Teleportacja, cofanie czasu, czyli tematy nie warte uwagi :/
Teleportacja, cofanie czasu, czyli tematy nie warte uwagi :/
Chciałbym poznać opinie użytkowników elportalu o teleportacji. Może ktos ma jakieś ciekawe spostrzeżenia? Temat nie jest jakimś żartem, jako że teleportacja istnieje... Słabo rozwinięta ale istnieje... Ze swojej strony dodam tylko że uważam teleportacje człowieka w sposób opisany na wikipedi za niemożliwą 
Ostatnio zmieniony 11 sty 2008, 20:51 przez Kulpina, łącznie zmieniany 1 raz.
-
ZbeeGin
No to czekamy na projekt okładkowy... 
Niestety fakty są inne. Do teleportacji człowieka wymagana byłaby duża ilość energii. Prędzej człowiek zostałby nią unicestwiony niż przeniesiony. Potrzeba by ogromnej pamięci by człowieka rozłożyć i poskładać ponownie dokładnie w ten sam sposób. Nie bez znaczenia będą też błędy przesyłu.
Adam, proponuję taki temat zamieścić na jakimś forum SF. Naprawdę...
Niestety fakty są inne. Do teleportacji człowieka wymagana byłaby duża ilość energii. Prędzej człowiek zostałby nią unicestwiony niż przeniesiony. Potrzeba by ogromnej pamięci by człowieka rozłożyć i poskładać ponownie dokładnie w ten sam sposób. Nie bez znaczenia będą też błędy przesyłu.
Adam, proponuję taki temat zamieścić na jakimś forum SF. Naprawdę...
Ale jednak w ten sposób dałoby się kiedys w przyszłości przenieść człowieka. Przenosilibyśmy go atom po atomie, ale to jednak byłby on. Natomiast wikipedia pisze:ZbeeGin pisze:Potrzeba by ogromnej pamięci by człowieka rozłożyć i poskładać ponownie dokładnie w ten sam sposób.
Przy obecnym stanie nauki i techniki rzeczywista teleportacja kwantowa dotyczy jedynie stanów cząstek elementarnych i oznacza przesłanie stanu kwantowego cząstki A do odległej cząstki B. Proces wiąże się ze zniszczeniem stanu kwantowego A.
Rozumiem z tego że przesyłamy tylko informacje o "wyglądzie" i obiektu którym jest człowiek i odtwarzamy go w innym miejscu. Z naszej perspektywy jeśli prześlemy kogoś nie zauważymy różnicy, ponieważ gość będzie identyczny, będzie sie tak samo zachowywał, to samo pamiętał i twierdził że jest tym przeteleportowanym. Natomiast z punktu widzenia tego który był teleportowany został on "przeczytany" przez skaner. Informacja jaką uzyskał skaner została przesłana, gość został zabity a w miejscu odbioru odtworzyli tego samego gościa z tego co mają w tym miejscu gdzie go odebrali. Jednak ten który był na początku w teleporterze zniknął. I nie zauważy tego zupełnie nikt! oprócz jego samego... Dlatego da się przeteleportować tylko przedmioty...
Co ciekawe jednak jeśli prześlemy gościa atom po atomie prawdopodobnie wszystko będzie ok, ale to już nie będzie teleportacja bo zajmie jakąś ilosc czasu.
Na dowód przedstawie to że jeśli wczesniej wspomniany skaner prześle te informacje i w innym miejscu gościa odbuduje, nie usuwając tego pierwszego będziemy mieli dwoch identycznych gości
-
TeslaBuilder
- -
- Kontakt:
Taaa.... Biorąc pod uwagę złożoność hadronów, wszystkie oddziaływania między nimi; leptony, gluony, itd, itp... to na teleportację człowieka jeszcze trochę poczekamy (jeśli nie rozumiecie o czym mówię, to się nie przejmujcie, ja sam tego nie rozumiem, ale ostanio był konkurs z astornomii i ta cała czarna materia i inne pierdoły). A ten Eksperment Filadelfia to jedna wielka dziennikarska kaczka.
P.S.
Oświadczam, iż nie jestem świadom podtekstu politycznego zawartego w mojej wypowiedzi i nie biorę za niego żadnej odpowiedzialności.
P.S.
Oświadczam, iż nie jestem świadom podtekstu politycznego zawartego w mojej wypowiedzi i nie biorę za niego żadnej odpowiedzialności.
Buhahaha
Chyba padnę
Nawet nie musiałem patrzeć kto założył tak """oryginalny"""
temat.
Przynajmniej poprawiło mi to humor
Ale żeby nie było, że robię off topa to wyrażę swoją opinię: Moim zdaniem pełna teleportacja obiektów jest mocno naciąganym pomysłem z filmów SF i gier komputerowych (choćby nieśmiertelnych wormsów
)
Nie mogę
Tarzam się pod biurkiem 
Przynajmniej poprawiło mi to humor
Ale żeby nie było, że robię off topa to wyrażę swoją opinię: Moim zdaniem pełna teleportacja obiektów jest mocno naciąganym pomysłem z filmów SF i gier komputerowych (choćby nieśmiertelnych wormsów
.ZbeeGin pisze:Adam, proponuję taki temat zamieścić na jakimś forum SF. Naprawdę...
