Rozpoznawanie głosu

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
Awatar użytkownika
Kulpina
Użytkownik
Kontakt:

Rozpoznawanie głosu

Post autor: Kulpina » 15 cze 2007, 19:36

Chciałem się spytać o metody rozpoznawania przez układ wypowiedzianego słowa np. mówie komputer układ sprawdza czy powiedziałem komputer a nie coś innego i włącza komputer. Nie chodzi mi o część wykonawcża bo z tym sobie poradze. Chciałem sie dowiedzieć czy są jakieś gotowe rozwiązania w postaci jednego scalaka. Im mniej skomplikowane tym bardziej mnie interesuje. Proszę nawet o wskazówki jakim tropem moge podążać. :mrgreen:

Awatar użytkownika
Aro
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Aro » 15 cze 2007, 20:23

Są takie gotowe urządzenia. Nie wiem czy dostępne na polskim rynku. Jedno wiem na pewno - do najtańszych nie należą.

Awatar użytkownika
Kulpina
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Kulpina » 16 cze 2007, 9:29

A układ z 1/2005 tuning samochodu. Rozpoznawał słowo STARTUJ i zapalał silnik

Tyrystor
-

Post autor: Tyrystor » 16 cze 2007, 17:54

Układ ze stycznia 2005 działał na każde słowo. Rozpoznawał fakt wypowiedzenia czegoś.

Awatar użytkownika
Kulpina
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Kulpina » 17 cze 2007, 10:02

Właśnie dzisiaj przeczytałem i rzeczywiście :mrgreen: Ale chyba są takie układy a jak nie to sie chyba da napisać jakiś program?

Awatar użytkownika
Aro
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Aro » 17 cze 2007, 10:08

Niektóre telefony komórkowe mają taką funkcję. Program napisac? Ale na co? Bo chyba nie na AVRka. On by sobie nawet z syntezą mowy nie poradził :razz:

Awatar użytkownika
Kulpina
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Kulpina » 17 cze 2007, 11:20

To aż takie trudne?

Guzer
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Guzer » 17 cze 2007, 11:59

Synteza mowy wydaje się trudniejsza niż rozpoznawanie pojedynczych wyrazów, w końcu z tym drugim radzą sobie nawet w miarę "starożytne" telefony, a takiego z syntezą jeszcze w ręku nie miałem ;)
Do syntezy trzeba ogromną bazę danych i niemałą moc obliczeniową z możliwością obróbki dźwięku w czasie rzeczywistym, a do rozpoznawania w najprostszej postaci nie trzeba nagrywać próbki na 44.1kHz (wartość przykładowa :P) tylko wystarczy rozpoznawać ogólne wzorce (kurcze, nie mogę znaleźć tego numeru EdW, ale zdaje mi się, że ten tuning samochodu chyba coś takiego właśnie robił :???: ).

Awatar użytkownika
adiblol
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: adiblol » 17 cze 2007, 15:05

Rozpoznawanie z telefonów komórkowych polega na porównywaniu sygnału z dopuszczeniem pewnych odchyłek, tak jak np. OCR radzi sobie z tekstem. Jest to dość proste, aczkolwiek wymaga dużej pamięci na zapisanie wypowiedzi, które mają sterować. Przeglądarka Opera ma rozpoznawanie głosu, jednak nie testowałem tego.

Awatar użytkownika
brzozi
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: brzozi » 17 cze 2007, 15:07

Właściwymi układami sa wyspecjalizowane układy procesorów sygnałowych. Możemy je podzielić zasadniczo na dwie grupy: zależne od mówcy i niezależne, w których wprowadzamy wzorcowe słowa sami. Jest jeden duży problem, wszystkie układy są projektowane i optymalizowane pod kątem języka angielskiego i w języku polskim słabo rozróżniają np start i stop. :)

