elektron pisze:Wywołanie tylko dwukrotne tej komendy podczas inicjalizacji wyświetlacza do pracy 4 bit. w większości przypadków powoduje złą(losową) inicjalizację (sprawdzone w praktyce na kilku wyświetlaczach)
W moim przypadku, przedstawione procedury, działają prawidłowo. Mimo tego, że sama inicjacja (ja się jednak upieram przy tym słowie) od strony wysyłania młodszego, zamiast starszego bajtu, jest całkowicie nieprawidłowa. Rzeczywiście zauważyłem ostatnio, w przypadku jednego projektu, że ciężko wyciągnąć wyświetlacz z dziwnych stanów po zawieszeniu procesora. Wymagało to ponownego włączenia zasilania. Jak wiec napisałem wcześniej, zauważenie wspomnianych problemów wymaga "trudnych" warunków zasilania (zbyt wolne jego narastanie).
Kody są testowane, u mnie, jednak najczęściej są to warunki laboratoryjne. Siłą rzeczy może się zdarzyć, że jakiś błąd umknie w takim badaniu.
Dziękuję jeszcze raz za uwagi - wykorzystam je przy składaniu i poprawianiu całości.
Od pewnego czasu pojawiła się zresztą myśl aby napisać erratę na mojej stronie autorskiej. Na razie projekt zawieszony ze względu na nawał prac
Ale cykl został już praktycznie zamknięty, zakończy się jeszcze sesja i będzie chwila aby przysiąść nad całością kursu.
Swoją drogą - znajdowanie mniejszych lub większych błędów w tekście, o ile nie jest dla mnie zbyt przyjemne.... to cieszy o tyle, że świadczy o tym, że kurs jest czytany z uwagą