Z góry dzieki za odp.
Jak nawinąc cewke ?
Jak nawinąc cewke ?
No o cewkach to wiem tyle ze mają swoją indkcyjnosc i takie tam, ale nie wiem według mnie najwazniejszego czyli jak sie ma grubosc drutu do napięcia i natęzenia prądu. Bo jesli sobie wezmu jakis tam kabelek i nawine na gwozdzia i jak podłącze do kontaktu to raczej sie pokopci i korki ......... No wiec moje pytanie polega ta tym, jak mam nawinac i z czego cewke np. na 12V a na 220V (i jak sie ma indukcyjnosc do npięcia a jak do natęzenia )
Z góry dzieki za odp.
Z góry dzieki za odp.
Indukcyjność nie zależy ani od napięcia ani od natężenia prądu. Na stronie http://www.fonar.com.pl są aplety do obliczania indukcyjności cewki:
jednowarstwowej
jednowarstwowej w ekranie
wielowarstwowej.
Średnica drutu zależy od natężenia prądu płynącego przez cewkę i od maksymalnej gęstości prądu (dla drutu miedzianego 2.5 A/mm2).
Prąd obliczasz oczywiście z prawa Ohma. Pamiętaj że to obwód prądy zmiennego, więc: I=U/Z
gdzie Z jest impedancją cewki Z=sqrt(R2+XL2) (pomijam pojemności międzyzwojowe - nie mają dużego znaczenia).
Aplet do oblczania średnicy drutu znajduje się[url=http://www.fonar.com.pl/bonus/programy/ ... rdrutu.htm] tutaj.
Cewki mają też swoją dobroć Q=(2*PI*f*L)/R (ma znaczenie jak robisz jakiś filtr LC albo obwód rezonansowy).
Powodzenia.
Średnica drutu zależy od natężenia prądu płynącego przez cewkę i od maksymalnej gęstości prądu (dla drutu miedzianego 2.5 A/mm2).
Prąd obliczasz oczywiście z prawa Ohma. Pamiętaj że to obwód prądy zmiennego, więc: I=U/Z
gdzie Z jest impedancją cewki Z=sqrt(R2+XL2) (pomijam pojemności międzyzwojowe - nie mają dużego znaczenia).
Aplet do oblczania średnicy drutu znajduje się[url=http://www.fonar.com.pl/bonus/programy/ ... rdrutu.htm] tutaj.
Cewki mają też swoją dobroć Q=(2*PI*f*L)/R (ma znaczenie jak robisz jakiś filtr LC albo obwód rezonansowy).
Powodzenia.
Wielkie dzięki, tylko ze jeszcze cos mi nie pasi
.
No jesli juz mam ten drut miedziany 1mm2 i go nawijam i chce zeby przez niego przechdził prad 2.5 A przy 12V (mam na mysli prąd stały bo mówiąc o cewce miałem na mysli raczej zrobienie jakiego porządnego elekromagnesu) To teraz liczymy 12V / 2.5A = 4.8 om no i teraz powiedz i mi ile ja musze nawinąc takiego druta zeby miec 4.8 oma !
No jesli juz mam ten drut miedziany 1mm2 i go nawijam i chce zeby przez niego przechdził prad 2.5 A przy 12V (mam na mysli prąd stały bo mówiąc o cewce miałem na mysli raczej zrobienie jakiego porządnego elekromagnesu) To teraz liczymy 12V / 2.5A = 4.8 om no i teraz powiedz i mi ile ja musze nawinąc takiego druta zeby miec 4.8 oma !
-
Gość
To trafiłeś na duzy problem. Dlaczego, bo liczenie elektromagnesu to wcale nie jest takie proste. oczywiscie mozna dochodzić do rezultatów metodą prób i błędów ale to strasznie mozolna robota. Najogólniej mówiąc trzeba liczyć takie "kwiatki" jak, energie w polu magnetycznym, siłę przyciagania żelaza, przebieg zmian natężenia pradu stałego w cewce itd. itd. sprawa jest dość trudna a znajomość - biegła - podstaw elektrotechniki, niezbędna. W sumie sprowadza sie wszystko do tego aby elektromagnes uniosł przedmiot o pewnej wadze na okreslona wysokość. Acha i jeszcze przyciaganie na dodatek. Wcale nie jest powiedziane że jakaś solidna cewka jest w stanie dać radę kulce metalowej o sr. 1cm. Zupełnie inaczej wygląda sprawa przy wypychaniu przedmiotu stalowego z pola magnetycznego - wide działo elektromagnetyczne. Kiedyś dla udowodnienia koledze wykonalem odsysacz do cyny w którym elektromagnes pociągał tłok. Rzecz była super, był tylko jeden problem, waga odsysacza, po pewnym czasie ręke chcialo urwać.
Pozdrówka
Pozdrówka
No dobrze z tym elektro magnesem mozna to wszystko na "oko" zrobic.
Zalezy mi poprostu na tym zeby ten elektromagnes nie przegrzwał sie, dokładniej chodzi mi oto co napisałem powyzej czyli jak a raczej ile nawinąc drutu który ma pole mm2 zeby jego opór wynosił 4.8 om.
Np uzwojenie wtórne trafa 12V tam opór jest zerowy (przynajmniej tak pokazyje mój miernik) a jednak jeśli podłączy sie tam prąd to niema spięcia:p
Zalezy mi poprostu na tym zeby ten elektromagnes nie przegrzwał sie, dokładniej chodzi mi oto co napisałem powyzej czyli jak a raczej ile nawinąc drutu który ma pole mm2 zeby jego opór wynosił 4.8 om.
Np uzwojenie wtórne trafa 12V tam opór jest zerowy (przynajmniej tak pokazyje mój miernik) a jednak jeśli podłączy sie tam prąd to niema spięcia:p
Re, Alek
Z tymi prądami to chyba cos faktycznie zamieszałeś. Na 1mm2 przewodu dopuszczalny prąd wynosi 2,12A przy gęstości prądu 2A/mm2. Drut o średn. 0,3mm to przekr. 0,08mm2 i prad max. 0,15A., a nawet gdyby drut miał 0,3mm2 to i tak prąd max. wynosi 0,6A.
Pozdrówka
PS. nie wiem skąd masz takie informacje że drut 1mm2 dopuszcza gestość prądu 10A
Z tymi prądami to chyba cos faktycznie zamieszałeś. Na 1mm2 przewodu dopuszczalny prąd wynosi 2,12A przy gęstości prądu 2A/mm2. Drut o średn. 0,3mm to przekr. 0,08mm2 i prad max. 0,15A., a nawet gdyby drut miał 0,3mm2 to i tak prąd max. wynosi 0,6A.
Pozdrówka
PS. nie wiem skąd masz takie informacje że drut 1mm2 dopuszcza gestość prądu 10A
-
Gość
Designer pisze:No dobrze z tym elektro magnesem mozna to wszystko na "oko" zrobic.