Britney_S w furniture shop i reszta... (moderatorzy puk,puk)
Britney_S w furniture shop i reszta... (moderatorzy puk,puk)
Prawie jak w temacie...
Osobiście do wyżej wymienionej (ubranej czy nie) nic nie mam,
ale szczerze mnie drażni, że przez te spam-posty źle działa strona główna Elportal.pl,
a konkretnie znika lista najnowszych postów z Forum.
Dodatkowo, treść wstawionych linków niekiedy nie przystaje do tematyki forum
i wieku użytkowników, w szczególności - wcale.
I tu mam nieśmiałą prośbę - skoro Forum opiekuje się aż sześć (słownie: 6) osób,
to one może dojdą wspólnie do porozumienia jak się przed spamem zabezpieczyć...skutecznie.
Lub chociaż moderatorzy będą częściej na forum gościć i reagować na takie kwiatki.
dziękuję za uwagę,
N.
Osobiście do wyżej wymienionej (ubranej czy nie) nic nie mam,
ale szczerze mnie drażni, że przez te spam-posty źle działa strona główna Elportal.pl,
a konkretnie znika lista najnowszych postów z Forum.
Dodatkowo, treść wstawionych linków niekiedy nie przystaje do tematyki forum
i wieku użytkowników, w szczególności - wcale.
I tu mam nieśmiałą prośbę - skoro Forum opiekuje się aż sześć (słownie: 6) osób,
to one może dojdą wspólnie do porozumienia jak się przed spamem zabezpieczyć...skutecznie.
Lub chociaż moderatorzy będą częściej na forum gościć i reagować na takie kwiatki.
dziękuję za uwagę,
N.
-
ZbeeGin
Re: Britney_S w furniture shop i reszta... (moderatorzy puk,
Heh, dobretasza pisze:sześć (słownie: 6) osób
Nie jest śmiesznie. Jestem poważna jak marmurowy nagrobek.c4r0 pisze:żeby było śmiesznie
Nie wiem jaka jest polityka Adminów wobec bazy Forum, ale ja swego czasuZbeeGin pisze:Swoją drogą prośba do admina, by kilku fanów zmielonej szynki z puszki odsunął od stołu.
przetuptałam się po bazie samego Elportal-a i kilkoma zapytaniami SQL
wycięłam w pień około setki kont. Głównie domeny *.ru , *.info i parę innych z których
był pisany spam w komentarzach.... A jeżeli komuś niewinnemu się przy tym oberwało...
no to już trudno.
N.
Dokonałem właśnie małego czyszczenia. Ta metoda to jednak walka z wiatrakami
.
Dodanie pola "powód rejestracji" miało w pewnym stopniu ochronić nas przed spamem, jednak próby wykazały, że to też nie jest skuteczne.
W gronie moderatorów temat jest podjęty i mam nadzieję, że wkrótce będziemy mogli zaproponować sensowne rozwiązanie.
Dodanie pola "powód rejestracji" miało w pewnym stopniu ochronić nas przed spamem, jednak próby wykazały, że to też nie jest skuteczne.
W gronie moderatorów temat jest podjęty i mam nadzieję, że wkrótce będziemy mogli zaproponować sensowne rozwiązanie.
Można by tak na stronie rejestracji nowego użytkownika forum oraz na stronie logowania do forum dodać losowo wyświetlany obrazek zawierający kilka liter i (lub) cyfr (dobrze by może było aby to było pismo odręczne), które trzeba by ręcznie wpisać w odpowiednie okienko w czasie rejestracji lub logowania. Odpowiedni skrypt sprawdzał by poprawność wprowadzanycg danych z obrazka. Dodatkowo taki obrazek z kodem można by "przeciąć" w poziomie tak aby faktycznie składał się on z dwóch obrazków, a na stronie logowania lub rejestracji tak go poskładać aby wyglądał jak całość. Tego prawdopodobnie żadne spamboty i inne automaty do rozsyłania spamu nie sforsują. Co do użytkowników którzy to robią świadomie to można by wprowadzić podczas rejestracji na forum weryfikację użytkownika podobnie jak na Allegro, po wstępnej rejestracji osoba rejestrująca się otrzyma tradycyjny list z odpowiednim kodem, który będzie niezbędny do pełnej aktywacji konta. Wśród prenumeratorów AVT można by w tym celu wykorzystać nr prenumeratora i sprawdzić czy jest on zgodny z danymi personalnymi w bazie prenumeratorów AVT. Wówczas wiele osób wiedząc iż znane są jej personalia zastanowiła by się co pisze na forum. Trochę to utrudniło by życie uczciwym użytkownikom forum, ale może też poprawiło by obecną sytuację.
