Britney_S w furniture shop i reszta... (moderatorzy puk,puk)
-
TeslaBuilder
- -
- Kontakt:
Witam.
Wydaje mi się, że znalazłem kolejny, godny uwagi sposób. Przepisywanie tekstu, nawet podzielonego może czasami nie wystarczyć. Według mnie najlepiej dać użytkownikowi do rozwiązania jakieś proste zadanie. Np. "Jaki popłynie prąd przy napięciu X voltów i oporze y omów. Z tym żaden bot sobie napewno nie poradzi.
Pozdrawiam.
Wydaje mi się, że znalazłem kolejny, godny uwagi sposób. Przepisywanie tekstu, nawet podzielonego może czasami nie wystarczyć. Według mnie najlepiej dać użytkownikowi do rozwiązania jakieś proste zadanie. Np. "Jaki popłynie prąd przy napięciu X voltów i oporze y omów. Z tym żaden bot sobie napewno nie poradzi.
Pozdrawiam.
Wydaje mi się iż nie ma co nadmiernie kombinować bo w końcu aby się zalogować lub zarejestrować na Forum Elportalu będziemy musieli, np. rozwiązać układ równań z dwiema niewiadomymi itp. Nie upieram się przy moim sposobie o odczytem tekstu z dzielonego obrazka (złożonego na zasadzie takiej jak przecięte zdjęcie, tylko tak aby łączenia nie było widać). Taki obrazek zapisany byłby w dwóch osobnych plikach, i nawet jeśli jakiś bot przechwyci takie obrazki to nie odczyta z nich odpowiedniej informacji (o ile boty dysponują czymś takim jak OCR). W sumie rozwiązanie dość proste a może okazać się skuteczne. Jeśli natomiast forum ma jakieś słabe punkty i bot dostaje się na forum tylnymi drzwiami przez kuchnię to nawet najwymyślniejsze sposoby na nic się nie zdadzą do czasu usunięcia tych słabych punktów. Zresztą obrazek nie musi być dzielony, tekst może być wpisany ręcznie, może być również potraktowany różnymi filtrami graficznymi (rozmycie) mieć w tle mało kontrastową teksturę. Myślę że tutaj jest wiele możliwych i prostych w stosowaniu kombinacji.
Ale czasami blokuje się też adresy osób mających uczciwy e-mail tylko może w dziwnym miejscu założony i nie wpuścimy takiej osoby, może stracimy wtedy wartościowego forumowicza... A nie można by mierzyć czsu w jakim osoba wypełnia poszczególne pola??? Bot robi to chyba błyskawicznie a człowiekowi zejdzie wiec bedzie widać różnice 
Wątpię aby to było dobre rozwiązanie... Tutaj trzeba zrobić całkowitą blokadę rejestracji a nie tylko pisania...Kulpina pisze:Ale czasami blokuje się też adresy osób mających uczciwy e-mail tylko może w dziwnym miejscu założony i nie wpuścimy takiej osoby, może stracimy wtedy wartościowego forumowicza... A nie można by mierzyć czsu w jakim osoba wypełnia poszczególne pola??? Bot robi to chyba błyskawicznie a człowiekowi zejdzie wiec bedzie widać różnice :?:
Znalazłem jeszcze coś ciekawego co mogło by pomóc. Wystarczy zaglądnąć na stronę:
http://polish-117402693241.spampoison.com/
http://polish-117402693241.spampoison.com/
Co do zapętlania robotów w sposób opisany na podanej przez Krzyśka stronie WWW to by nie było głupie. Np gdyby użytkownicy dodali sobie do podpisu linka do podanej (http://www1182859914837.redecard.com/) strony. Albo gdyby dodać takowy link na stronie głównej.
Czy naprawdę nie widzicie różnicy pomiędzy robotami spamującymi na portalach i forach,polish-117402693241.spampoison.com pisze:(...)które ściągają strony podążajac za hiperlinkami. Kiedy robot spammera odwiedza Twoją stronę, bloga,
forum dyskusyjne, itp., to sprawdzi wszystkie strony, do których linkujesz
w poszukiwaniu adresów email, które mógłby zaśmiecić.
a botami zaśmiecającymi pocztę?