Rozpoznawanie głosu
-
MrStirling
- -
Długo szukałem i jednak znalazłem ten archiwalny artykuł z "Młodego Technika" z lat 80 XX wieku opisujący - tytuł oryginalny: "Sterowanie silników elektrycznych ludzkim głosem". Artykuł ten nie jest kompletny brakuje ostatniej strony, gdzie był opisany zasilacz tego układu i trochę nadwyrężony przez moją najmłodszą siostrę. W sumie jest tego sześć stron przerobionych na trzy stronicowego PDF'a spakowanego ZIP'em. Jednak jego koncepcja działania tj. reagowania na częstotliwość jednej z liter wypowiadanego słowa sterującego urządzeniem wydaje się mi błędna. Cóż z tego iż układ ma np. reagować na literę "w" w słowie "wyżej" - jej częstotliwość brzmienia w/g tego artykułu to 180-220 Hz, gdy powiemy "wiosłować" układ też zadziała... A co się stanie kiedy włączymy muzykę? Zapoznać się zawsze jednak można z takim artykułem. Gdyby ktoś zechciał poczynić praktyczne próby to przed wzmacniacz i wzmacniacz audio należy raczej zbudować na nowszych układach scalonych (chyba że ktoś ma takie zabytki jak w tym projekcie). Ważna jest moc wyjściowa około 3 W. Zasilacz też powinien być raczej nowszy niż opisany w projekcie. Na początek można by wykonać jeden deszyfrator i na nim przeprowadzić próby czy faktycznie uzyskane efekty będą zadowalające i wtedy układ rozbudować o kolejne deszyfratory. Jednak wydaje się mi iż układ ten będzie jednak podatny na przypadkowe dźwięki o częstotliwości zgodnej z tą na jaką obliczone zostaną deszyfratory. Jednak ja nigdy nie wykonałem tego układu więc nie wiem czy nawet on w ogóle zadziała. Po przemyśleniu za i przeciw usunąłem zamieszczone tu załączniki bo tak na dobrą sprawę jest to kopia artykułu z Młodego Technika, i trzeba by zapytać jego Redakcję o zgodę na zmieszczenie go tutaj a ówczesna Redakcja już nie istnieje, choć Młody Technik wydaje obecnie AVT więc poniekąd wszystko zostało by w rodzinie, ale lepiej dmuchać na zimne. Jeśli będzie zainteresowanie tym urządzeniem to przedstawię własne opracowanie tego układu tak aby było OK. Póki co zamieszczam tylko schemat samego deszyfratora przerysowany z tego artykułu, który to deszyfrator jest sercem całego układu "rozpoznającym" wypowiadane słowo. Trzeba jednak obliczyć wartości elementów Lx1 i Cx1 odpowiednio do częstotliwości na jaką ma on reagować.
- Załączniki
-
- Schemat deszyfratora do układu "rozpoznającego" mowę
- deszyfrator.jpg (19.96 KiB) Przejrzano 2001 razy