-
ZbeeGin
Taki system istnieje, ale jak na razie to botów nie pwstrzymuje. Być może włamują się od kuchni...KrzysiekK pisze:Można by tak na stronie rejestracji nowego użytkownika forum oraz na stronie logowania do forum dodać losowo wyświetlany obrazek zawierający kilka liter i (lub) cyfr
To jest jakaś konstruktywna myśl.KrzysiekK pisze: Dodatkowo taki obrazek z kodem można by "przeciąć" w poziomie tak aby faktycznie składał się on z dwóch obrazków, a na stronie logowania lub rejestracji tak go poskładać aby wyglądał jak całość.
Forum jest organizacją Non-Profit, dlatego w takim przypadku nie byłoby funduszy na wysyłanie tradycyjnych listów.KrzysiekK pisze:Co do użytkowników którzy to robią świadomie to można by wprowadzić podczas rejestracji na forum weryfikację użytkownika podobnie jak na Allegro, po wstępnej rejestracji osoba rejestrująca się otrzyma tradycyjny list z odpowiednim kodem,
A co z ochroną danych osobowych?KrzysiekK pisze:Wśród prenumeratorów AVT można by w tym celu wykorzystać nr prenumeratora i sprawdzić czy jest on zgodny z danymi personalnymi w bazie prenumeratorów AVT.
"Normalni" użytkownicy nie są tacy szkodliwi, czytali przecież regulamin. Moderacja ich postów i system ostrzeżeń także sprawdza się w takim przypadku. "Roboty" to co innego. Nie są prenumeratorami, a dane osobowe są przypadkowe. Robot może w ciągu 1 sek, napisać i 50 postów będących śmieciem. Zatem jednyną słuszną metodą jest tylko blokowanie możliwości ich rejestracji.
Aaaaaa? Nie do końca....kluczowe jest tu "oraz na stronie logowania". To może byćZbeeGin pisze:KrzysiekK napisał/a:
Można by tak na stronie rejestracji nowego użytkownika forum oraz na stronie logowania do forum dodać losowo wyświetlany obrazek zawierający kilka liter i (lub) cyfr
Taki system istnieje, ale jak na razie to botów nie pwstrzymuje. Być może włamują się od kuchni...
całkiem niegłupie, choć uniemożliwi automatyczne logowanie...ale coś za coś.
Ja jeszcze myślałam o takiej modyfikacji "na szybko" skryptu odpowiedzialnego za rejestrację...
Jest podany kod w formie graficznej - trzeba go przepisać - "as is", tak?
No to może kazać go wpisywać odwrotnie? W kodzie to jest dosłownie jedna, dwie linijki
aby znaki w stringu do porównania ze wzorcem odwrócić. No i zmodyfikować szablon strony,
aby się ukazała po polsku stosowna instrukcja...
Bot będzie prawdopodobnie wpisywał jak dotychczas...i mu się nie uda...
Słodka naiwności.
N.
[ Dodano: 2007-06-14, 14:17 ]
w PW strzępek kodu w php, popatrz proszę we wnętrzności forum, gdzie to wstawić,
wieczorem ja też zerknę i coś docelowego ustalimy na GG,
N.
Wydaje się mi iż najlepszy sposób to ten z koniecznie dzielonym obrazkiem zawierającym odręcznie wpisane litery, cyfry i symbole, na tym wyłoży się najlepszy program do OCR (optycznego rozpoznawania tekstu) i na tym boty powinny się wyłożyć, jeśli dysponują one techniką OCR i jeśli nie włamują się od kuchni na forum omijając wszelkie procedury rejestracji. Może by tak zamiast obrazków z tekstem stosować obrazki z grafiką, np. obrazek z symbolem diody, widzimy taki rysunek i wpisujemy w odpowiednie okienko dioda, itd., mogą być to także inne obrazki,np. drzewo, itp. Można by obrazek z tekstem można podzielić inaczej na trzy części, przesunąć je o kilka pikseli względem siebie, lekko rozmazać itp., porostu trzeba próbować różnych wariantów opisanego tu sposobu i jeśli zawiedzie szukać innego być może nieco skuteczniejszego, bo w miarę zwiększania zabezpieczeń także i boty mogą być udoskonalane w myśl zasady im mocniejsza tarcza, to silniejsza broń potrzebna jest do jej rozbicia i i wtedy znów trzeba wzmocnić tarczę, itd...
Ja myślę, że dodawanie dodatkowych pól podczas rejestracji na wiele się nie zda, pozatym, że wypłoszy potencjalnych userów, prosty i skuteczny sposób antyspamobotowy to zbanowanie pewnych domen e-mail, stosuje takowy na moim forum i naprawdę znacząco ograniczył on spam, jeśli ktoś z administracji jest zainteresowany, jakie domeny należy zbanować, to podam ich listę, w przypadku jak odkryje jakąś nową, to także dam znać, dlatego lista będzie ciągle aktualizowana