Sagittarius » 29 cze 2007, 14:28

Dzięki! Mój mail właśnie wrócił nie dostarczony. Użyłem adresu z programu, ale gdzieś już widziałem inny. Skoro jednak Ty masz wszystkie informacje, nie będę mu już głowy zawracał ;-)

Wersji 1.9b znalazłem kilka i to mnie martwi, bo rozmiary i wygląd nieco się różniły. Dodatkowo w jednej wersji dostałem podejrzaną informację o błędzie z naruszeniem dostępu (i to była wersja "najcięższa"). Myślę, że była "udoskonalona" złośliwym kodem ;-)

Czekam niecierpliwie na wersję, którą posiadasz.

I w razie potrzeby moge opowiedzieć, co się dzieje w programie uruchomionym na pingwinie ;-) Ale to po testach.

tasza
Użytkownik

Post autor: tasza » 29 cze 2007, 14:42

Exek podesłanej wersji 1.9b ma 346112 bajtów.
McAfee go dość długo badał (ponieważ odpaliłam na firmowej maszynce) -
program nie robi nic złego...inaczej już by dogorywał w kwarantannie.
Bray mi pisał, że jest sporo trików typu "undocumented feature",
ale to też nie zawsze dobrze wpływa na stabilność całej aplikacji....
Tak czy inaczej dokumentację (stronkę) o Terminalu zamierzam popełnić...
ale to chwilkę potrwa, więc o cierpliwość upraszam....

N.

Awatar użytkownika
Sagittarius
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Sagittarius » 29 cze 2007, 14:49

Hehe Poczekam więc na nią i porównam z wersjami, które mam. Stronka z pewnością będzie warta oglądnięcia, jak inne Twoje projekty, więc warto poczekać :-)

ODPOWIEDZ