Nie mogę
No cóż, 20 000 mil podmorskiej żeglugi i lot na Księżyc też kiedyś były SF, więc nie uważałbym tego za śmieszne.Ale żeby nie było, że robię off topa to wyrażę swoją opinię: Moim zdaniem pełna teleportacja obiektów jest mocno naciąganym pomysłem z filmów SF i gier komputerowych (choćby nieśmiertelnych wormsów )
Chcieć to móc, a wiara góry może przenosić.
Jeśli z góry byśmy zakładali, że to czy tamto nie jest możliwe, to zostalibyśmy w epoce kamienia łupanego.
- Aro
- Użytkownik
- Kontakt:
Zgadzam się z Tobą ROM. Zresztą równanie E=MC^2 mówi samo za siebię, a że jest udowodnione chyba każdy wie. Jednak teleportacja przedmiotów to raczej daleka przyszłośc. Na dziś to może pojedyncze atomy. Ograniczeniem jest tu ilośc enegii, która jest niewyobrażalnie wielka. Zamienic pare gram na energię to tak jak zdetonowac kilkuset megatonową bombkę.
Hmm... co ja mogę??Anax pisze:Buhahaha![]()
![]()
Chyba padnę
Nawet nie musiałem patrzeć kto założył tak """oryginalny"""
temat.
Przynajmniej poprawiło mi to humor![]()
Ale żeby nie było, że robię off topa to wyrażę swoją opinię: Moim zdaniem pełna teleportacja obiektów jest mocno naciąganym pomysłem z filmów SF i gier komputerowych (choćby nieśmiertelnych wormsów)
.ZbeeGin pisze:Adam, proponuję taki temat zamieścić na jakimś forum SF. Naprawdę...
Nie mogęTarzam się pod biurkiem
Dla kolegi "tarzającego" się pod biurkiem... współczesna fizyka jest na takim poziomie, że... jak to mówią... są rzeczy, które się filozofom nie śniły, i to nie tylko w stosunku do teleportacji ale do lewitacji dość ciężkich przedmiotów lub nawet... do podróży w czasie.
Temat jako taki nie jest już w czasach współczesnych wymysłem książek sf a realnym... chyba zagrożeniem dla społeczeństwa, ze strony współczesnych uczonych.
Koledze Anaxowi proponuję zapoznanie się na dobry początek ze Szczególną oraz Ogólną Teorią Względności, aby na dobry początek zapoznał się z tematem, nie obiecuję że zrozumiesz ale początki zawsze są trudne...
Co do teleportacji jako takiej.... hmm... niestety Kulpina aby coś więcej na ten temat powiedzieć trzeba by przeprowadzić doświadczenia, zdjęcia itp. itd.
sama teoria to za mało... ale tak jak ktoś już powiedział... energia... to jest problem...
cokolwiek to jest
może jak ktoś w końcu dowie się pod jaką postacią się kryje, wtedy może coś ruszy.
według niektórych energia jest ukryta pod postacią strun, które drgają we wszystkich możliwych płaszczyznach z pewną określoną częstotliwością proporcjonalną do energii tej strony... można by w ten sposób wyjaśnić dualizm korpuskularno-falowy... cząsteczka posiadająca masę składała by się z mikro cząstek pod postacią falowych strun energetycznych, a dzięki tym szybkim drganiom, fala ta zachowuje sie jak cząstka...
masło maślane ale... jest
temat zresztą mimo skomplikowania bardzo ciekawy...
pzdr.
-
ZbeeGin
to jest coś inngo ,dokładnie niewim co ale jestaktus pisze:Ja byłem kiedyś na imprezie. Wyszedłem spokojnie z imprezowni i... znaleziono mnie śpiącego na ławce o 4 w nocy kilometr dalej. Nic nie pamiętam, więc albo uprowadzili mnie kosmici, albo się teleportowałem...
Niewim jak to jest z tą teleprtacją , ale swego czasu czytałem ,chyba w MT jak to udało się zobaczyć "wystrzelony" atom [czastke] zanim został wystrzelony.... czyli cofnięcie się w czasi na ułamki sekund
rzeczywiście dosyć nierealne... nalezałoby się zastanowić czy coś takiego jak cofnięcie czasu jest wogle możliwe? przecież to już sie zdarzyło i nie wróci... no chyba że zrobimy to samo drugi raz... no ale to nie jest wtedy cofnięcie czasu...timo66 pisze:zytałem ,chyba w MT jak to udało się zobaczyć "wystrzelony" atom [czastke] zanim został wystrzelony.... czyli cofnięcie się w czasi na ułamki sekund
Cóż, fizyka ma kilka teorii na ten temat. Chociażby teoria równoległych wszechświatów. Ale nie chcę się rozpisywać na ten temat. Tylko o tym czytałem, żeby to tłumaczyć musiałbym sam to zrozumieć. W każdym razie fizycy lubią teoretyzować, zresztą tak samo jak matematycy. Dzisiaj okazuje się, że teorie matematyczne stworzone kilkadziesiąt czy więcej lat temu, będące wtedy tylko i wyłącznie abstrakcją teraz znajdują zastosowania np w teorii sieci komputerowych lub mikroprocesorowych. Albo chociażby liczby zespolone. Kiedyś przecież nie było tego gdzie zastosować, a teraz proszę - czasami ani rusz bez tego.Kulpina pisze:przecież to już sie zdarzyło i nie wróci...