Awatar użytkownika
KrzysiekK
Użytkownik

Post autor: KrzysiekK » 18 cze 2007, 8:26

Jak pamiętam w "Młodym Techniku" z pierwszej połowy lat 80 ubiegłego wieku był projekt takiego układu reagującego na głos. Niestety nie zachował mi się ten schemat (nigdzie nie mogę go znaleźć), ale z tego co pamiętam zasada jego działania była taka, że sygnał z mikrofonu trafiał do przedwzmacniacza potem do wzmacniacza o mocy 3W a następnie do pięciu deszyfratorów, które sterowały już przekaźnikami załączającymi silniki, itd. Deszyfrator ten był zbudowany na dwóch tranzystorach i był czymś w rodzaju aktywnego filtru LC. Miał on cewkę którą należało obliczyć do interesującej nas częstotliwości przy jakiej deszyfrator miał załączyć przekaźnik. Więc deszyfrator ten przypominał nieco filtr aktywny działający podobnie jak np. w ilumofoni. Nigdy tego układu nie budowałem, ale wydaje się mi iż jego autor miał błędną koncepcję jego działania. Taki deszyfrator zadziałał by za każdym razem, kiedy na jego wejście trafił by dźwięk o określonej częstotliwości. Według opisu układ ten miał działać na wybrane litery (częstotliwość ich brzmienia) z określonych słów sterujących np. prawo, lewo, itd., np. literę "A" ze słowa prawo. Jednak litera "A" występuje w wielu innych słowach i ich wypowiedzenie zapewne spowodowało by zadziałanie układu. Aż strach pomyśleć co by się działo z takim układem gdyby ktoś włączył muzykę, układ ten pewnie by zadziałał załączając jednocześnie wszystkie przekaźniki. Urządzenia reagującego na głos bez specjalizowanych układów - procesorów raczej nie zbudujemy. A co będzie jeśli właściciel głosu otwierającego zamek sterowany głosem będzie miał chrypkę lub katar i mu się głos lekko zmieni? Proponował bym poszukać jeszcze w "Elektronice Praktycznej" z lat 1998 - 1999 dokładnie już nie pamiętam dokładnie ale wydaje się mi iż wówczas w EP reklamowała się jakaś firma mająca w swojej ofercie zamek szyfrowy sterowany ludzkim głosem. Tyle że to było już ponad 10 lat temu więc wiele mogło się zmienić w tym czasie.
Znalazłem jeszcze "gotowca" na specjalizowanym układzie HM2007 na stronie: http://www.imagesco.com/articles/hm2007 ... ial02.html gdzie jeden specjalizowany układ HM2007 wraz z kilkoma pomocniczymi układami rozwiązuje w dość prosty sposób problem sterownia głosem. Można kupić nawet gotowy do złożenia kit.

Awatar użytkownika
Kulpina
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Kulpina » 18 cze 2007, 12:18

Mi nie chodzi o skomplikowany układ. Chciałem rozpoznawać tylko jedno słowo :mrgreen:

Awatar użytkownika
brzozi
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: brzozi » 18 cze 2007, 13:19

Problem dalej pozostaje, może się okazać, że dźwięki dodatkowe z otoczenia będą powodowały wyknanie polecenia głosowego.

marcin1326
-
Kontakt:

Re: Rozpoznawanie głosu

Post autor: marcin1326 » 18 cze 2007, 17:31

Poczytaj o programie KM Remote.
Moje urządzenie działało tak:
program km remote rozpoznawał słowo, uruchamiał program, który wysyłał na port com odpowiedni znak, później attiny2313 odbierał ten znak i włączał odpowiedni przekaźnik ...
ale z tego co zrozumiałem to chciałbyś tym włączać komputer, więc będzie ciężko :mrgreen:

Awatar użytkownika
Kulpina
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Kulpina » 19 cze 2007, 12:26

marcin1326 pisze:ale z tego co zrozumiałem to chciałbyś tym włączać komputer, więc będzie ciężko
No to nie musi być komputer. Niech sie przełącza przekaźnik. Mi chodzi o rozpoznanie słowa z resztą sobie poradze

ODPOWIEDZ