Spolszczenie menu do KiCAD z maja 2007 roku

Czyli dyskusje na temat programów takich jak OrCad, Protel, CircuitMaker, Autotrax, Kicad itp.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
KrzysiekK
Użytkownik

Spolszczenie menu do KiCAD z maja 2007 roku

Post autor: KrzysiekK » 27 cze 2007, 22:40

Witam wszystkich sympatyków i użytkowników programu KiCAD. Już na wstępnie informuję iż dostępne jest spolszczenie menu tego programu do jego kompilacji z 25 maja 2007 roku. Odpowiednie archiwum ZIP dołączone jest do tego postu. Wystarczy je po rozpakowaniu umieścić w lokalizacji C:\Program Files\kicad\internat\pl zastępując katalog pl w tym programie katalogiem pl z pobranego archiwum. Ilustruje zrzut ekranu dołączony do tego postu. Podana lokalizacja katalogów jest oczywiście przykładowa, ale lokalizacje KiCADa znajdują się w jego podkatalogu internat a w nim są dwuliterowe katalogi z różnymi lokalizacjami programu dla Polski jet to oczywiście katalog pl. Każdy z tych katalogów niezależnie od języka zawiera dwa identyczne pliki kicad.mo i właściwy plik z tłumaczeniem menu kicad.po . Być może nieco później dostępna będzie w sieci P2P płyta z tym programem. Jednak przeglądając różne fora dyskusyjne dla elektroników natknąłem się na różne opinie. Między innymi po co pobierać całą płytę - kilkaset MB, kiedy przetłumaczone pliki menu mają zaledwie kilkaset kilobajtów, a samego KiCADa można pobrać z jego strony internetowej. Zgadzam się z tym i po przemyśleniach doszedłem do wniosku iż można by udostępniać różne wersje KiCADa w zależności od możliwości pobierania plików osób zainteresowanych:
1. Same pliki spolszczenia - około 100 kb (spakowanych zipem). Wtedy we własnym zakresie trzeba by pobrać KiCADa z jego strony internetowej i skopiować do niego pliki spolszczenia (zastępując znajdujące się tam pliki)
2. KiCAD w wersji instalacyjnej tylko dla Windows wraz z polskim menu mojego autorstwa - plik około 100 MB
3. Gotowa płyta CD z KiCADem podobna do tych jakie się do tej pory ukazywały - o objętości kilkuset MB. Płyta zawiera KiCAD w wersji instalacyjnej i działającej prosto z płyty CD (bez jego instalacji) oraz różne dodatkowe programy (freeware i GPL) mogące przydać się elektronikom.
4. Sam szkielet menu płyty CD (ewentualnie wraz z drobnymi programami o objętości do kliku MB). Dołączona była by odpowiednia instrukcja według której należało by pobrać odpowiednie programy (np. Acrobat Reader 5 PL) i umieścić w odpowiednich katalogach i ewentualnie odpowiednio dostosować nazwy plików instalacyjnych. Wówczas zainteresowani płytą CD taką jak w pkt. 3 mogli by ją samodzielnie poskładać. A plik ze szkieletem płyty CD miałby może kilkanaście MB.
Czekam więc na opinie o sposobach dystrybucji KiCADa w polskiej wersji. Czy wystarczą pliki z tłumaczeniem, czy jest zainteresowanie płytą CD z KiCADem, itd.
Dostępna będzie także płyta CD z KiCADem z 15 stycznia 2007 roku (druga edycja) z naniesionymi poprawkami, tj. instalator uruchamia się we wszystkich Windowsach począwszy od Win95 oraz niemal dowolnie można zmieniać ścieżkę instalacji KiCADa. Przy okazji objętość tej płyty udało się mi zmniejszyć aż o około 112 MB, przy tej samej jej funkcjonalności. Płyta ta powstała dlatego iż KiCAD z maja 2007 dostępny dla Windows jest już tylko w wersji UNICODE, a ten ze stycznia jest w wersji ANSI i UNICODE. Dlatego naniosłem stosowne poprawki i raz jeszcze tą płytę utworzyłem.
Załączniki
pl.zip
Archiwum z polskim menu programu KiCAD do kompilacji z 25 maja 2007 roku
(93.52 KiB) Pobrany 741 razy

ODPOWIEDZ