Britney_S w furniture shop i reszta... (moderatorzy puk,puk)

Jeżeli masz propozycje dotyczące forum lub portalu - pisz śmiało. Jest to również dobre miejsce do wyrażenia swoich opinii i zgłoszenia błędów.
Awatar użytkownika
Gall Anonim
-
Kontakt:

Post autor: Gall Anonim » 26 cze 2007, 14:38

Obawiam się, że pomysły w stylu przepisywania tekstu z obrazku może nie wypalić, przynajmniej na dłuższą metę, gdyż boty potrafią już(przynajmniej niektóre) przeczytać ten kod i wypełnić pole. Niestety... spotkałem się już z tym nie raz na swoich stronach :/

Awatar użytkownika
KrzysiekK
Użytkownik

Post autor: KrzysiekK » 26 cze 2007, 15:34

Trochę nie precyzyjnie się wypowiedziałem wczoraj odnośnie łapania spamujących botów w pułapkę - odpowiednio spreparowaną stronę. Ale kierując się tą analogią można by spróbować utworzyć odpowiednią stronę w Elportalu zawierającą fałszywe forum, gdzie dostęp byłby stosunkowo łatwy i tam boty po wejściu spamowały by sobie do woli. Natomiast prawdziwe Forum należało by zamaskować tak aby boty trafiały na to pierwsze fałszywe i na nim żerowały, a to prawdziwe zamaskowane i lepiej zabezpieczone może by wtedy zostało nietknięte. Oby. Co do odczytywania tekstu z obrazka to powinno być OK, ale wtedy gdy obrazek z tekstem, będzie przecięty w poziomie (dwa osobne pliki graficzne) tnąc litery w połowie ich wysokości i tak złożony na stronie logowania aby wyglądał jak jeden.

Awatar użytkownika
Kulpina
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Kulpina » 26 cze 2007, 16:22

Ostatnio spotkałem się z ciekawym zabezpieczeniem. Należało przepisac kod z obrazka ale od prawej do lewej... Czy to by nie wystarczyło?

Awatar użytkownika
kamil_snk
-

Post autor: kamil_snk » 27 cze 2007, 13:46

A może tak dwa pola i dwa obrazki, z czego należałoby przepisać jeden. Lub pole i obrazek, ale zamiast kodu z obrazka coś inego do wpisania (napisane normalną czcionką pod spodem). Zresztą to i tak walka z wiatrakami. Sposób się spopularyzuje to i autorzy botów dostosują je do tego. Tak jak z wirusami. Powstają nowe wirusy, coraz lepsze antywirusy, ale i tak nigdy nie ma 100% ochrony. Jednak można odeprzeć ataki tych 99% wirusów. I o to trzeba walczyć. Taki jeden spamujacy bot zbyt wielkiej krzywdy nie zrobi. Ale jeśli forum nie będzie miało dobrych zapezpieczeń i przyczepi się kilkanaście botów to już będzie duży kłopot.

Awatar użytkownika
end
Administrator

Post autor: end » 27 cze 2007, 14:10

Witam. Mamy już sposób który został już sprawdzony i jeśli znajdę chwilę czasu dzisiaj w nocy to wgram odpowiedniego moda i będzie spokój.
Nie zdajecie sobie sprawy jakie te boty są sprytne...
Myślę, że w tym temacie zostało już wszystko powiedziane i kontynuowanie dyskusji nie ma większego sensu.
Wystarczy wejść na forum Przema i tam są już gotowe i sprawdzony pomysły.
Pozdr.

Zablokowany